FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aktivnosti u eurozoni posustale u studenome - Markit

Autor: vmom
LONDON, 21. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Slabašan oporavak aktivnosti u privatnom sektoru eurozone u studenome je neočekivano posustaoa, pogođen padom aktivnosti u Francuskoj, pokazali su u četvrtak najnoviji podaci londonskog Markita.

Preliminarni zbirni indeks menadžera nabave (PMI) koji objedinjuje proizvodni i sektor usluga eurozone a izrađuje ga londonska istraživačka tvrtka u studenome se spustio na 51,5 bodova, s 51,9 bodova u prethodnom mjesecu. Na najnižoj je tako razini u posljednja tri mjeseca, objavila je londonska tvrtka.

Vrijednosti indeksa iznad su razine od 50 bodova, što ukazuje na rast aktivnosti, peti mjesec zaredom, navodi se u Markitovu priopćenju.

Najnoviji podaci, dobiveni anketom provedenom od 12. do 20 studenoga, očituju značajne razlike po pitanju oporavka eurozone.

Tako je u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, odgovarajući indeks koji obuhvaća i proizvodni i uslužni indeks u studenome dosegnuo najvišu razinu od siječnja, signalizirajući dodatno jačanje rasta i neprekinuti rast aktivnosti u proteklih sedam mjeseci. S druge strane, ostatak eurozone teško održava zamah.

Drugo po veličini gospodarstva, Francuska, gdje su poslovne aktivnosti neočekivano smanjene, bilo je najslabija karika u eurozoni ovoga mjeseca. Odgovarajući indeks spustio se na najnižu razinu od lipnja, signalizirajući ponovni pad aktivnosti, nakon samo dva mjeseca mršavog rasta, objavio je Markit.

"Francuski podaci glavni su razlog smanjenja PMI-ja, no i ostatak eurozone također očituje posustajanje aktivnosti", kazao je Chris Williamson, glavni ekonomist Markita.

"Aktivnosti u zemljama članicama eurozone izvan Francuske i Njemačke porasle su četvrti mjesec zaredom, sugerirajući da se vraća rast u regiji, no zabrinjava što je stopa rasta u studenome kliznula na najnižu razinu u četiri mjeseca.

Knjige narudžbi u uslužnim kompanijama punile su se više-manje istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, dok su proizvođači bilježili bolje rezultate, uz podršku najbržeg rasta novih narudžbi iz inozemstva od svibnja 2011.

Preliminarni indeks menadžera nabave za sektor proizvodnje uvećan je tako na 51,5 bodova, s 51,3 boda u listopadu, i na najvišoj je razini u posljednjih 29 mjeseci. Odgovarajući indeks za uslužni sektor smanjen je pak na 50,9 bodova, s 51,6 bodova u prethodnom mjesecu, spustivši se na najnižu razinu u tri mjeseca, priopćeno je iz Markita.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙