FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački sporazum o velikoj koaliciji ohrabrio ulagače na europskim tržištima

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 27. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u srijedu, poduprte dugo očekivanim sporazumom o velikoj koaliciji u Njemačkoj i dobrim zaradama kompanija, poput belgijskog trgovca mješovitom robom Colruyta.

Londonski FTSE porastao je 0,09 posto na 6.642 boda, frankfurtski DAX za 0,25 posto na 9.313 bodova, a na približno istom postotnom dobitku bio je i pariški CAC, koji je dosegnuo 4.290 bodova.

Rano jutros njemački konzervativni kršćanski demokrati i socijaldemokrati lijevog centra (SPD) konačno su postigli dogovor o velikoj koaliciji, nakon cjelonoćnih razgovora, otvarajući put kancelarki Angeli Merkel da sastavi vladu prije Božića.

"To je svakako pozitivno utjecalo na raspoloženje, pruža tržištu malo više sigurnnosti u vezi s ključnim pitanjima", rekao je Daniel McCormack, strateg tvrtke Macquarie.

"SPD je malo više proeuropski orijentiran od kršćanskih demokrata... tako da to definitivno ide na ruku periferiji. Njemačka politika vjerojatno će im biti naklonjenija, iako se nije dogodilo ništa spektakularno", pojašnjava McCormack.

Među dobitnicima izdvajao se Colruyt cijene čijih su dionica porasle pet posto nakon što je ostvario veću od očekivanja polugodišnju dobit.

Snažniji rezultati belgijskog trgovačkog lanca jasno su očitovali krhkost oporavka u eurozoni, budući da se mnoge kompanije u nastojanjima da povećaju zaradu i dalje oslanjaju na restrukturiranje i rezanje troškova.

Cijene dionica Accora pale su za 4,4 posto nakon što je najveća europska hotelska grupa objavila da će nastojati poboljšati efikasnost podjelom hotelskog poslovanja a ne ubrzanim rezanjem troškova, kao što su očekivali neki analitičari i trgovci.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,42 posto na 15.449 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙