FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 27. studenog 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BERLIN - Nakon dugotrajnih pregovora, dvije najjače stranke u Njemačkoj, kršćanski demokrati (CDU) na čelu kojih je kancelarka Angela Merkel, te socijaldemokrati (SPD) uspjeli su dogovoriti veliku koaliciju koja će omogućiti Merkel novi, treći mandat na čelu vlade. Kako su naveli visokopozicionirani članovi CDU-a Michael Grosse-Broemer i Annegret Kramp-Karrenbauer, dogovor je postignut oko pet sati ujutro nakon pregovora koji su trajali čitavu noć, a detalji dogovora bit će objavljeni tijekom današnjeg dana. Pregovori o velikoj koaliciji CDU-a i SPD-a započeli su prije mjesec dana, a Merkel je pregovaračima dala rok za dogovor do danas.

RIM - Talijanska je vlada u utorak na večer dobila povjerenje Senata u glasovanju o proračunu za 2014. godinu, nakon što je stranka desnog centra Silvija Berlusconija napustila vladajuću koaliciju uoči glasovanja o njegovu izbacivanju iz parlamenta. Vlada na čijem je čelu Enrico Letta dobila je potrebnu većinu, oslanjajući se i na glasove senatora koji su napustili Berlusconijevu stranku. Za proračun je glasovao 171 senator, a protiv 135 njih.

MOSKVA - Četrnaest pripadnika islamističke skupine At Takfir wal Hijra, povezane s Al Kaidom, uhićeno je u Moskvi, a velika količina oružja i eksploziva zaplijenjena je u njihovu domu, objavile su u srijedu ruske vlasti. "Tijekom operacije vođene u noći s 26. na 27. studenoga na istoku Moskve, u okviru kriminalističke istrage, uhićeno je 14 pripadnika ekstremne islamističke skupine At Takfir wal Hijra", objavilo je rusko ministarstvo unutarnjih poslova.

TOKIO - Dvije velike japanske zrakoplovne tvrtke JAL i ANA objavile su u srijedu da više neće kineskim vlastima priopćavati planove leta "zračnom zonom identifikacije" koju je odredio Peking iznad Istočnog kineskog mora. Japan Airlines i All Nippon Airways najprije su bile odlučile poštivati tu "zračnu zonu identifikacije" ali je japanska vlada potom objavila da one nisu dužne to činiti. "Nakon objave vlade da se privatne zrakoplovne tvrtke ne moraju podvrgavati uputama Pekinga, održali smo u utorak sastanak i odlučili da se više ne ravnamo prema tim zahtjevima", kazao je glasnogovornik Japan Airlinesa.

JELEBU - Jedna od triju žena držanih u ropstvu u Londonu tijekom 30 godina Malezijka je nestala krajem 60-ih godina, objavila je u srijedu njezina obitelj u Kuala Lumpuru. Siti Aishah Wahab (69) otišla je iz Malezije u Veliku Britaniju oko 1968. godine sa zaručnikom, također Malezijcem, ali je par prekinuo te je obitelj Siti Aishah izgubila njezin trag, ispričao je njezin šogor Mohamad Noh Mohamad Dom. Obitelj je saznala za moguću vezu nakon što su je kontaktirali britanski mediji rekavši joj da je jedna od triju "ropkinja" Siti Aishah.

ZAGREB - Sjedinjene su Države put od zakonom propisane zaštite braka kao zajednice muškarca i žene do prvog ozakonjenja istospolnog braka prošle u sedam godina, a danas se istospolni brak u SAD-u može sklopiti u 14 saveznih država (uskoro će ih biti 16) i u glavnom gradu Washingotnu. Ova godina donijela i jedan od najvažnijih pravnih iskoraka na tom području u SAD-u - Vrhovni sud u lipnju je neustavnima proglasio odredbe Zakona o zaštiti braka iz 1996. koje su sprečavale washingtonsku administraciju da prizna istospolni brak na federalnoj razini.

WASHINGTON - Protekli vikend završio je s opipljivim naznakama nuklearnog sporazuma s Iranom nakon više od trideset godina neprijateljstava, a u ponedjeljak je slijedila najava da će se u siječnju održati konferencija kojoj je cilj okončati građanski rat u Siriji, piše u utorak New York Times, navodeći te događaje kao znake da se Amerika ponovno okreće diplomaciji. Uspjeh i jednih i drugih pregovora, kojima se predsjednik Barack Obama dugo nadao, ni izdaleka nije osiguran, ali dva gotovo usporedna procesa jasno pokazuju da je diplomacija, časno ali često nezadovoljavajuće umijeće kompromisa, ponovno postala kamen temeljac američke vanjske politike, piše NYT.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙