FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U fokusu naftnih tržišta zalihe u SAD-u

Autor: gple
LONDON, 11. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Naftna tržišta smirila su se danas nakon jučerašnje burne trgovine, pri čemu je pozornost ulagača usmjerena na najnovije podatke o američkim zalihama.

Na londonskom se tržištu barelom sirove nafte trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje, od 109,23 dolara. Već dva dana bilježi osjetne oscilacije koje su se jučer kretale u rasponu od od 108,55 do 110,45 dolara.

Ni na američkom tržištu cijena barela nije zabilježila promjene u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 98,52 dolara. Time je konsolidirala jučerašnji dobitak od 1,17 dolara.

U fokusu je danas izvješće američke vlade o zalihama u prošlom tjednu, uoči otvaranja važnog cjevovoda koji će omogućiti protok nagomilane sirove nafte prema rafinerijama u Meksičkom zaljevu.

Jučer je privatni Američki institut za naftu (API) izvijestio da su komercijalne zalihe sirove nafte u prošlom tjednu smanjene za čak 7,5 milijuna barela. Očekivao se upola manji pad.

Analitičari upozoravaju da su se Sjedinjene Države izdvojile iz svjetskog tržišta nakon procvata proizvodnje nafte iz škriljca, pa pad američkih zaliha vjerojatno neće značajnije utjecati na cijene na londonskom tržištu.

U međuvremenu je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u danas objavljenom redovnom mjesečnom izvješću objavila da je potražnja za naftom u industrijskim zemljama ponovo porasla u drugom tromjesečju, nakon osam uzastopnih tromjesečja pada.

U IEA-i su povisili procjenu rasta potražnje u ovoj godini za 145 tisuća barela dnevno, na 1,2 milijuna barela dnevno. Podignuta je i procjena rasta potražnje u idućoj godini, za 110 tisuća barela dnevno, i sada je izjednačena s procjenom ovogodišnjeg rasta.

Trgovci upozoravaju da te prognoze neće biti dovoljne da probiju uski raspon u kojem su se ove godine kretale cijene na londonskom tržištu.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 106,83 dolara, što znači da je smanjena za 89 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙