FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski ulagači ne žele riskirati uoči odluke Feda

Autor: neba
LONDON, 16. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale jer se ulagači plaše da bi američka središnja banka već ovog tjedna mogla smanjiti poticajne mjere, a zabrinulo ih je i slabljenje industrijske aktivnosti u Kini.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,15 posto, na 1.240 bodova, nastavivši silaznom putanjom treći tjedan zaredom.

Londonski FTSE indeks bio je u 9,30 sati u minusu oko 0,1 posto, dok su frankfurtski DAX i pariški CAC za toliko ojačali.

Pad cijena dionica posljedica je nesklonosti ulagača prema riziku uoči posljednje ovogodišnje sjednice čelnika američke središnje banke u utorak i srijedu.

Premda mnogi procjenjuju da će Fed programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno, smanjiti početkom iduće godine, ipak postoji bojazan da taj potez povuče već ovoga tjedna.

Prošloga su tjedna republikanci i demokrati u Washingtonu postigli dogovor o proračunu, a svi posljednji podaci ukazuju na jačanje američkog gospodarstva, što govori u prilog smanjenju poticaja.

Zbog toga posljednjih tjedana mnogi ulagači povlače dobit s tržišta, pa je FTSEurofirst 300 indeks, koji je od početka godine do kraja studenoga porastao za 15-ak posto, u posljednja dva tjedna potonuo 4,8 posto.

Ulagače je jutros razočaralo i izvješće HSBC banke, prema kojemu je PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini u prosincu skliznuo s 50,8 na 50,5 bodova, najnižu razinu u tri mjeseca.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 1,6 posto, na 15.152 boda, najnižu razinu u 20-ak dana.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙