FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 14. prosinca 2013. (Hina) - Pregeld vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

TUHELJSKE TOPLICE

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan izjavio je danas, uoči početka radnog sastanka vrha stranke i članova Vlade u Tuheljskim Toplicama, da će SDP-ovci ovaj vikend razgovarati o onome što je napravljeno u protekloj godini, što je bilo dobro, što treba popraviti ali i što nas čeka iduće godine. „Možemo biti zadovoljni onim što smo napravili, naravno da su očekivanja građana još uvijek velika i na nama je da ta očekivanja ispunimo do kraja mandata“, rekao je Dragovan. Riječ je, pojasnio je, o uobičajenom radnom sastanku kakav i inače u SDP-u prakticiraju, a odbacio je špekulacije kako bi tema mogli biti i odnosi s koalicijskim partnerom. Upitan o nezadovoljstvu nezavisnog saborskog zastupnika s liste SDP-a Josipa Kregara, koji im je zamjerio jer se njegove inicijative ne uvažavaju te najavio da se iz sabornice vraća na Pravni fakultet, Dragovan je rekao kako je za njega Kregar član Kluba SDP-a. „Kao kao što vidite on je ovdje danas s nama, pa ako bude potrebno bit će i to tema“, rekao je. Predsjednik stranke i premijer Zoran Milanović nije se jutros pojavio, očekuje se da će doći tijekom dana.

ZAGREB

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić ocijenio je danas da se plan restrukturiranja HŽ Infrastrukture provodi vrlo dobro i da radnici u jednoj od tvrtki - Pružne građevine - koja ide u privatizaciju, mogu biti sigurni, da su uprave otvorene prema konstruktivnim prijedlozima sindikata, ali da se mora znati granica kad prelaze u "grubo miješanje u poslovne odluke". "Radnici mogu biti sigurni jer isti model koji smo primjenili u Zagrebačkoj zračnoj luci, gdje se određeni broj godina garantira njihov radni odnos, bit će primjenjen i u tvrtki Pružne građevine. To je sastavni dio kompletnog paketa restrukturiranja HŽ Infrastrukture, za koji očekujemo da ćemo dobiti dodatnu potporu Svjetske banke, kao što ćemo ovaj ponedjeljak potpisati ugovor sa EBRD-om", kazao je ministar Hajdaš Dončić u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija. Tako je odgovorio na sindikalni prosvjed od 12. prosinca kad je tristotinjak članova Sindikata hrvatskih željezničara prosvjedovalo na Markovu trgu zbog izostanka socijalnog dijaloga o prodaji društva Pružne građevine i nezadovoljstva stanjem u društvima HŽ-a. Kazao je kako razumije nezadovoljstvo radnika kad dio ostaje bez posla i kad se režu neka stečena prava, ali i dodao da je to jedino rješenje jer se inače može dogoditi kolaps sustava u HŽ infrastrukturi, "što nećemo dozvoliti".

ZAGREB

Ministar Siniša Hajdaš Dončić rekao je danas kako osobno smatra da se postupak prekrcaja otrovne sirovine za kemijsko oružje koja se radi uništavanja transportira iz Sirije može obaviti u nekoj hrvatskoj luci ako je postupak prekrcaja siguran. "Po informacijama koje su mi dostupne, radi se o vrlo sigurnom prekrcaju kemijskih tvari, gdje luka na Jadranu može obaviti taj posao. Smatram osobno, ukoliko pripadamo nekom bloku, a pripadamo, i ako želimo postići globalni cilj, a to je, recimo ovako - uništavanje kemijskih otrova na Mediteranu - da možemo aktivno sudjelovati u tome. Naravno, uz pretpostavku, koja mora biti proanalizirana, da će taj prekrcaj biti apsolutno bezopasan", kazao je Hajdaš Dončić u Intervjuu tjedna Hrvatskoga radija. Na pitanje novinara ima li spoznaja o medijskim nagađanjima da je to ustupak za vraćanje naftnih polja u Siriji, ministar je odgovorio da nema tih spoznaja. Premijer Zoran Milanović u četvrtak je na sjednici vlade kazao kako se od Hrvatske očekuje da pruži doprinos operaciji pretovara supstanci za proizvodnju kemijskog oružja i najavio da će odluku o tome donijeti vlada, naglasivši da javnost mora biti informirana o cijelom postupku. Komponente za kemijsko naoružanje bi se iz sirijskih kemijskih postrojenja prvo transportirale do sirijske luke Latakije, tamo bi bile utovarene na danski komercijalni brod i zatim negdje pretovarene na američki brod MV Cape Ray. Na njemu bi se, vjerojatno na Atlantiku, te tvari neutraliziranje.

ZAGREB/VUKOVAR

Policajcu Igoru Gilji, koji je prije dva mjeseca tijekom službe skinuo dvojezični natpis s vukovarskog Centra za socijalnu skrb, nepravomoćnom odlukom disciplinskog suda trebao bi biti otkazan ugovor o radu, doznaje se iz izvora bliskog policiji. Ostalih pet njegovih kolega koji su također bili suspendirani navodno je na disciplinskom sudu MUP-a kažnjeno oduzimanjem 10 posto mjesečne plaće. Glasnogovornik MUP-a Dušan Miljuš te informacije nije mogao službeno potvrditi jer odluka Disciplinskog suda nije otpremljena kažnjenim policajcima. No, ta odluka nije konačna jer se na nju može žaliti drugstupanjskom disciplinskom sudu, a u konačnici je moguće i pokretanje upravnog spora. Policajac Igor Gilja (25) iz Iloka rekao je Hini da ni njegov odvjetnik još nije upoznat s nepravomoćnom odlukom, o kojoj je danas izvijestio Večernji list. „Nisam upoznat s tom odlukom, a danas sam kontaktirao i mog odvjetnika koji također o takvoj odluci nije obaviješten“, rekao je Gilja. Policajac Igor Gilja u noći sa 7. na 8. listopada bio je s kolegama raspoređen kod Centra za socijalnu skrb u Vukovaru na čuvanju dvojezičnih ploča da bi pred kraj radnog vremena Gilja sa zgrade Centra skinuo i odnio dvojezičnu ploču što je otkriveno naknadno, dolaskom interventne policije. U trenutku skidanja ploča pet Giljinih kolega bilo je nedaleko u parkiranom policijskom vozilu. Sva šestorica iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske suspendirani su 9. listopada, a protiv Gilje je policija podnijela i kaznenu prijavu zbog skidanja ploče.

VUKOVAR

Tijekom protekle noći nepoznati počinitelj pošarao je crvenim lak sprejem tri dvojezične ploče u Vukovaru, potvrdila je Hini zamjenica glasnogovornika vukovarsko-srijemske Policijske uprave Maja Barbarić. „Pošpricane se ploče Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva kao i ploča na Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, rekla je Barbarić te dodala da policija traga za počiniteljima.

ZAGREB

Izmjenjeni Zakon o kaznenom postupku prema kojem državno odvjetništvo za najviše dva i pol mjeseca od završetka istrage mora podignuti optužnicu ili odustati od kaznenog 'progona' okrivljenika sutra će stupiti na snagu. To je tek jedna u nizu predviđenih izmjena ZKP-a koje je Ministarstvo pravosuđa izradilo nakon što je Ustavni sud u srpnju djelomično ili u cijelosti ukinuo 43 odredbe tog zakona, kako bi se oštećenicima i okrivljenicima osigurala viša razina pravne zaštite, a tužiteljstvu učinkovitiji alati za rad. Izmjenjeni zakon propisuje da državno odvjetništvo mora u roku od 15 dana optužiti okrivljenika ili odustati od kaznenog progona, dok u složenim predmetima taj rok iznosi 30 dana. Rokovi mogu biti produljeni za 15 dana, odnosno 30 dana u složenim predmetima. Glavni državni odvjetnik u iznimnim slučajevima rokove za podizanje optužnice može produljiti za dodatnih 15 dana, tako da optužnica mora biti podignuta za najviše dva i pol mjeseca od završetka istrage. U zakon je ugrađen i "osigurač" po kojem će se postupak moći ponoviti na temelju stegovnog postupka protiv državnog odvjetnika koji nije podigao optužnicu. U više antikorupcijskih istraga odvjetnici su upozoravali da je tužiteljstvo "probijalo rokove" za podizanje optužnica, odnosno da ih nije podnosilo u zakonom predviđenom roku. Kazneni postupak u buduće će započinjati pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage ili potvrđivanjem optužnice, a ne podnošenjem kaznene prijave.

ZAGREB

S većine stranih tržišta hrvatski je turizam ove godine do kraja studenog zabilježio poraste turističkih dolazaka i noćenja, s mnogih i dvoznamenkaste te poraste veće od očekivanja, a kako prosinac ima mali udjel u ukupnom turističkom godišnjem prometu već sada se može zaključiti da su fizički turistički rezultati ove godine vrlo zadovoljavajući. Ocjena je to Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice (TV HTZ) koje je na svojoj ovotjednoj sjednici uz ostalo razmotrilo i izvješće o tijeku sezone i stanju na tržištima. Od siječnja do kraja studenog ove godine, po podacima HTZ-a, u Hrvatskoj je boravilo gotovo 12,3 milijuna turista ili 5,5 posto više nego prošle godine, dok je 72 milijuna noćenja porast od 4,1 posto. Strani su turisti tradicionalno činili većinu dolazaka i noćenja, a ostvarili su i veće poraste od ukupnih - do kraja studenog ove godine došlo ih je 11,1 milijun ili 6,1 posto više, a s 65,4 milijuna noćenja u plusu su od 4,7 posto. Među stranim tržištima s najvećim porastima direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić izdvojila je one s dvoznamenakastim rastom noćenja - Poljsku (rast od 20,3 posto), Veliku Britaniju (24 posto), SAD (25,6 posto) te skandinavske zemlje Norvešku i Švedsku (po 30 posto) i Finsku (35,5 posto).

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙