FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 30. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Udruge Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske organiziraju marš "Glasam protiv" koji počinje okupljanjem na Cvjetnom trgu u podne, nakon čega će se uputiti na Markov trg odakle će građane još jedanput pozvati da na referendumu o ustavnoj definiciji braka glasaju protiv. Osim u Zagrebu, skupovi za poziv da se na referendumu glasa protiv, održat će se i u Puli, Rijeci i Splitu. Kampanja Građani glasaju protiv će na zaključnoj konferenciji za novinare predstaviti financijski izvještaj, sukladno uputama DIP-a, i osvrnuti se na sve aktivnosti provedene tijekom referendumske kampanje. Na konferenciji će govoriti Suzana Ritz, majka Luke Ritza, koji je postao simbol borbe protiv nasilja i netrpeljivosti u hrvatskom društvu, a u ime kampanje Građani glasaju protiv Duje Prkut i Zrnka Kušen.

VARAŽDIN

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je sinoć u Varaždinu, na izbornoj konvenciji županijske organizacije te stranke, da je SDP s koalicijskim partnerima najbolje što Hrvatska u ovom trenutku ima u odnosu na alternativu, koja kako je ocijenio, zapravo i ne postoji. Uvjeren je da će birači to prepoznati i potvrditi na svim važnijim izborima, pa tako i na sljedećim parlamentarnim, a zadatak stranke je zemlju dovesti u red i odrediti jasna pravila. Milanović je poručio okupljenim članovima stranke da je SDP odabrao teži put vođenja zemlje, ali da je to ujedno i jedini ispravan put jer iz svakog „izvlači“ ono najbolje u njemu, pa je u konačnici to lakši put. Milanović se poslužio primjerom Ukrajine, koja je po njegovim riječima, danas odabrala lakši put, odnosno odgodu ulaska u Europsku uniju. "Europska unija i njena pravila su teži put. Sve drugo je bježanje od odgovornosti," rekao je Milanović. Predsjednik SDP-a je također rekao da se moraju povesti razgovori o pojedinim izmjenama stranačkog izbornog sustava, koji je inače, kako je naglasio, najdemokratskiji stranački izborni sustav u Hrvatskoj.

ZAGREB

Tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće na glavnom zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića kod Manduševca i ove će se godine obilježiti početak Došašća. Službu riječi – obred paljenja prve svijeće na adventskom vijencu predvodit će mons. Alessandro d'Errico, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj i zamjenik biskupa vikara za Grad Zagreb mons. Zvonimir Sekelj, te župnik Župe Sv. Marije mons. Zlatko Golubić. Kao i svake godine svečanosti, koja počinje u 17 sati, nazočit će i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB

Nova predstava zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh, komedija situacije "Buba u uhu" francuskog komediografa i majstora vodvilja Georgesa Feydeaua, zabavila je i nasmijala sinoć premijernu publiku toga kazališta, koja je glumce i autorski tim nagradila velikim aplauzom i ovacijama. Najnoviju produkciju popularne komedije u Kerempuhu je postavio Krešimir Dolenčić, redatelj poznat po tome što u svoje projekte često uvodi elemente burleske. U njegovoj viziji, Feydeauova klasična "bračna farsa" zabavna je popularna moderna komedija koja obiluje smiješnim zapletima i nepredvidivim obratima. Linda Begonja glumi Raymonde Chandebise, koja posumnja u vjernost svojeg supruga Victora-Emmanuela, direktora osiguravajućeg društva. Postavlja mu zamku i iz toga se rađa smiješan dinamičan zaplet.

SISAK

Izborom tridesetak slika i skulptura iz novijeg opusa, prvom samostalnom izložbom pod nazivom "Orfejev pjev", sisačkoj se likovnoj publici u Gradskoj galeriji Striegl, predstavio jedan od vodećih hrvatskih slikara Munir Vejzović. Posebnost izložbe je ulje na platnu velikog formata "Cirkus", koja još nije izlagana. "Ovom izložbom nudi se samo samo djelomičan uvid u neke aspekte i aktualne tendencije Vejzovićeva rada, odnosno zavirujemo u njegovu radionicu u trenutku višestrukih okušavanja širokoga raspona. Dosad neizlaganom slikom 'Cirkus' Vejzović je razigrao mnoge svoje likovne potencijale, prepustio se svjetlosti i radosti kolorita, te odao ležernosti i mekoj stilizaciji oblikovanja ljudskog tijela", rekao je otvarajući izložbu akademik Tonko Maroević. Uz idilične prizore u različitim tehnikama, na izložbi prevladavaju motivi cirkusa.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙