FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 23. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - U protekle dvije godine vlada je održala 133 sjednice na kojima je bilo ukupno 3031 točka dnevnog reda, a sjednice su trajale ukupno 148 sati, priopćeno je danas iz vladinog ureda za odnose s javnošću. Hrvatski je sabor na prijedlog vlade donio 481 zakon, od toga 190 zakona kojima je usklađeno zakonodavstvo Republike Hrvatske sa zakonodavstvom Europske unije, te 69 potvrđenih međunarodnih ugovora. Vlada je ukupno donijela 5592 akata, od koji je 300 usklađenih sa zakonodavstvom Europske unije. Ukupan broj utvrđenih zakonskih prijedloga je 644 od kojih je 221 zakonski prijedlog kojima se zakonodavstvo Hrvatske usklađuje sa zakonodavstvom EU. Vlada je donijela i 360 uredbi, 1395 odluka, 221 prijedlog odluka, 1312 zaključaka te 1660 rješenja. Ukupno je razmotrila 56 strateških i analitičkih materijala i informacija te 47 izvješća. Vlada je ukupno 131 mišljenje uputila Hrvatskom saboru. Zabilježena je i jedna interpelacija o radu vlade. Vlada je odgovorila na 161 zastupničko pitanje, Ustavnom sudu uputila je 49 akata, a Upravnom sudu 29 akata.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić predstavio je danas na konferenciji za novinare odredbe novog zakona o mirovinskom osiguranju što stupaju na snagu početkom godine, kojima bi se trebali ostvariti ciljevi mirovinskog sustava - adekvatnost, održivost i modernizacija. Svrha reforme mirovinskog sustava je uskladiti ga s gospodarskim i demografskim kretanjima, razvijati različite načine financiranja mirovina razvojem sva tri mirovinska stupa, osigurati dužu aktivnost i kasniji odlazak u mirovinu, povećati odgovornost pojedinaca za vlastitu socijalnu sigurnost i realnu vrijednost mirovina, socijalnu sigurnost umirovljenika te dugoročno stabilizirati mirovinski sustav, rekao je Mrsić. Prema novom zakonu u mirovinu u punu starosnu mirovinu, za one koju su rano ušli u svijet rada, moći će se ići sa 41 godinom mirovinskog staža i 60 godina života bez penalizacije. Penalizirani pri umirovljenju neće biti ni radnici koji su ostali bez posla zbog stečaja i imaju status nezaposlenih dvije godine uz uvjet dobi i mirovinskog staža, naglasio je. Najviše je prijepora izazvala odredba da se nakon 2030. godine produži dobna granica za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina starosti i to svake godine za po tri mjeseca tako da bi se prijelazno razdoblje završilo 2038., rekao je Mrsić. Zakonom je predviđeno da se novim zakonom potiče duži rad te omogućava korištenje starosne mirovine uz rad s nepunim radnim vremenom (odnosno do pola radnog vremena) i tako nagrađuje dulji ostanak u svijetu rada, pojasnio je Mrsić.

ZAGREB - Peticiju "Mijenjajte ga!" Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod" potpisalo je 13.135 zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, od približno njih 60.000, a potpise u dva crvena fascikla predat će premijeru Zoranu Milanoviću prihvati li sindikalni poziv na sastanak, najavio je danas predsjednik tog sindikata Željko Stipić. Stipić je na konferenciji za novinare, govoreći o rezultatima peticije kojom se od premijera traži razrješenje ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, naveo da potpisi još uvijek stižu pa će ih, kaže, biti više od 13.500. Jovanovićevo razrješenje "Preporod" traži "zbog isplate smanjene plaće za studeni, zbog neisplate putnih troškova za prosinac te zbog nekvalitetnog obnašanja dužnosti ministra". Stipić je zahvalio Sindikatu hrvatskih učitelja i udruzi Nastavnici organizirano koji su poduprli njihovu akciju provedenu od 17. do 19. prosinca u 519 škola odnosno 165 osnovnih i 18 srednjih škola u kojima "Preporod" ne djeluje. Stipić je najavio da će premijeru Milanoviću danas uputit dopis i zatražiti da primi predstavnike "Preporoda" te mu predati potpise i iznijeti svoje zahtjeve i argumenta, a ako se to ne desi - i to je poruka - da se premijer oglušio o glasove onih o koje se nikada ne bi trebao oglušiti. "Premijer je na potezu. On može smijeniti svog ministra ili čekati da narod smijeni njega. Želio bih da, ako se to drugo dogodi, da bude što prije, da svi zajedno ne gubimo vrijeme. Obično sindikati najavljuju vruću jesen, ali siguran sam da će ovo biti vruće proljeće", ustvrdio je čelnik "Preporoda".

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović poručio je danas da peticiju Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod doživljava jednako kao i anketu Crodemoskopa ili nekog drugog ispitivanja javnog mnijenja, koja mu može biti samo putokaz u budućem radu i smjernica za određene odluke. U prvoj polovici mandata, kao ministar, donio sam čitav niz odluka i pokrenuo brojne procese koji na prvi pogled ne moraju izazivati opće odobravanje ili oduševljenje oko 70.000 zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, istaknuo je Jovanović u reakciji na današnju objavu sindikata Preporod da je peticiju za Jovanovićevu smjenu potpisalo 13.135 zaposlenika u osnovnim i srednjim školama. Jovanović kaže kako "može razumjeti" da se toliki broj prosvjetara ne slaže s njegovim radom, te naglašava da nije došao na čelo Ministarstva da bi postao "ministar simpatičnosti". "Moj je zadatak učiniti obrazovanje jednako dostupnim svima pod jednakim uvjetima, povećati kvalitetu u sustavu obrazovanja, znanosti i sporta, uvesti više reda u sustav, povećati njegovu učinkovitost i što kvalitetnije iskoristiti ograničene resurse koji su nam na raspolaganju u obrazovanju, znanosti i sportu", ističe Jovanović.

ZAGREB - HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner izjavio je danas da bi vladajući objeručke trebali prihvatiti HDZ-ovu ponudu za raspisivanjem prijevremenih izbora, ako su uvjereni u svoju uspješnost. Ustvrdio je da bi parlamentarne izbore trebalo raspisati što prije ako je vladajućima stalo da se Hrvatska spasi, a to bi, dodao je, radi sprječavanja nepotrebnog troška još jednih izbora bilo najbolje učiniti zajedno s izborima s europski parlament 25. svibnja 2014. "Ako su vladajući toliko uvjereni, kao što se zadnjih dana hvale da su uspješni, iako hrvatski građani ne vide ni jedan jedini znak tog uspjeha onda bi oni trebali objeručke prihvatiti tu ponudu i dokazati svoju uspješnost na sljedećim izborima", rekao je Reiner u izjavi novinarima u povodu dvije godine mandata Vlade. Dodao je kako i vladajući znaju da će izgubiti sljedeće izbore pa će se "držati noktima i zubima za vlast" te vjerojatno neće popustiti na nikakav pritisak koji bi Hrvatskoj omogućio da "konačno prodiše". "Mislim da bi trebalo učiniti sve da hrvatskim građanima bude bolje. Vladajući su odbili bilo kakav prijedlog o rekonstrukciji vlade, a ismijavaju prijedlog da se ide na prijevremene izbore pa je očito da im nije previše stalo kako građani žive", kazao je. "Oni žive u svom svijetu i drže da su uspješni, a ono što se događa oko njih očito ne dopire do njihovih srca", rekao je Reiner.

ZAGREB - HNS-ov saborski zastupnik i član predsjedništva te stranke Igor Kolman ustvrdio je danas da im je HDZ ostavio u nasljeđe spaljenu i uništenu zemlju, a ne obrnuto, napominjući kako je Kukuriku koalicija prije dvije godine preuzela iznimno teško stanje u državi nakon osmogodišnje HDZ-ove vlasti. "Zanimljivo je kad o spaljenoj zemlji govori predsjednik HDZ-a, stranke pod čijim vodstvom je Hrvatska nekoliko puta opljačkana, gospodarski razorena, premrežena korupcijom i kriminalom od pravosuđa preko javne uprave do zdravstva i svih ostalih resora. Kad govori o spaljenoj zemlji, Tomislav Karamarko zaista zna o čemu govori", rekao je Kolman potaknut nedavnom izjavom predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka o spaljenoj zemlji. Iz HNS-a, među ostalim, napominju da je Kukuriku koalicija prije dvije godine zatekla rast nelikvidnosti koji je dosegao 45 milijardi kuna, 3,3 milijarde kuna skrivenih dugova u zdravstvu i 51 milijardu kuna poreznog duga.

VUKOVAR - Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo povukao je danas s dnevnog reda svoj prijedlog proračuna jer mu, kako je objasnio novinarima, nije preostalo ništa drugo budući da nije bilo sluha za, kako je ocijenio, razvojni proračun Vukovara, a iz vladajuće koalicije poručuju da je Sabo zakasnio s prijedlogom proračuna pa bi njegovo današnje prihvaćanje bilo nezakonito. Gradsko vijeće, pošto na današnjoj sjednici nije prihvatilo gradski proračun za 2014. godinu, sastat će se ponovno 30. prosinca te će ga u zadnjem roku pokušati prihvatiti, a ako to ne učine, donijeti tromjesečni privremeni proračun. Sjednicu su napustili i vijećnici SDP-a, a Sabo je tada vladajućoj koaliciji poručio da će, kad već žele, prijevremene izbore i dobiti. Po riječima vijećnika Ivana Penave (HDZ), nisu HDZ i HSP dr. Ante Starčevića ti koji traže prijevremene izbore, nego gradonačelnik Željko Sabo i SDP. "Pritisnut nizom optužnica i sumnji, gradonačelniku Sabi se očito žuri u prijevremene izbore jer je svjestan da vrijeme nije na njegovoj strani", ocijenio je Penava i dodao da je Odbor za financije i proračun Gradskog vijeća, koji se danas sastao, već pokrenuo proceduru za donošenje privremenog gradskog proračuna.

VUKOVAR - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović uskratio je suglasnost na izbor Marije Budimir za ravnateljicu vukovarske Osnovne škole Siniše Glavaševića, potvrdila je danas novinarima Budimir koja se u središtu pozornosti javnosti našla ljetos kada je javno progovorila o navodnoj ponudi gradonačelnika Vukovara Željka Sabe (SDP) da kao vijećnica HDZ-a u Gradskom vijeću Vukovara napusti HDZ i prijeđe u SDP. Zbog toga slučaja Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku ovoga je mjeseca potvrdilo optužnicu DORH-a i USKOK-a protiv Željka Sabe. "Kada su ga novinari zamolili da komentira potvrdu optužnice, Sabo je odgovorio da 'svatko ima svoj Božić pa tako i ja svoju božićnu čestitku', a ovo je valjda moja božićna čestitka", izjavila je Marija Budimir Hini nakon sjednice Gradsko vijeća Vukovara, u kojemu ima mandat vijećnice HDZ-a. Budimir ne dvoji da uskrata suglasnosti na izbor nje kao ravnateljice škole ima veze s potvrdom optužnice protiv Sabe javno uputivši poziv ministru Jovanoviću da objavi razloge zbog kojih je uskratio suglasnost na njezin izbor.

ZAGREB - Ministarstvo obrane priopćilo je danas kako je popisom nekretnina u vlasništvu Hrvatske utvrđeno da MORH upravlja ukupno s 976 vojnih nekretnina, 3255 stanova, 2939 garaža i 293 poslovna prostora. Među njima je 226 perspektivnih nekretnina koje koriste MORH i Oružane snage, 392 neperspektivnih nekretnina (225 izgrađenih nekretnina – vojarne, skladišta, poligoni, hoteli, 128 zemljišta i 39 ostalih nekretnina – spomenici, groblja, ulice, parkovi, nogostupi, vodovodi i dr.), te 358 nekretnina predanih tadašnjoj Agenciji za upravljanje državnom imovinom i Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (101 nekretnina predana je u vremenu od rujna 1992. godine do prosinca 1999. godine, dok je najveći dio nekretnina, njih 257, predano od siječnja 2000. godine do danas). Nakon provedenog popisa MORH će izdvojiti perspektivnu vojnu imovinu koju će zadržati i dalje njome upravljati i raspolagati, a ostalu imovinu će predati Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom.

ZAGREB - Riječanka Katherine Trinajstić dobitnica je državne nagrade za životno djelo za humanitarni rad u ovoj godini, a godišnja nagrada pripala je dr. Ulli Marton iz Zagreba. Nagrade su im danas uručene na svečanosti u Banskim dvorima. Nitko ne može ništa napraviti sam, pa ni ja, rekla je Trinajstić, zahvalivši svim suradnicima i svima koji su prepoznali njezin tridesetak godina dug humanitarni rad. Posebno aktivna bila je za vrijeme Domovinskog rata, osnovala je SOS telefon Grada Rijeke, a među ostalim je organizatorica brojnih akcija u kojima su se skupljala sredstva za opremanje KBC Rijeka, Dječje bolnice Kantrida, Doma za nezbrinutu djecu "Ivana Brlić Mažuranić". I Nagrada za životno djelo otići će za nabavku aparata za riječki KBC, najavila je Trinajstić, koja je za svoj rad dobila i brojna druga priznanja. Sami ne možete raditi, poručila je i dr. Marton, koja od 2000. samostalno prikuplja odjeću, igračke, namještaj za dječje i domove za stare i nemoćne, te za razne udruge. Nagrade je dobitnicama uručila potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ističući kako su to i nagrade svim ljudima koji dnevno pomažu osobama u potrebi.

ZAGREB - Jedanaest automatskih vanjskih defibrilatora (AVD) Ministarstvo zaštite okoliša i prirode postavit će u nacionalne parkove Brijuni, Kornati, Mljet, Plitvička jezera, Risnjak, Sjeverni Velebit, Krka i Paklenica te parkove prirode Telašćica, Žumberak-Samoborsko gorje i Lastovsko otočje, priopćilo je danas Ministarstvo. AVD-e je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević uručila pomoćniku ministra zaštite okoliša i prirode Nenadu Strizrepu u okviru programa javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce-spasi život", koji provodi Ministarstvo zdravlja u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. "Nacionalne parkove i parkove prirode godišnje posjeti više od 2,5 milijuna posjetitelja. AVD za osam nacionalnih i tri parka prirode za posjetitelje znače dodatnu sigurnost. U slučaju iznenadnog zastoja srca pomoć se može pružiti i prije dolaska hitne pomoći", rekao je Strizrep.

ZAGREB - Grad Zagreb osigurao je stanove za 22 zagrebačke obitelji koje se nalaze u iznimno teškom socijalno zdravstvenom položaju. "Upravo je vrijeme Božića kada trebamo pružiti ruku i pomoći onima kojima je to najpotrebnije", rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je danas u Gradskoj upravi obiteljima predao rješenja kojima im se daju gradski stanovi u najam. U ime svoje obitelji ali i u ime svih koji će blagdane dočekati u svom novom domu zahvalio je Mario Čelan, otac sedmero djece. Stanovi se dodjeljuju u najam na pet godina zaključkom gradonačelnika.

RIJEKA - Policu životnog osiguranja u iznosu od 50.000 kuna koju dodjeljuje Primorsko-goranska županija dobila je danas bivša štićenica Dječjeg doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi "Izvor" iz Selca Ivana Vlček. Županija dodjeljuje policu osiguranja kao sponzor u okviru suradnje sa Zakladom "Vaša pošta" kako bi se Ivani olakšali prvi koraci u samostalnom životu. Policu je uručio primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Komadina je kazao da je ovaj način pomoći mladima županija pokrenula prije nekoliko godina. Cilj je olakšati izlazak iz doma nakon navršenih 18 godina i ulazak u svijet rada, kazao je. Izrazio je nadu da će županija u sljedećem razdoblju moći pomagati na slične načine i u većoj mjeri.

OSIJEK - Grad Osijek i Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije potpisali su danas u Osijeku ugovor o korištenju objekta u Ulici Matije Gupca u Osijeku za potrebe Caritasove pučke kuhinje na neodređeno vrijeme. Dosadašnji ugovori bili su sklapani na određeno vrijeme, na razdoblje od deset godina, a ovim ugovorom Caritasu se omogućava korištenje tog objekta za rad pučke kuhinje, dokle god za to postoji potreba. Ravnatelj nadbiskupijskoga Caritasa Ivica Rebić kazao je kako se taj objekt za rad pučke kuhinje koristi već 20-tak godina, a da se na ovaj način daje sigurnost u poslovanju te traženju sredstava i animiranju javnosti za potrebe njenih korisnika. Zahvalio je gradskoj upravi na naporima ublažavanja teške socijalne situacije svojih sugrađana, istaknuvši kako se u pučkoj kuhinji dnevno priprema 230 i 250 obroka. Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić je rekao kako gradska uprava kratkoročno može reagirati kako bi pomogla onima kojima je pomoć najpotrebnija, a da dugoročno treba stvarati uvjete da takvih osoba bude što manje.

ZAGREB - Europska komisija pokreće nagradu Natura 2000 kojom se odaje priznanje za najbolju praksu zaštite prirode u Europi. Nagrada Natura 2000 dodjeljivat će se za izvrsnost u upravljanju i promicanju mreže Natura 2000 i njenih ciljeva. Namjena nagrade je prikazati sve aktivnosti vezane uz mrežu Natura 2000, koje su dale svoj doprinos lokalnom gospodarstvu, priopćila je Europska komisija. "Ako ste uključeni u aktivnosti povezane s mrežom Natura 2000, ovo je vaša prilika da zasjate", poručuje Europska komisija. Mogu se prijaviti svi subjekti koji su izravno uključeni u mrežu Natura 2000 - javna tijela i lokalne vlasti, poduzetnici, NVO-i, vlasnici zemljišta, obrazovne institucije i pojedinci. Više informacija dostupno je na web stranici Natura 2000. Prvi dobitnici nagrade Natura 2000 bit će proglašeni u svibnju 2014., kada će im se odati priznanje na svečanosti u Bruxellesu.

ZAGREB - Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš smatra kako bi to sveučilište, ali i šira zajednica, imali koristi da se sveučilišni rad prati sustavno, analitički i s kritičkim opservacijama koje neće biti proizvoljne već utemeljene na činjenicama. Time bi se, za razliku od sadašnje niske analitičke razine praćenja Sveučilišta, izbjegle i usputne jednostrane ocjene, poput one o padu zagrebačkoga Sveučilišta na svjetskim listama koja rangiraju kvalitetu sveučilišta, istaknuo je rektor Bjeliš na današnjoj konferenciji za novinare u sveučilišnu Rektoratu gdje se, na molbu novinara, osvrnuo i na medijske napise o tome kako se nastavlja 'pad' kvalitete toga sveučilišta na međunarodnoj razini. Uz napomenu da se rangiranje sveučilišta provodi po raznim metodologijama, rektor je objasnio da, po nekim pokazateljima poput veće uspješnosti studiranja i kraćega vremena studiranja, zagrebačko Sveučilište pokazuje blagi rast. Ipak, istaknuo je Bjeliš, ako se u znanost i istraživanje nastavi ulagati na dosadašnji način, te ako i dalje u sveučilišni sustav znanosti i istraživanja ne budu ulazili mladi istraživači koji su prisiljeni odlaziti u inozemstvo, Sveučilište će nastaviti zaostajati na globalnoj skali.

ZAGREB - Zagrebačka policija zaplijenila je tijekom vikenda tri kilograma heroina koji su u automobilu grčkih registracija prevozili 62-godišnji Grk i 47-godišnja Bugarka. Riječ o heroinu visoke kakvoće koji na hrvatskom ilegalnom narko tržištu vrijedi oko 650 tisuća kuna, izvijestila je policija. Droga je otkrivena u automobilu "hyundai lantra", zaustavljenom u subotu navečer na izlazu s autoceste Lipovac - Zagreb, nako što je policijski pas reagirao na prisutnost droge. Dan kasnije policija je uz sudski nalog detaljno pretražila automobil, a droga je otkrivena u posebno izrađenom duplom dnu akumulatora. Heroin je bio zapakiran u šest plastičnih vrećica težine oko pola kilograma. Grk i Bugarka prijavljeni su zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te su privedeni pritvorskom nadzorniku. Neslužbeno se doznaje da je heroin bio namijenjen tržištu zapadne Europe, gdje bi mu vrijednost bila veća od milijun kuna.

OSIJEK - Zbog sumnje da je ubio 23-godišnjeg Domagoja Matića te pokušao teško ozlijediti svoju suprugu sudac istrage osječkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor 35-godišnjem Draganu Kuliću, doznaje se na sudu. Ne otkrivajući identitet ubojice i žrtve, glasnogovornik suda Miroslav Rožac kazao je Hini da je istražni zatvor, na prijedlog osječkog Županijskog državnog odvjetništva, Kuliću određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke koji imaju izravna saznanja o događaju te zbog mogućnosti ponavljanja kaznenoga djela. Kulića tužiteljstvo tereti da je prije dva dana kuhinjskim nožem pokušao teško ozlijediti svoju 36-godišnju suprugu te potom napao Matića koji ju je želio obrani. Navodno je sumnjao da mu je Matić u ljubavnoj vezi sa suprugom, a od ozljeda koje mu je nanio nožem mladić je ubrzo preminuo.

ZAGREB - Vlak koji je vozio od Koprivnice do Zagreba pogazio je jutros kod Dugog Sela muškarca čiji identitet još nije utvrđen, izvijestila je zagrebačka policija. Prema prvim policijskim informacijama nesreća se dogodila oko 9,30 sati prije pružnog prijelaza Puhovo u Ulici Bože Huzanića. Nepoznati muškarac preminuo je na mjestu nesreće.

ZAGREB - Gradsko kazalište Žar ptica i ove je godine pripremilo akciju "Nema zime u Žar ptici" tijekom koje će zagrebački školarci moći pogledati tri predstave s repertoara tog kazališta. Predstava "Ja i moji osjećaji" na rasporedu je u srijedu, 8. siječnja u 17.30, a namijenjena je djeci starijoj od četiri godine. Kroz predstavu djeca uče kako prepoznati vlastite osjećaje i kako ih mogu kroz razgovor i igru izraziti bez straha, odnosno kako mogu njihovu energiju pretvoriti u "pogonsko gorivo" za maštovitost i kreativnost. Namijenjena djeci starijoj od tri godine, predstava "Naša mama je postala zmaj" ispituje temeljne emotivne probleme i odnose unutar jedne obitelji.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙