FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: trub
ZAGREB, 9. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela zaključak o prihvaćanju Dodatka II. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, po kojem se za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora neće isplaćivati božićnice i regresi, a privremeno se ograničava isplata dnevnica, terenskih dodataka i jubilarnih nagrada. Tijekom iduće godine, u slučaju umirovljenja i novog zapošljavanja primjenjivat će se klauzula 2 za 1, sukladno mogućnosti državnog proračuna, priopćeno je iz Vlade.

ZAGREB - U znak protivljenja najavama smanjenja mirovina hrvatskih ratnih vojnih nvalida iz Domovinskog rata, HVIDR-a je za sutra u podne najavila prosvjed ispred Hrvatskog sabora na kojemu očekuje 1500 svojih članova, ističući da ni oni niti njihove obitelji ne mogu više snositi posljedice "nečijeg neznanja i nesposobnosti u vođenju poslova za koje su izabrani". Pozivajući se na zaključke subotnjega Sabora Zajednice županijskih zajednica HVIDR-e, ta je udruga danas priopćila kako će prosvjed organizirati "zbog ugrožavanja osnovnih egzistencijalnih prava te potpunog ignoriranja i neuvažavanja mišljenja i prijedloga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata od strane Ministarstva branitelja i Vlade RH".

ZAGREB - Bivši ravnatelj policije Vladimir Faber posvjedočio je danas na suđenju u slučaju Fimi media da je bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić u premijerov ured u vladi ulazio bez ikakvog pregleda, a tadašnjeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera prozvao je i da ga je s čela policije smijenio jer nije pristao stornirati "slučaj kamioni". Time je pobio iskaz šefa Sanaderova osiguranja koji je kazao da Barišić nije mogao bez pregleda ući u sjedište vlade te potvrdio Barišićeve riječi da mu je 'slobodan ulaz' odobren jer je u aktovci vrlo često imao gotovinu koju je davao premijeru.

ZAGREB - Iako je prema sudskoj odluci Ivu Šarića, punca bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, na suđenje u slučaju Fimi medija danas trebala dovesti policija, on se sam pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu, no nije želio svjedočiti protiv člana obitelji. Šarića je, umjesto policije, na sud na Zrinjevcu oko 9,20 sati dovela njegova kćer Mirjana Sanader, a on se pozvao na zakonsku 'blagodat' da ne mora svjedočiti protiv svoga zeta Ive Sanadera.

OSIJEK - Osječki Županijski sud danas je optuženika Vladimira Milankovića nepravomoćno proglasio krivim za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na sisačkom području tijekom 1991. i 1992. godine i osudio ga na osam godina zatvora, a Dragu Bošnjaka oslobodio optužbe da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Milankovića se teretilo da je od srpnja 1991. do lipnja 1992. kao zapovjednik policijskih snaga na širem području Siska i Banovine i kao zamjenik načelnika Policijske uprave nije poduzeo ništa da se nezakonita postupanja, kao što su nasilni ulasci u kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje i zastrašivanje, fizičko i psihičko zlostavljanje, spriječe i suzbiju, a počinitelji kazne.

ZAGREB - Hrvatsko pravobraniteljstvo za osobe s invaliditetom obilježava petu godišnjicu osnutka kao jedino takvo pravobraniteljstvo u Europi kojemu je na čelu osoba s invaliditetom, pravobraniteljica Anka Slonjšak, koja upozorava da su osobe s teškoćama danas zaboravljene u hrvatskom društvu. "U vrijeme kad se govori o lažnim invalidima kao posljedici raznih anomalija u hrvatskom društvu, zaboravljene su osobe koje zbog teškoća u kretanju, intelektualnih, psihosocijalnih teškoća ili teškoća u komunikaciji zbog gluhoće ne mogu ni izaći iz svojih domova, a oko 6.800 njih smjestili smo daleko od očiju", navodi Ured pravobraniteljice u današnjem priopćenju.

ZAGREB - Slab potres magnitude 1.9 prema Richteru zatresao je jutros područje oko Ludbrega, izvijestila je Seizmološka Služba Republike Hrvatske. Seizmografi su slab potres zabilježili u 8 sati i 21 minutu, s epicentrom 13 kilometara jugoistočno od Ludbrega, u okolici sela Prkos. Magnituda potresa iznosila je 1.9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je II-III stupnja MCS ljesatvice.

ZAGREB - Jim Jarmusch, kultni redatelj nezavisne američke scene, novim se filmom "Samo ljubavnici preživljavaju" pridružio nizu recentnih fantastičnih naslova s vampirima u glavnim ulogama, a je li pritom ostao dosljedan svojoj prepoznatljivoj, Jarmuschovoj poetici, hrvatski gledatelji moći će provjeriti od 12. prosinca, kada njegova vampirska ljubavna priča dolazi u domaća kina. Žanrovski najavljen kao mješavina fantazije, romantike i komedije film "Samo ljubavnici preživljavaju", koji se večeras premijerno prikazuje u Zagrebu, poigrava se modernom 'vampirella' tematikom, prikazujući zubate nemani kao kulturolike pojave ovisne o umjetnosti, dobroj glazbi i predane vječnoj ljubavi, ističe distributer Discovery u najavi.

SAMOBOR - Grad Samobor danas je obavijestio da će u srijedu, 11. prosinca zbog posljednjeg ispraćaja fra Zvjezdana Linića i mnoštva građana čija se nazočnost očekuje, u gradu na snazi biti privremena regulacija prometa. Na svetoj misi koja počinje u 14 sati i pokopu koji će uslijediti očekuje se velik broj ljudi pa iz Samobora mole za razumijevanje i strpljenje te pridržavanje uputa policije.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙