FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30

Autor: slek
ZAGREB, 1. studenog 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

GRAČANICA - Srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić posjetio je u petak Kosovo i pozvao kosovske Srbe da u nedjelju sudjeluju na lokalnim izborima i tako pokažu odgovornost prema vlastitoj budućnosti i poštovanje prema Srbiji. "Moramo voditi pametniju i pametnu politiku, nego što su vodili neki drugi. Sami na svijetu ne možemo biti i to smo pokušali i nismo uspjeli...Prošlo je to vrijeme, a rezultati takve politike nisu bili najbolji, iako je namjera bila možda dobra", poručio je u Gračanici kosovskim Srbima Aleksandar Vučić. On je, po izviješćima beogradskih medija, rekao da Srbi izlaskom na izbore "osiguravaju međunarodnu verifikaciju" i "potvrdu za postojanje Zajednice srpskih općina", na završnom skupu Građanske inicijative "Srpska", koju podupire srbijanska vlada.

KAIRO - Američki državni tajnik John Kerry posjetit će u nedjelju Egipat prvi put otkako je vojska 3. srpnja svrgnula s vlasti prvog predsjednika izabranog na slobodnim izborima, javila je egipatska državna novinska agencija MENA. Kako navodi agencija, njegov će posjet Egiptu trajati samo nekoliko sati. Odnosi između Washingtona i Kaira su se pogoršali nakon svrgnuća s vlasti prredsjednika Mohameda Mursija, islamista izabranog prošle godine.

ALEKSANDRIJA - Egipatske vlasti privele su 22 žene, članice Muslimanskog bratstva, izvijestili su u petak sigurnosni izvori, što bi moglo još više rasplamsati napetosti prije početka suđenja svrgnutom predsjedniku Mohamedu Mursiju i još 14-ci čelnika te islamističke skupine. Snage sigurnosti su od 3. srpnja, otkad je s vlasti svrgnut Mursi uhitile nekoliko tisuća islamista, no rijetko privode ženske članice grupe, osobito u većem broju. Visoki dužnosnik snaga sigurnosti u drugome po veličini egipatskom gradu Aleksandriji, Naser al Abd rekao je kako optužnica uhićene žene tereti za upotrebu sile tijekom prosvjeda, čiji je cilj bio prekid prometa, za članstvo u zakonom zabranjenoj grupi te za distribuciju protuzakonitih letaka.

MOSKVA - Francuski premijer Jean-Marc Ayrault od svog je ruskog kolege Dmitrija Medvedeva u petak zatražio da napravi humanu gestu, prema francuskom pripadniku Greenpeacea, uhićenom u rujnu zajedno s još 29 članova te organizacije koji su se pokušali uspeti na naftnu platformu Gazproma na Arktiku. "Operacija koju je počela ta nevladina organizacija završila je uhićenjima i sudskim procesom koji je u tijeku. Zatražio sam da poduzme humanu gestu kada je o francuskom članu organizacije riječ", rekao je premijer na konferenciji za novinare održanoj zajedno s Medvedevim, odgovarajući na novinarska pitanja o sudbini 38-godišnjeg Francuza Francesca Pisanua.

ZAGREB/BERLIN - Njemačka je postala prva europska zemlja koja je dopustila da se novorođenčad s karakteristikama oba spola registrira ni kao muška niti kao ženska, javlja u petak BBC. Roditeljima je sada dopušteno da rubriku o spolu na rodnom listu ostave praznom, čime je stvorena nova kategorija "neodređenog spola". Svrha tog poteza je ukloniti pritisak s roditelja da donose brze odluke o operacijama prilagodbe spola kod novorođenčadi. Stručnjaci procjenjuju da se na svakih 1500 do 2000 djece rađa jedno interspolno.

MOSTAR - Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) koja nadzire rad elektronskih medija naložila je kabelskim operaterima u BiH obustavu reemitiranja programa Nove TV koju je ta hrvatska tv postaja ranije izričito tražila, izvijestili su u petak mediji u BiH. Po navodima glasnogovornice RAK-a Amele Odobašić kabelski operateri u BiH više ne smiju više reemitirati program Nove TV nakon što je RAK prihvatio navode ove tv postaje. Nova TV je prošli mjesec zatražila od kabelskih operatera i RAK-a obustavu emitiranja njihovih programa tvrdeći da ne posjeduju potrebne licence. Pravni zastupnik Asocijacije kabelskih operatera (AKOP) BiH Vlado Slišković rekao je da su u tijeku pregovori s predstavnicima Nove TV oko licenci.

GAZA - Jedina elektrana u Gazi, koja opskrbljuje gotovo pola od 1,8 milijuna stanovnika tog područja, isključila je svoje generatore u petak zbog nedostatka goriva, što je potez koji će vjerojatno produžiti već ionako duge sate bez električne energije na tom osiromašenom obalnom teritoriju kojime upravlja Hamas. Čelnik uprave za energetiku u Gazi Fathi Ašeik-Halil izjavio je da je elektrana prestala s radom kada je ostalo premalo goriva. Stanovnici Gaze posljednjih su godina svakodnevno bili oko osam sati bez električne energije zbog nedostatka goriva, a budući da je elektrana prestala s radom sada bi mogli biti i po 12 sati.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙