FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski brodari planiraju do 2020. naručiti 90 novih LNG tankera

Autor: mkuz
TOKIO/SINGAPUR, 29. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Vodeći japanski brodari planiraju do 2020. naručiti oko 90 tankera za kapljeni prirodni plin (LNG) u vrijednosti oko 1.800 milijardi jena (17,61 milijardu dolara) jer namjeravaju povećati uvoz tog energenta iz Sjeverne Amerike i Australije.

Planirano povećanje odražava rastuću potražnju za LNG-om u Japanu koji se odrekao nuklearne energije, ali i u drugim azijskim zemljama, poput Kine i Južne Koreje.

Očekuje se da će obujam trgovine ukapljenim plinom do 2020. porasti na 400 milijuna tona, s prošlogodišnjih 250 milijuna tona, pokazuju podaci iz industrije.

Mitsui O.S.K. Lines, drugi po veličini japanski brodar, planira povećati broj tankera za prijevoz LNG-a sa 70 na 110 do 2020. godine, rekao je glasnogovornik.

Najveći japanski brodar Nippon Yusen povećat će u istom razdoblju svoju flotu tankera za LNG sa 70 na 100 dok treći po veličini Kawasaki Kisen Kaisha želi naručiti 20 novih LNG tankera prije kraja desetljeća.

Glasnogovornik Kawasaki Kisen rekao je da je tvrtka već suvlasnik nekoliko takvih tankera, čiji su preostali suvlasnici njihovi klijenti i drugi brodari, pa bi nove brodove također kupila u suradnji s partnerima kako bi sačuvala zdravu bilancu.

Planovi o narudžbama mogli bi se mijenjati, ovisno o tome koliko će nuklearnih reaktora u Japanu ponovo biti pušteno u pogon, rekao je dužnosnik odjela za LNG prijevoz Mitsui O.S.K-a.

"Naručit ćemo brodove tek nakon što potpišemo dugoročni sporazum s našim LNG klijentima, bili oni kupci ili proizvođači", rekao je on.

Japan, najveći uvoznik LNG-a u svijetu, želi povećanim uvozom tog energenta za proizvodnju električne energije nadoknaditi manjak nastao zatvaranjem nuklearnih reaktora nakon potresa i tsunamija koji su pogodili nuklearku u Fukushimi u 2011.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙