FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvršni direktor EADS-a najavio otkaze u odjelu vojne opreme

Autor: mkuz
FRANKFURT, 26. studenog 2013. (Hina/AFP) - Broj radnih mjesta u EADS-ovom odjelu vojne opreme bit će smanjen zbog pada narudžbi, najavio je čelnik europskog zrakoplovnog koncerna u intervjuu za europske medije.

"Ako se narudžbe vojne opreme otkazuju ili smanjuju kao što se proteklih godina događalo u Njemačkoj, takav trend nužno utječe na proizvodnju i zapošljavanje", kazao je Tom Enders u jučer objavljenom intervjuu za časopis udruženja bavarskih poslodavaca vbw-Unternehmermagazin.

Njegova izjava nadovezala se na prošlotjedno izvješće njemačke novinske agencije DPA da EADS razmišlja o otpuštanju 20 posto radnika, što bi značilo otkaze za osam tisuća zaposlenih. Grupa će iduće godine, u sklopu reorganizacije, promijeniti ime u Airbus Defence and Space.

Odluka o točnom broju još nije donesena, priopćeno je iz EADS-a, ali je Enders već upozoravao da će biti potrebne drastične mjere kako bi se osigurala budućnost tog odjela.

Restrukturiranje kompanije po općoj je ocjeni neizbježno nakon što se prošle godine izjalovio plan o spajanju s britanskim BAE Systemsom. Od tog se plana odustalo nakon prigovora vlada-dioničara, posebice njemačke, motiviranih strahom od gubitka radnih mjesta.

Enders je pojasnio da prognoze nisu ružičaste za proizvođače vojne opreme zbog jakog eura i dužničke krize u zemljama eurozone koje smanjuju narudžbe nove opreme.

Za bavarski je časopis čelnik EADS-a naveo da je koncern u posljednjih nekoliko godina samo u Njemačkoj izgubio narudžbe u visini nekoliko milijardi eura, koje su do tada smatrali sigurnima. EADS ne može apsorbirati taj gubitak bez promjena na pogođenim mjestima, istaknuo je Enders, ne želeći ulaziti u pojedinosti.

Njemački list Suedeutsche Zeitung izvijestio je jučer da će EADS zatvoriti tvornicu vojne opreme Cassidian sjeverno od Muenchena i preseliti proizvodnju u drugi pogonu u Bavarskoj gdje je trenutno zaposleno oko 16.000 radnika.

Glasnogovornik EADS-a odbio je komentirati izvješće, kazavši da će pojedinosti o planovima objaviti tek nakon što 9. prosinca o njima obavijesti radničko vijeće.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙