FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poticajni signali iz Feda podigli cijene nafte

Autor: gple
LONDON, 14. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su danas na londonskom tržištu prema 108 dolara za barel, poduprte signalima iz američke središnje banke da u dogledno vrijeme vjerojatno neće smanjivati poticaje.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 34 centa, na 107,46 dolara za barel. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,31 dolar, poduprta smanjenom opskrbom iz Libije.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje, od 93,70 dolara za barel.

U današnjem govoru pred članovima senatskog odbora za bankarstvo, stanovanje i urbanizam potpredsjednica Feda Janet Yellen kazat će prema tekstu objavljenom na Fedovim internetskim stranicama da banku čeka još posla u nastojanjima da podupre gospodarstvo.

Yellen će u siječnju iduće godine preuzeti kormilo Feda.

"U posljednje je vrijeme objavljeno nekoliko pristojnih pokazatelja pa se pojavila bojazan da će Fed uskoro objaviti smanjivanje poticaja. Nove su izjave prigušile ta očekivanja", tumači Richard Mallinson iz Energy Aspectsa.

Dodatnu potporu tržištima pružilo je upozorenje Međunarodne agencije za energiju (IEA) da bi cijene nafte u idućim mjesecima mogle porasti zbog sezonski uvjetovane pojačane potražnje i veće potrošnje na sjevernoj polutki u zimskim uvjetima.

U IEA također očekuju nastavak izraženijih oscilacija cijena nafte zbog političkih previranja u Libiji, sigurnosnih problema u Iraku i pojačane zimske potrošnje.

Pozornost se sada preusmjerava na današnje izvješće američke vlade o zalihama u prošlom tjednu, radi procjene stanja potražnje u SAD-u. Analitičari koje je anketirao Reuters procjenjuju da će pokazati rast zaliha sirove nafte za gotovo milijun barela.

Jučer je privatni Američki institut za naftu (API) objavio da su komercijalne zalihe u prošlom tjednu porasle za 599 tisuća barela.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 103,52 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙