FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 3. prosinca 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Međunarodna organizacija Transparency International objavila je u utorak Indeks percepcije korupcije (IPK) prema kojem su najmanje korumpirane zemlje Danska i Novi Zeland s ocjenom 91, dok su na začelju, odnosno najviše su korumpirane Somalija, Sjeverna Koreja i Afganistan s ocjenom 8, a Hrvatska je na 57. mjestu, objavljeno je na internetskoj stranici organizacije. "Najmanje korumpirane zemlje jasno otkrivaju kako transparentnost podržava odgovornost i može zaustaviti korupciju", izjavila je Huguette Labelle, čelnica Transparency Internationala. "Međutim, i one su suočene s pitanjima poput pogodovanja privatnim interesima, financiranja kampanja i nadzora velikih javnih ugovora, što ostaju glavni rizici korupcije." IPK je istraživanje koje stvara rang listu zemalja prema ocjeni o raširenosti korupcije u njima, odnosno do koje se mjere percipira da su tijela javne vlasti korumpirana. Taj je indeks najrašireniji pokazatelj percepcije korupcije u svijetu.

PARIZ

Predstavničko vijeće hrvatskih ustanova i zajednice Francuske (CRICCF), koje tuži Boba Dylana zbog njegova intervjua za list Rolling Stone u kojoj je Hrvate usporedio s nacistima, spremno je povući tužbu protiv slavnog američkog pjevača ako se ispriča, ali ako to ne učini ići će do kraja i pred sudom u Parizu tražiti odštetu. "Moji klijenti kažu da su spremni povući tužbu ukoliko se gospodin Robert Zimmerman (Bob Dylan) ispriča, ali ako ćemo morati ići do kraja tražit ćemo i odštetu", rekao je u utorak u telefonskoj izjavi za Hinu odvjetnik CRICCF-a Ivan Jurašinović. Međutim, istaknuo je da tužba nije pokrenuta radi odštete.

BEOGRAD

Direktor centra "Simon Wiesenthal" i dugogodišnji lovac na naciste Efraim Zuroff izjavio je za beogradsku "Politiku" od utorka, komentirajući posljednjih dana učestalu upotrebu ustaškog pozdrava "Za dom spremni" na hrvatskim nogometnim stadionima, kako je u Hrvatskoj na djelu jaka struja neofašističke nostalgije te kako i hrvatsko vodstvo i Bruxelles moraju osuditi takve pojave. "Ovo je odgovornost i Europske unije i ovakva događanja su jednostavno nezamisliva u jednoj državi EU. Problem je što je Bruxelles bio jako slab u reakcijama na ovakva događanja, ne samo u Hrvatskoj, nego i u drugim zemljama", rekao je Zuroff za "Politiku". Komentirajući nedavne prijetnje koje su dobili zaposleni u memorijalnom centru nekadašnjeg ustaškog logora Jasenovac, Zuroff je ocijenio da je riječ o "šokantnim i uznemirujućim" vijestima.

MOSKVA

Prosvjedi stotina tisuća Ukrajinaca protiv odluke njihova državnog vodstva da okrenu leđa Europskoj uniji poslali su upozorenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da bitka za Ukrajinu nije gotova. Ovaj put, piše Reuters, stvari su uvelike izvan Putinove kontrole: on u svojoj političkoj oružarnici vjerojatno ima malo toga preostalog za slanje novih prijetnji Ukrajini, posebno ako prosvjedi postanu još masovniji i natjeraju predsjednika Viktora Janukoviča da se opet predomisli. Zasad nema znakova da Janukovič popušta. Međutim, okupljanje oko 350 tisuća ljudi tijekom vikenda, povremeno i uz žestoke sukobe, pokrenulo je demokratske snage koje, unatoč svim političkim kalkulacijama, Putin ne može kontrolirati. Javne prijetnje, poput onih da će prekinuti dostavu plina Ukrajini samo mogu dodatno raspiriti antirusko raspoloženje i time neće učiniti nikakvu uslugu Janukoviču.

TOKIO

Američki potpredsjednik Joe Biden boravi u utorak u Tokiju gdje je počeo svoju misiju smirivanja napetosti u krizi koja vlada između Japana i Kine, koju bi trebao posjetiti u srijedu. Riječ je o osjetljivom zadatku u svjetlu američkog položaja u istočnoj Aziji - Washington treba dati političku i vojnu podršku Japanu, svom glavnom regionalnom savezniku, a da pritom ne povrijedi moćnu Kinu s kojom dijeli velike političke, gospodarske i financijske interese. Prije dolaska u Japan, Joe Biden je izjavio da su SAD "krajnje zabrinute novoproglašenom zonom protuzračne obrane" koju je 23. studenoga odredio Peking iznad Istočnog kineskog mora, a ta je odluka izazvala napetosti s Japanom i strahovanja od oružanog sukoba.

LJUBLJANA

Trend koji sugerira rezultat referenduma o unosu odredbe o definicija braka u hrvatski ustav ukazuje na svojevrsnu "konzervativnu" revoluciju, uz zabrinjavajuću pasivnost biračkog tijela koje je ostalo kod kuće, navode u utorak u svojim komentarima slovenski mediji. Rezultat referenduma na kojemu je većina glasovala za definiciju po kojoj je brak zajednica žene i muškarca je "očekivan, ali i žalostan", a ne iznenađuje niti mali odaziv, navodi ljubljansko "Delo". "Više od svega, u zraku ostaje osjećaj da je u Hrvatskoj već duže vrijeme na djelu konzervativna revolucija, a da je to blizu istini dokazuje i ishod referenduma", piše vodeći slovenski list. "Hrvatska katolička crkva i HDZ svojedobno su dugo vremena djelovali kao sijamski blizanci, nakon čega su se razišli. Crkva je, ne samo zbog spora s niz godina vladajućim HDZ-om, sve više nestajala kao važan čimbenik s političkog parketa. To je bilo još primjetnije s pobjedom koalicije lijevog centra, a crkva je u referendumu po svoj prilici vidjela jednu od mogućnosti za svoj povratak", navodi list.

SARAJEVO

Bosna i Hercegovina u proteklih godinu dana nije napravila nikakav napredak u borbi protiv korupcije, upozorio je u utorak ogranak međunarodne organizacije Transparency International (TI) koji djeluje u toj zemlji. Kao ilustracija te tvrdnje navedene su ocjene iz posljednjeg indeksa percepcije korupcije za 2013. godinu (CPI), kojega je objavio TI i po kojemu je BiH na 72 mjestu među 176 promatranih država. Tu poziciju BiH dijeli s državama poput Srbije, Brazila i Južnoafričke Republike, što znači da je ona među zemljama s opasnom stopom korupcije koja utječe na sve segmente života njenih građana, ističu iz TI BiH. U usporedbi s državama regije BiH je na ljestvici ispod Slovenije, koja je na 44 mjestu, Hrvatske, koja je na 58 mjestu te Crne Gore i Makedonije, koje dijele 67 mjesto.

MOSKVA

Rusko pravosuđe je u utorak krivima proglasilo trojicu osumnjičenih za napad kiselinom u kojem je u siječnju teško ozlijeđen umjetnički direktor moskovskog Boljšoj teatra Sergej Filin, a među okrivljenima je i baletan kazališta kojem prijeti devet godina zatvora. Sutkinja Elena Maksimova je odgovornima za napad proglasila solo baletana i sindikalnog aktivista Boljšoja Pavela Dmitričenka i njegovu dvojicu pomagača, izvršitelja Jurija Zarustkog i vozača Andreja Lipatova, prenosi AFP. Sutkinja će kasnije izreći kazne za njih trojicu. Suđenje na sudu u Moskvi za napad izveden 17. siječnja ispred zgrade u kojoj živi Filin počelo je sredinom listopada. Sutkinja je rekla da su okrivljenici unaprijed dogovorili napad jer je Dmitričenko bio nezadovoljan Filinovim radom na podjeli uloga i dodacima umjetnicima te je razradio zločinački plan.

LJUBLJANA

Nekadašnji slovenski premijer Anton Rop osuđen je 10.000 eura novčane kazne zbog odavanja tajnih podataka, potvrđeno je Hini u utorak na prvostupanjskom sudu u Ljubljani. Ropa je prvostupanjski sud u Ljubljani proglasio krivim zbog izjave jednom novinaru da je 2004. godine, u vrijeme kad je bio predsjednik vlade, slovenska tajna služba SOVA pratila "incidente" na slovensko-hrvatskoj granici i u okviru te aktivnosti snimala razgovore tadašnjeg hrvatskog premijera Ive Sanadera i Janeza Janše te da su se oni "dogovarali o incidentima" kako bi Janša došao na vlast i da o tome postoje snimci tajne službe SOVA. To se događalo 2004. godine, u vrijeme kad je Rop bio premijer, a Janša sa svojom Slovenskom demokratskom strankom (SDS) vodio kampanju pred parlamentarne izbore na kojima je ujesen iste godine osvojio najviše glasova.

LJUBLJANA

Predsjednica slovenske vlade Alenka Bratušek izjavila je, u razgovoru za njemački dnevnik "Die Welt" od utorka, da na sjednicama Europskog vijeća ima vrlo dobar odnos s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, bez obzira što Merkel vodi konzervativnu CDU, dok je slovenska premijerka bliska socijaldemokraciji, te da im je zajednički izravan pristup i "ženski ton" u razgovorima s muškom većinom s kojoj su okružene na sastancima Europskog vijeća. "Mi smo žene i drukčije gledamo na svijet u odnosu na muškarce. Obje smo vrlo izravne, ne volimo mnogo taktiziranja u razgovorima i izbjegavamo velike riječi", rekla je slovenska premijerka, dodajući da se "ženski" ton osjeća i na sjednicama šefova država i vlada EU-a iako su u Europskom vijeću samo četiri žene.

CARACAS

Venezuelanska vlada će određivati cijene automobila kako bi ih smanjila, rekao je u noći između ponedjeljka i utorka predsjednik Nicolas Maduro i tako najavio treći niz mjera protiv gospodarske krize. "Proizvodnja automobila će biti regulirana i pojačana kako bi se smanjila cijene novih automobila proizvedenih u Venezueli, onih uvezenih i rabljenih", rekao je Maduro u tv-izjavi. Država će jamčiti kontrolu procesa proizvodnje automobila i odrediti pravedne cijene lokalno proizvednih vozila, dodao je upozorivši "mafiju koja kontrolira cijene" da su joj dani odbrojani. Osobe koje otvore račune u stranim valutama u državnim bankama će sljedećih mjeseci dobiti dozvolu za kupovinu uvezenih automobila, dodao je predsjednik.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙