FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 5. prosinca 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

PEKING -Kina je proglašenjem protuzračne zone u Južnom kineskom moru izazvala bojazan u regiji, ocijenio je u četvrtak američki potpredsjednik Joe Biden nakon razgovora u Pekingu. Biden je u srijedu o tom pitanju razgovarao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom tijekom petosatnog susreta. "Bio sam izravan o našim odlučnim stavovima i našim očekivanjima u ovoj situaciji", rekao je Biden na susretu s američkim poslovnim ljudima u Kini. Američki potpredsjednik je ponovio da Sjedinjene Države i dalje žele imati utjecaj na to što se događa u regiji jer je "činjenica da će SAD ostati gospodarska i vojna sila u Aziji".

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da je Bidenu kazano da je objava o zoni protuzračne obrane u skladu s međunarodnim zakonima. Biden će u četvrtak doputovati u Južnu Koreju.

BANGKOK - Tajlandski kralj Bhumibol Adulyadej pozvao je u četvrtak građane te zemlje da počnu surađivati radi stabilnosti zemlje, u prigodi svog 86. rođendana koji je bio povod za primirje u silovitim prosvjedima kojima se želi srušiti vladu. Tajland je bio "u miru dugi niz godina jer su svi surađivali na dobrobit zemlje. Svaki Tajlanđanin mora biti svjestan toga i preuzeti svoje obveze radi dobrobiti zemlje, odnosno radi njezine stabilnosti i sigurnosti", poručio je kralj u govoru koji je prenosila televizija. Rođendan kralja na kojeg mnogi Tajlanđani gledaju kao na polubožanstvo, omogućio je stanku u prosvjedima protiv premijerke Yingluck Shinawatre, ali je stanje i dalje napeto pošto je čelnik prosvjeda rekao da se prosvjedi nastavljaju u petak. Ovih dana su se žestoko sukobili policija i prosvjednici koji traže odlazak Yingluck, ali i njezina brata Thaksina, bivšeg premijera koji je svrgnut u državnom udaru 2006. ali i dalje vodi politiku iz egzila.

LONDON - Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International objavila je u četvrtak nove satelitske snimke zatvoreničkih logora u Sjevernoj Koreji i svjedočenja bivših zatočenika o zlostavljanjima i pogubljenjima. Sjeverna Koreja niječe postojanje radnih logora za političke zatvorenike ali, po neovisnim procjenama, ondje u iznimno teškim uvjetima boravi između 100.000 i 200.000 ljudi. Snimke logora br. 15 na jugu zemlje i br. 16 na sjeveru napravljene su između 2011. i 2013. UN-ovo povjerenstvo koje istražuje o povredama ljudskih prava u Sjevernoj Koreji predat će svoje konačno izvješće UN-ovu Vijeću za ljudska prava u ožujku 2014. Ovo je prvi put da neko UN-ovo tijelo provodi istragu o Sjevernoj Koreji na takvoj razini. Sjevernokorejske vlasti ne priznaju to povjerenstvo i ne dopuštaju mu ulazak na svoj teritorij. Svjedoke koje je saslušalo povjerenstvo nazivaju lašcima.

SANA - Bombaš samoubojica dovezao je automobil do ulaza u jemensko ministarstvo obrane i aktivirao eksploziv a još se ne zna koliko je žrtava bilo u detonaciji, objavile su u četvrtak vlasti u Sani. Nakon eksplozije začula se i pucnjava iz pješačkog oružja a prema mjestu eksplozije uputila su se vozila hitne pomoći. "Napad se dogodio nedugo nakon početka radnog vremena kad se napadač samoubojica automobilom dovezao do ulaza", rekao je izvor pri ministarstvu obrane. Privremena vlada u Jemenu bori se protiv secesionista na jugu, pripadnika Al Kaide i pobunjenih Houtija na sjeveru zemlje, a zemlja je opterećena gospodarskim problemima naslijeđenim od bivšeg predsjednika Alija Abdulaha Saleha koji je 2011. bio prisiljen sići s vlasti.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙