FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inozemna potražnja poduprla rast narudžbi talijanskoj industriji

Autor: vmom
RIM, 19. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Narudžbe talijanskoj industriji u rujnu su uvećane na mjesečnoj i godišnjoj razini, uz podršku snažnog rasta narudžbi iz inozemstva, pokazali su u utorak najnoviji podaci tamošnjeg statističkog ureda Istata.

Sezonski prilagođene industrijske narudžbe u trećem najvećem gospodarstvu eurozone u rujnu su tako uvećane 1,6 posto na mjesečnoj razini, nakon 2,2-postotnog rasta u kolovozu, objavio je danas Istat.

Pritom su inozemne narudžbe uvećane 4,8 posto, nakon 0,8-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. Domaće narudžbe pale su pak za 0,8 posto, dok su u kolovozu poskočile 3,2 posto.

Na godišnjoj razini, ako se isključi utjecaj sezonskih i kalendarskih čimbenika, industrijske narudžbe u ovogodišnjem su rujnu poskočile za 7,3 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, što je njihov najveći skok na godišnjoj razini od svibnja 2011. godine. U kolovozu su pak bile smanjene za 5,5 posto.

Inozemne narudžbe daleko su snažnije porasle na godišnjoj razini, i to za 16,4 posto, dok su domaće uvećane za 1,6 posto, stoji u Istatovom priopćenju.

Sezonski prilagođen promet u talijanskoj industriji u rujnu je porastao mršavih 0,1 posto na mjesečnoj razini, nakon povećanja od jedan posto u prethodnom mjesecu. Na godišnjoj je razini pak kalendarski prilagođeni promet u industriji smanjen za jedan posto, nakon 4,7-postotnog pada u prethodnom mjesecu.

Nedavno je statistički ured objavio podatke o industrijskoj proizvodnji u rujnu koji su očitovali rast od 0,2 posto na mjesečnoj razini, nakon 0,2-postotnog pada u kolovozu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙