FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska industrijska proizvodnja ponovo pala u listopadu

Autor: gple
MADRID, 5. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Španjolska industrijska proizvodnja ponovo se smanjila u listopadu, nakon što je u rujnu nakratko prekinula 30-mjesečni niz usporavanja aktivnosti, pokazali su danas objavljeni službeni rezultati.

Kalendarski prilagođena proizvodnja pala je u listopadu za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine nakon što je u prethodnom mjesecu zabilježila isti postotni rast, izvijestio je državni statistički ured.

Pritom je rujanski rast najvećim dijelom bio rezultat povoljne usporedbe na godišnjoj razini, budući da je u prošlogodišnjem rujnu industriju snažno pogodilo podizanje stope poreza na dodatnu vrijednost.

Španjolska je u trećem tromjesečju izašla iz dvogodišnje recesije zahvaljujući snažnom izvozu i poboljšanoj domaćoj potražnji ali industrija još vodi bitku za veću konkurentnost.

I ostali raspoloživi podaci sugeriraju da će španjolski pogoni teško preokrenuti dugogodišnji silazni trend. Tako je istraživanje londonske tvrtke Markit u ponedjeljak pokazalo da su aktivnosti u španjolskoj industriji u studenom pale prvi puta od srpnja, pritisnute smanjenom proizvodnjom i novim narudžbama.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙