FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 3. prosinca 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

KIJEV

Više tisuća prosvjednika koji žele približavanje Ukrajine Europskoj uniji, okupilo se u utorak ujutro u Kijevu oko parlamenta koji bi tijekom dana trebao razmotriti izglasavanje povjerenja vladi, javlja AFP. Dva dan nakon najvećeg prosvjeda kada se više od 100.000 prosvjednika okupilo u Kijevu, što je mobilizacija kakvu Ukrajina nije vidjela od Narančaste revolucije 2004., više od tisuću ljudi je provelo noć na Trgu neovisnosti tražeći približavanje EU-u i odlazak sadašnje vlasti. Većina se u utorak ujutro okupila ispred parlamenta gdje se nalazi i više stotina pripadnika policijskih snaga. Neki prosvjednici su se uputili prema sjedištu vlade kako bi tamo blokirali pristup, kao što su učinili u ponedjeljak.

PRAG

Čelnici sedam najvećih parlamentarnih stranaka iz Bosne i Hercegovine su nakon više od šesnaest sati pregovora u utorak rano ujutro u Pragu okončali sastanak na kojemu su pokušavali postići dogovor o izmjenama ustava i izbornog zakona s ciljem uklanjanja diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina iz izbornog sustava, no konačni rezultat je tek "određeni napredak". Povjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele, koji je posredovao u ovim pregovorima, pojavio se pred novinarima u zgradi ministarstva vanjskih poslova Češke gdje se sastanak održavao nešto prije pet sati ujutro, prenijela je sarajevska komercijalna televizija TV 1. "Nakon šesnaest sati pregovora bosanskohercegovačkih političkih lidera mogu objaviti da je postignut određeni napredak. Nastavili smo konzultacije o provedbi presude 'Sejdić-Finci' a posebice o izboru zastupnika u Dom naroda parlamenta BiH i izboru članova Predsjedništva BiH. Drago mi je što su se lideri za sada suglasili o sastavu i modelu izbora zastupnika u Dom naroda Parlamenta BiH a također smo postigli važan napredak o načelima izbora članova Predsjedništva", izjavio je Fuele nakon maratonskih pregovora.

WASHINGTON

Sjedinjene Države pozvale su u ponedjeljak Peking da odustane od primjene zone zračne identifikacije proglašene u Istočnom kineskom moru jer to može povećati opasnost od nesreća. "Stajalište američke vlade je da ne prihvaćamo zahtjeve Kine", rekla je glasnogovornica state Departmenta Jennifer Psaki. Kina je 23. studenoga jednostrano uvela zonu zračne identifikacije na velikom dijelu Istočnog kineskog mora između Južne Koreje i Tajvana koja obuhvaća i otočiće Senkaku pod nadzorom Japana no na koje Kina također polaže pravo i naziva ih Diaoyu. Peking je odluku donio bez prethodnih konzultacija o zoni koja se kosi s onima što su ih proglasile druge zemlje, Japan i Južna Koreja, rekla je Psaki.

BANGKOK

Tajlandska vlada objavila je u utorak da je naredila policiji da izbjegne nasilje prema prosvjednicima koji dulje od mjesec dana pokušavaju ishoditi ostavku vlade premijerke Yingluck Shinawatre, prenose agencije koje su ranije javile da je policija povukla bodljikavu žicu i dopustila prosvjednicima pristup zgradama vlade. "Prosvjednici su kazali da žele zauzeti zgrade vlade, no vlada ne želi nikakve borbe niti sukobe i zato smo naredili policiji da se povuče", rekao je vladin glasnogovornik Teerat Ratanasevi novinarima. "Želimo izbjeći nasilje i sukobljavanje", rekao je. Ranije je zapovjednik policije u Bangkoku, glavnome gradu Tajlanda, objavio da neće biti na putu prosvjednicima.

CARACAS

Velik dio Caracasa, venezuelske prijestolnice i nekoliko drugih gradova ostalo je bez struje u ponedjeljak navečer tijekom pola sata, tri mjeseca nakon golema kvara koji je pogodio 70 posto zemlje. Nestanak struje dogodio se iza 20 sati i pogodio je nekoliko zona glavnoga grada u vrijeme dok su svi mediji prenosili govor predsjednika Nicolasa Madura narodu. Struja je ponovno potekla pola sata poslije, a Maduro je, uobičajeno, poručio da je riječ o sabotaži. Glavna državna odvjetnica najavila je istragu, a ministar energetike objasnio da je uzrok kvara u hidroelektrani La Arenosa, koja je bila razlogom nestanka struje i u rujnu kada je 70 posto Venezuele bilo u mraku.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙