FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: ilov
ZAGREB, 9. studenog 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ŽENEVA - Dok su se u subotu navečer diplomati u Ženevi i dalje trudili ukloniti prepreke za postizanje dogovora o iranskom nuklearnom programu, Iran je izrazio mogućnost novog kruga razgovora za oko tjedan dana. Iz Teherana je predsjednik Hasan Rohani, čija je politika omogućila nastavak i intenziviranje izravnog dijaloga Iranaca i Amerikanca, pozvao na nepropuštanje te izvanredne prilike napretka nakon deset godina sučeljavanja o tom programu za koji Zapad drži da sadrži vojnu dimenziju sa svrhom izrade atomskog oružja.

BERLIN - Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy u subotu je u Berlinu upozorio na opasnosti populizma, braneći slobodu kretanja u Europskoj uniji, prenosi AFP. "Populizam i nacionalizam ne mogu ponuditi rješenja za izazove našeg doba", kazao je Rompuy u svom "europskom govoru" na skupu konzervativne zaklade Konrad-Adenauer koji se održava na godišnjicu pada Berlinskog zida 1989.

BERLIN - Njemački socijaldemokrati (SPD) se nadaju da će postići dogovor oko povećanja poreza bogatima, iako se konzervativci kancelarke Angele Merkel tome protive, izjavio je u subotu vođa stranke lijevog centra. Demokršćani (CDU) su uvjerljivo pobijedili na izborima održanim 22. rujna, ali ipak trebaju kolalicijskog partnera. SPD je u početku nevoljko pristupio ideji o ponovnoj "velikoj koaliciji" koja je vladala od 2005. do 2009., ali su koalicijski pregovori sada ipak u tijeku.

KAIRO - Egipatski ministar vanjskih poslova Nabil Fahmy u subotu je izjavio da je "skeptičan" po pitanju izraelsko-palestinskog mirovnog sporazuma zbog židovskih naselja na Zapadnoj obali. Uoči posjeta palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa Kairu i nekoliko dana nakon što su novi pregovori zapeli na pitanju izgradnje novih izraelskih kolonističkih naselja, Fahmy je izrazio žaljenje što se "kolonizacija širi i osvaja samo srce Zapadne obale". "Zabrinuti smo, a dodao bih da iako smo u neku ruku skeptični, odlučni smo pomoći koliko možemo", rekao je Fahmy.

BEJRUT - Uz šezdeset mrtvih na objema stranama, islamistički pobunjenici ponovno su od snaga odanih predsjedniku Bašaru al-Asadu preuzeli gotovo cijelu vojnu bazu na sjeveru Sirije, objavila je u subotu jedna promatračka skupina. Žestoke dvodnevne borbe islamista i režimskih snaga pokazuju koliko je važna vojna baza 80. brigade, samo koju stotinu metara od aerodroma u Alepu, na istočnome prilazu toga grada. Pobunjenici su tu bazu držali gotovo devet mjeseci, sve do petka kad su ih Asadove snage uz zračnu i potporu teškog topništva nakratko istjerale.

BAJKONUR - Ruski kosmonauti Oleg Kotov i Sergej Rjazanski iznijeli su u subotu olimpijsku baklju Olimpijskih igara 2014. u Sočiju u svemir. "Pogled je predivan", rekao je Rjazanski držeći baklju. Snimke sa kamera montirane na kacigama izravno je prenosila NASA i ruska televizija. Baklja je raketom Sojuz stigla iz ruskog svemirskog centra Bajkonura u Kazastanu na Međunarodnu svemirsku postaju.

BUENOS AIRES - Argentinska predsjednica Cristina Kirchner postupno će preuzimati svoje dužnosti, odlučili su su liječnici koji su joj u subotu dali odobrenje nakon što se mjesec dana oporavljala od operacije hematoma na mozgu. Nakon završnog pregleda u ponedjeljak moći će se odrediti datum njenog potpunog preuzimanja dužnosti predsjednice. Kirchner (60) ima predsjednički mandat do 2015. Oporavak je provela predsjedničkoj rezidenciji u Olivosu, u predgrađu Buenos Airesa, odakle je pratila djelomične parlamentarne izbore na kojima je njena stranka zadržala većinu u parlamentu ali izgubila ključne pokrajine.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙