FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 29. studenog 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

HONG KONG - Osamdeset osoba je ozlijeđeno u petak rano ujutro kada se superbrzi trajekt kojim su iz Hong Konga išli u Macao u moru sudario s "nepoznatim predmetom", priopćila je pomorska uprava u Hong Kongu. "Po informacijama iz pomorske uprave, osamdeset ljudi na trajektu je ozlijeđeno, među njima su četiri zadobile teške ozljede", rekao je za agenciju France Presse glasnogovornik vlade u Hong Kongu. Sudar se dogodio blizu otočića Hei Ling Chaua, dodao je.

BEČ - IAEA je u četvrtak priznala da zbog nedostatka sredstava nije kadra ispuniti svoju obvezu pojačanog nadziranja iranskih nuklearnih centrala, koju ima po dogovoru što su ga u nedjelju u Ženevi postigli Teheran i svjetske sile. "Moramo proučiti dogovor (...) Za to će trebati vremena jer je riječ o zamršenoj zadaći (...) Ne mogu reći kad ćemo biti spremni", rekao je glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Yukiya Amano na tiskovnoj konferenciji na marginama sastanka Guvernerskog vijeća IAEA-e u petak u Beču. "To zahtijeva dosta novca i (više) radnog osoblja (...) Proračun IAEA-e je veoma, veoma ograničen. Ne mislim da ćemo našim vlastitim sredstvima moći pokriti sve (dodatne obveze)", dodao je. Dogovor predviđa svakodnevnu inspekciju osjetljivih centrala za obogaćivanje urana u Natanzu i u Fordu te reaktora teške vode u Araku. "Priznajemo da će IAEA imati glavnu ulogu u provjeri (provedbe) mjera (iz dogovora) i spremni smo u cijelosti poduprijeti taj napor", rekao je u vezi s time američki veleposlanik u IAEA-i Joseph Macmanus u ime skupine 5+1 (Sjedinjene Države, Kina, Rusija, Francuska i Velika Britanija plus Njemačka). Po dogovoru postignutom u Ženevi Iran se obvezao da će na šest mjeseci prekinuti osjetljive nuklearne aktivnosti u zamjenu za smanjenje nekih zapadnih sankcija koje guše njegovo gospodarstvo.

BUDIMPEŠTA - Guverner madžarske središnje banke (MNB) Gyoergy Matolcsy zatražio je u četvrtak ostavku europskog povjerenika za gospodarske i za monetarne poslove, Finca Ollija Rehna i ponovo napao bonitetne agencije. "Neka Olli Rehn dade ostavku!", uzviknuo je guverner MNB-a i čovjek od povjerenja madžarskog konzervativnog premijera Viktora Orbana u prigodi konferencije u Budimpešti. Bivši madžarski ministar gospodarstva kritizirao je pogrješnu gospodarsku politiku Europske komisije koju zastupa Olli Rehn. Tako je zatražio promjenu europske politike koja dopušta inflaciju između 2 i 4 posto, u protivnom će EU upasti u stupicu dezinflacije na japanski način". Zatražio je od Europske središnje banke (ESB) da kupi obveznice zemalja članica, nazivajući ih "obveznicama budućnosti". One bi se trebale iskoristiti za financiranje ulaganja za koja Matolcsy upozorava da u EU-u moraju biti veća. Usto je oštro napao ulogu velikih bonitetnih agencija, zatraživši da "počnu pregovore s Madžarskom kako bi povisile njezinu ocjenu kreditne sposobnosti".

VILNIUS - Europska unija poručila je u četvrtak Ukrajini da su joj vrata i dalje otvorena, unatoč tome što u petak neće potpisati najavljene sporazume s EU-om, ali opća je ocjena da je "zlatna prigoda" u Vilniusu propuštena jer bi moglo proći dosta vremena dok se ne pojavi nova. Litavska prijestolnica u četvrtak navečer ugostila je čelnike zemalja EU-a na neformalnom sastanku, kojima se nakon toga na radnoj večeri priključio i ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, unatoč tome što je prošli tjedan Uniji okrenuo leđa u vidu odustajanja od sporazuma o pridruživanju i sporazuma o slobodnoj trgovini s EU-om. U petak se potom u Vilniusu održava summit Istočnog partnerstva, programa EU-a pokrenutnog 2009. čiji je cilj Uniji približiti bivše sovjetske republike, uključivo Ukrajinu. Janukovič je na tom skupu trebao potpisati strateške sporazume s EU-om, važne Uniji jer je Ukrajina ogromna zemlja u njezinom susjedstvu, ali je prošli tjedan očito nakon intenzivnog pritiska Moskve objavio da nije spreman na taj korak te da će umjesto toga oživiti ekonomski dijalog s Rusijom. Nije poznato što je ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio Janukoviču da promijeni stav, ali diplomati kažu da se vjerojatno radi o boljem ugovoru oko isporuke plina kao i boljim uvjetima vraćanja 1,3 milijarde duga. Europska unija mu također poručuje da mostovi nisu srušeni, da su vrata Ukrajini i dalje otvorena. Poruku o otvorenim vratima Ukrajini su uputile, među ostalima, litavska predsjednica Dalia Grybauskaite i njemačka kancelarka Angela Merkel. Neki analitičari međutim ocjenjuju da je Vilnius velika propuštena prilika jer bi sada moglo proći i nekoliko godina dok se ne pojavi nova.

LONDON - Svećenici Engleske crkve moći će udijeliti blagoslov istospolnim brakovima, stoji u dugoočekivanim prijedlozima objavljenima u četvrtak kojima crkva usvaja otvoreniji, i sporan, pristup homoseksualnosti. Iako se gay parovi i dalje neće moći legalno vjenčati u anglikanskoj crkvi, svećenici će službeno moći dopustiti gay i lezbijskim parovima da brak i partnerstvo obilježe crkvenim obredom. Kritičari su oštro osudili prijedlog tvrdeći da je u suprotnosti s učenjem crkve o spolnosti. To je jedna od 18 preporuka radne skupine osnovane prije dvije godine uslijed rastućih napetosti oko odnosa crkve prema homoseksualnim vjernicima i svećenstvu, no mogle bi proći još dvije godine dok ne postanu službena politika. Ocijenivši da se radilo o osjetljivim pitanjima, voditelj skupine Joseph Pilling rekao je da je crkva morala uzeti u obzir brze društvene promjene i odgovoriti na zabrinutost crkvenih vođa zbog pada broja vjernika i nesposobnosti crkve da privuće mlađe ljude. Britanski parlament usvojio je ove godine nove zakone kojima se od 2014. legaliziraju istospolni brakovi, nakon što su 2005. legalizirana istospolna partnerstva, a crkva je ukinula zabranu da gay svećenici ne mogu postati biskupi.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙