FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen rast aktivnosti u privatnom sektoru eurozone u prosincu - Markit

Autor: vmom
LONDON, 16. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Krhki oporavak aktivnosti privatnog sektora u eurozoni u zaključnom je mjesecu 2013. nastavljen i ne gubi zamah, zahvaljujući priljevu novih narudžbi, pokazalo je u ponedjeljak najnovije izvješće londonske tvrtke Markit.

Markitov preliminarni zbirni indeks menadžera nabave (PMI), koji obuhvaća aktivnosti tisuća malih i srednjih tvrtki u sektoru proizvodnje i usluga, uvećan je u prosincu na 52,1 bod, s 51,7 bodova u prošlom mjesecu, navodi se u priopćenju ugledne londonske istraživačke tvrtke.

Drži se tako iznad 50 bodova, granice koja dijeli rast od pada aktivnosti, cijelo drugo polugodište, a veći je i od očekivanih 51,9 bodova, koliko su u prosjeku prognozirali analitičari iz Reutersove ankete.

"Ubrzavanje ukupnog rasta aktivnosti doista ohrabruje. To je umirujući signal da se oporavak nastavlja. Ne gubimo zamah. Međutim, brine nas što oporavak nije ravnomjeran", kazao je Chris Williamson, glavni ekonomist u Markitu.

Istraživanje Markita ponovno je istaknulo sve dublji jaz između Njemačke i Francuske, dvaju najvećih gospodarstava eurozone. U prosincu su tako tvorničke aktivnosti u Njemačkoj dosegnule najvišu razinu od srpnja 2011. godine, dok su one francuskih kompanija pale na najnižu razinu u posljednjih sedam mjeseci.

Najnoviji podaci po ocjeni Willamsona ipak sugeriraju da će gospodarstvo eurozone u cjelini u ovom tromjesečju porasti za oko 0,2 posto.

Rast aktivnosti pripisuje se novim narudžbama koje su uvećane peti mjesec zaredom, pri čemu je odgovarajući podindeks porastao na 52,2 boda, s 51,8 bodova u studenome. Takvi podaci upućuju na nastavak oporavka u idućoj godini.

PMI za proizvodni sektor eurozone uvećan je na 52,7 bodova, s 51,6 bodova u prethodnom mjesecu. Pokazatelj koji mjeri proizvodnju u tvornicama poskočio je na čak 54,8 bodova, s 53,1 boda u studenome, dosegnuvši najvišu razinu u posljednje više od dvije i pol godine.

"Riječ je najvećim dijelom o oporavku predvođenom proizvodnjom, koji odražava pojačanu konkurentnost kompanija, poglavito onih iz Njemačke, i njihovo korištenje prednosti uzleta u globalnoj trgovini", tumači Williamson.

PMI za sektor usluga, koji čini glavninu gospodarstva eurozone, smanjen je pak na 51 bod, s 51,2 boda, stoji nadalje u Markitovu priopćenju.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙