FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 30. studenog 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

KIJEV - Ukrajinske oporbene stranke rekle su u subotu kako će uspostaviti stožer nacionalnog otpora te pozvale na izvanredne izbore i pripreme za opći štrajk nakon što je policija razbila proeuropske prosvjede protiv vladine odluke da ne potpiše sporazum o pridruživanju s Europskom unijom, javile su agencije i BBC. "Zajednički smo odlučili uspostaviti stožer nacionalnog otpora i počeli smo pripreme za sveukrajinski nacionalni štrajk", rekao je novinarima bivši ministar gospodarstva i jedan od tri oporbena čelnika Arsenij Jacenjuk. On je rekao kako oporbene stranke traže ostavku vlade i izvanredne parlamentarne i predsjedničke izbore kako bi izbacili predsjednika Viktora Janukoviča iz vlasti. U glavnom gradu Kijevu se oko 1000 prosvjednika nakon što ih je policija rabeći palice i šok granate rano ujutro istjerala s Trga neovisnosti, okupilo u katedrali sv. Mihovila, samostanu iz 12 stoljeća. Janukovič je u petak odbio potpisati ključni sporazum o pridruživanju s čelnicima Europske unije na summitu u Vilniusu nakon snažnog pritiska Rusije.

BANGKOK - Protuvladini prosvjednici u Tajlandu napali su ljude i vozila nedaleko od stadiona gdje se održavao skup pristaša premijerke Yingluck Shinawatra u subotu nakon što su napetosti proključale i prosvjednici srušili zapreke kako bi se pripremili na zauzimanje njezinog ureda. Suočeni s padom potpore, prosvjednici su krenuli u rizične akcije i nakratko su zauzeli glavni stožer kopnene vojske u petak. Pozvali su vojnike da im se pridruže u borbi za vlast koja je složena jer iako Tajlandom službeno upravlja Yingluck Shinawatra, u zemlji je snažan politički utjecaj njezina brata, milijardera Thaksina, bivšeg premijera srušena državnim udarom 2006., koji živi u egzilu.

AMSTERDAM - Sjedinjene Države ponudile su da će uništiti sirijsko kemijsko oružje na američkom brodu, priopćila je u subotu Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW). OPCW je bio pod pritiskom da pronađe alternativno rješenje za uništavanje sirijskog kemijskog oružja pošto je Albanija odustala od toga da se postupak učini na njezinu teritoriju. OPCW također navodi da je 35 tvrtki zainteresirano za uništavanje sirijskog kemijskog oružja, 800 tona industrijskih kemikalija koje je sigurno uništititi u komercijalnim spalionicama. Međutim, još 500 tona kemikalija, među kojima su nervni plinovi, smatra se preopasnima da se uvezu u zemlju ili komercijalno procesiraju pa će biti uništene na američkom brodu.

TEHERAN - Iran će sam odlučiti o stupnju obogaćivanja uranija koji mu je potreban, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif, a prenose u subotu iranski mediji. "Iran će odlučiti o stupnju obogaćivanja po svojim potrebama u raznim područjima", rekao je Zarif, a prenijela je službena agencija Irna. "U završnoj fazi pregovora (sa šestoricom) može se pregovarati samo o pojedinostima (u vezi s obogaćivanjem)", dodao je. U skupinu šestorice ulaze Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Njemačka. Kako pišu mediji, iranski ministar je te izjave dao novinarima nakon razgovora u muslimanskom svetištu Komu, gdje se u petak sastao s vjerskim čelnicima kako bi im razložio pojedinosti privremenog dogovora postignuta 24. studenoga s velesilama u Ženevi. Po ženevskom dogovoru koji utire put osjetljivim šestomjesečnim pregovorima radi zaključenja "konačnog" dogovora, Teheran pristaje ograničiti stupanj obogaćivanja uranija na manje od 5 posto, dok čeka konačan dogovor s velesilama.

WASHINGTON - Problematična internetska stranica američke vlade za prijavu za zdravstveno osiguranje, koja je trebala potpuno zaživjeti ovoga vikenda, ponovno je van funkcije zbog neuobičajeno dugog trajanja ažuriranja i održavanja stranice. Samo nekoliko sati prije roka koji si je administracija predsjednika Baracka Obame sama nametnula za početak rada internetske stranice za "veliku većinu" njezinih korisnika do subote, Centri za usluge Medicarea i Medicaida (SMS) priopćili su da se na interentsku stranicu neće moći ući 11 sati. Obamina administracija mučila se da uspije do 30. studenoga popraviti greške na internetskoj stranici HealthCare.gov na kojoj se u 36 saveznih država može sklapati polica osiguranja u skladu sa zakonom o jeftinoj zdravstvenoj zaštiti, poznatijim kao Obamacare. Prije početka rada Obama je uvjeravao Amerikance kako će se internetska stranica moći koristiti jednako lako kao Amazon ili Kayak te obećao da će ljudi moći zadržati zdravstveno osiguranje koje već imaju ako tako odluče. Nakon što nije ispunio niti jedno od tih obećanja morao se ispričavati Amerikancima.

SEUL - Sjeverna Koreja nastavila je izgradnju postrojenja za lansiranje raketa na sjeveroistočnoj obali nakon nekoliko mjeseci prekida kako bi pospješila svoj nuklearni program i program lansiranja, objavio je američki istraživački institut. Najnovije satelitske snimke pokazuju da su radovi nastavljeni na postrojenju za lansiranje Tonghae, piše na internet stranici Američko-korejskog instituta Sveučilišta John Hopkins. To bi postrojenje moglo omogućiti lansiranje novih generacija većih i usavršenijih letjelica, piše na internetskoj stranici nazvanoj 38 North. Ponovno pokretanje radova u Tonghae pokazuje da Sjeverna Koreja želi imati drugo lansirno postrojenje, usporedo s onim u Sohae, na zapadnoj obali.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙