FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 10. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija je u nedjelju priopćila da je odobrila 3 milijuna eura vrijednu pomoć za Filipince kako bi otklonili posljedice razornog tajfuna Haiyana. Taj će novac "pokriti najžurnije potrebe na najteže stradalim područjima" u središtu otočja, dodaje Komisija u priopćenju. Filipinske vlasti sada govore o više od 10.000 mrtvih i o 2.000 nestalih osoba u toj prirodnoj nepogodi. Komisija i "njezini partneri na humanitarnom polju pomno će koordinirati slanje pomoći s lokalnim i državnim vlastima", dodaje se u priopćenju. Komisijini stručnjaci za humanitarna pitanja su "na terenu" i neprestano "prate stanje" radi procjene dodatnih potreba. Filipini, inače izloženi udarima prirodnih nepogoda kao što su potresi i tajfuni, 2013. su već primili oko 13 milijuna eura humanitarne pomoći, podsjeća ured Kristaline Georgieve.

JERUZALEM Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju da će Izrael prije nastavka pregovora s Teheranom 20. studenoga učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi uvjerio međunarodnu zajednicu da ne sklapa "loš dogovor" o iranskom nuklearnom programu. "Učinit ćemo sve kako bismo uvjerili sile i njihove čelnike da ne zaključuju loš dogovor s Iranom", rekao je Netanyahu na sjednici vlade. "No ne smijemo se zavaravati, postoji čvrsta volja za postizanje dogovora", dodao je premijer. "Nadam se da će se postići dobar dogovor koji će omogućiti da se Iran djelomično ili u cijelosti onesposobi da proizvede atomsko oružje". Intenzivni trodnevni pregovori Irana i šest svjetskih velesila u Ženevi završili su se u noći na nedjelju bez dogovora o iranskom nuklearnom programu.

ŽENEVA - Švicarska je voljna biti domaćin sljedećih krugova pregovora o iranskom nuklearnom programu i zadovoljna je "napretkom u vezi s iranskim nuklearnim pitanjem", objavilo je u nedjelju švicarsko ministarstvo vanjskih poslova. Taj napredak je "korak prema većoj sigurnosti u svijetu, što je jedan od prioriteta švicarske vanjske politike", ističe se u službenom priopćenju. Švicarska dodaje da je taj napredak "potvrda opravdanosti diplomatskog puta koji jedino može donijeti trajno rješenje tog pitanja na zadovoljstvo svih sudionika". Švicarska se usto obvezala da će "podupirati diplomatske napore u tome smislu".

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙