FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: trub
ZAGREB, 30. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović pozvao je danas hrvatske građane da razmisle o posljedicama sutrašnjeg referenduma o braku te po svojoj savjesti donesu odluku, ponovivši da će on glasati "protiv" toga da se brak Ustavom definira kao zajednice muškarca i žene jer ne smatra dobrim da se Hrvatska legitimira kao zemlja netolerancije. Predsjednik drži da je nedjeljni referendum, kada se gleda meritum, nepotreban te neće imati nekih neposrednih posljedica. "Ali će, ako uspije, imati velike, zaista velike moralne i političke poruke. Ne bi bilo dobro da se Hrvatska legitimira kao zemlja netolerancije i nerazumijevanja, neprihvaćanja drugih i drukčijih, koji su manjina u društvu. Zato koristim priliku da još jednom pozovem da razmislimo o konzekvencama tog referenduma i da po svojoj savjesti donesemo odluku", rekao je Josipović.

ZAGREB - Zagrebačka organizacija HNS-a priopćila je da su huligani danas prijetnjama i vrijeđanjem nasrnuli na mlade stranačke aktiviste na Cvjetnom trgu tijekom održavanja akcije "Protiv", što su potvrdili i u policiji koja taj incident za sada ocjenuje kao verbalni sukob. HNS u priopćenju navodi kako je nekolicina nasilnika oko 10 sati nasrnula na članove Mladih HNS-a kojima su upućivali brojne vulgarne te prijetnje fizičkim napadom, pri čemu je uništen HNS-ov štand na kojemu se građane poziva da na sutrašnjem referendumu o braku glasuju "protiv".

PULA - Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin danas je u Puli za sutrašnji referenduma u braku rekao da je to "puzajuči puč" kojim se udara na vlast te poručio kako hrvatski narod nikome, pa ni HDZ-u neće dopustiti da silom dođe na vlast. "Nikome ovaj narod, pa ni HDZ-u, neće dati da na silu dođe na vlast. Istina, od HDZ-a ne očekujem da bude konstruktivna opozicija, ali je tužno da su moji bivši stranački drugovi (IDS) s njima koalirali na lokalnim izborima, naročito u drugom krugu", rekao je Kajin na konferenciji za novinare.

ZAGREB - Udruge okupljene u Ženskoj fronti za radna i socijalna prava pozvala su građane da sutra na referendum o ustavnoj definiciji braka glasuju protiv - i to, kako navode, protiv diskriminacije, neravnopravnosti i homofobije, da bi se "prekosutra moglo zajedno raditi na očuvanju osnovnih socijalnih prava". "U trenutku kada se bez stvarne javne rasprave usvaja dvadesetak radnih i socijalnih zakona kojima se posredno i neposredno ugrožava položaj obitelji, prisiljeni smo trošiti zajedničku energiju, resurse i vrijeme na diskriminatorni referendum kojim će se zacementirati pravo većine nauštrb jedne manjinske skupine", ističu udruge u priopćenju.

GOSPIĆ - U jutrošnjoj teškoj prometnoj nesreći kod tunela Krpani na autocesti A1 poginule su tri osobe, dok je ozlijeđeno 16 osoba, od kojih desetak teško. Nesreća se dogodila oko 6,15 sati, između čvora Sveti Rok i tunela Krpani, u kojoj su tri osobe poginule, a 16 ih je ozlijeđeno. Doznaje se da je lančanom sudaru sudjelovalo jedanaest vozila. Promet na toj dionici autoceste A1 je zatvoren u oba smjera, očevid je u tijeku.

GOSPIĆ - Jedan od troje jutros poginulih osoba u teškoj prometnoj nesreći na autocesti u Lici je 29-godišnji policajac iz Gospića, a u gospićkoj bolnici liječnici se bore za život jedne osobe koja je u nesreći zadobila teške i po život opasne ozljede. Glasnogovornica ličko-senjske policija Maja Brozičević izjavila je da je poginuo policajac Igor Katić koji je sa svojim osobnim automobilom išao na posao u novaljsku Policijsku postaju. Bio je sudionik lančanog sudara, ali je u svom vozilu ostao neozlijeđen, pa je išao pružati pomoć unesrećenima te pri tome smrtno stradao.

KARLOVAC - Karlovačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 43-godišnjeg prometnog policajca koji je sredinom listopada od vozačice, koju je zaustavio zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, tražio seks u zamjenu za oprost kazne, zbog čega ga tužiteljstvo tereti za kazneno djelo bludne radnje. Policajac D.B. bio je suspendiran s dužnosti nakon što je 13. listopada u Dugoj Resi prilikom kontrole prometa, a u nakani zadovoljavanja spolnog nagona, počinio bludne radnje nad 27-godišnjom vozačicom, koja ga je prijavila kolegama.

SPLIT - Splitska policija kazneno je prijavila 63-godišnjeg vlasnika jednog poduzeća za prodaju stanova zbog sumnje da je u zadnje četiri godine gospodarskim prijevarama i krivotvorenjem isprava više od 40 kupaca stanova oštetio za 3,5 milijuna kuna. U policiji jutros kažu kako su dovršili kriminalističko istraživanje nad 63-godišnjakom, koji je, kao vlasnik tvrtke, od 2008. do 2012. s ukupno 41 kupcem zaključio predugovore o kupovini stanova u stambenoj zgradi u splitskoj Vukasovoj ulici te parking mjesta.

ZAGREB - Inspekcija zaštite okoliša naredila je Gradu Zagrebu da u roku od pet dana ukloni glomazni otpad u naselju Rudeš, a Ministarstvo zaštite okoliša i prirode će protiv Grada pokrenuti prekršajni postupak jer nije osigurao gospodarenje glomaznim otpadom u skladu sa zakonom. Glasnogovornica Ministarstva Dijana Sušac priopćila je da je inspekcija zaštite okoliša jučer izašla na lokaciju na kojoj je odložena veća količina glomaznog otpada u Rudešu. Nakon obavljenog inspekcijskog nadzora predstavniku Grada Zagreba, koji je prisustvovao očevidu, uručeno je inspekcijsko rješenje.

ZAGREB - Europski savez sindikata javnih službi (EPSU) izrazio je zabrinutost predsjedniku hrvatske Vlade Zoranu Milanoviću da će novi Zakon o prestanku službe i ugovora o radu u državnim i javnim službama, o kojemu se trenutno vodi rasprava, do 2030. godine 12 tisuća namještenika otjerati u starosnu mirovinu prije navršene 65. godine života. U pismu Milanoviću EPSU upozorava da se u većini slučajeva radi o ženama, a da posljedice takvih poteza nisu dobro predviđene, te poziva premijera da se Vlada suzdrži od uvođenja mjera koje ne odražavaju uravnotežen pristup prema ženama i muškarcima bez prethodne procjene utjecaja ili koji bi mogao dovesti do diskriminacijskih politika u budućnosti.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙