FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 14. studenog 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je razgovarao telefonom sa sirijskim kolegom Basharom al-Assadom, priopćio je Kremlj. Razgovor je upriličen "na prijedlog ruske strane", dodaje Kremlj u priopćenju, istaknuvši da su dvojica predsjednika razgovarala o pripremi međunarodne mirovne konferencije o Siriji, takozvane Ženeve 2, o uništenju sirijskog kemijskog arsenala i o humanitarnom stanju u toj zemlji.

MOSTAR - Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, koji je i čelnik Stranke pravde i povjerenja (SPP), dao je u četvrtak iskaz u Državnome odvjetništvu BiH kao osumnjičeni u aferi pomilovanja osuđenih kriminalaca, zbog čega je bio i uhićen u travnju ove godine. Po riječima glasnogovornika Državnog odvjetništva BiH Borisa Grubešića, predsjedniku Federacije BiH je predočen nalog o provođenju istrage te da ga se sumnjiči za zloporabu službenog položaja ili ovlasti te nezakonita pomilovanja.

LJUBLJANA - Slovenski parlament glasovat će u četvrtak popodne o državnom proračunu za iduću godinu, a time i o povjerenju vladi premijerke Alenke Bratušek koja je uz izglasavanje proračunskog dokumenta vezala svoj mandat započet u ožujku ove godine. Bratušek je u ponedjeljak, na samom početku zasjedanja parlamenta, najavila da će glasovanje o povjerenju vezati uz iglasavanje proračuna te izrazila očekivanje da će dobiti povjerenje parlamenta.

BERLIN - Sudski proces protiv bivšega njemačkog predsjednika Christiana Wulffa, koji je u veljači 2012. bio prisiljen podnijeti ostavku, počeo je u četvrtak u Hannoveru, gdje mu se sudi za zloupotrebu položaja. Prvi put u povijesti jedan njemački predsjednik morao se pojaviti pred sudom na suđenju za "prodaju usluga" zbog svote od 719,90 eura.

BERLIN - Njemačko-kanadski trgovac oružjem Karl-Heinz Schreiber umiješan u korupcijski skandal povezan s bivšim njemačkim kancelarom Helmutom Kohlom osuđen je za poreznu prijevaru na šest i pol godina zatvora. Sud u Augsburgu osudio je Schreibera jer nije prijavio proviziju koji je dobio za prodaju helikoptera kanadskoj obalnoj straži.

KHARTOUM - Zbog plemenskih sukoba i borba pobunjenika i vladinih snaga u sudanskoj pokrajini Darfouru ove godine je raseljeno barem 460.000 ljudi, priopćio je u četvrtak UN. "Kako navode humanitarne organizacije, najmanje 460.000 ljudi napustilo je svoj dom u Darfouru od početka 2013. zbog plemenskih sukoba i borba sudanskih oružanih snaga i oružanih pokreta", ističe Ured za koordinaciju humanitarne pomoći UN-a (OCHA) u svom tjednom izvješću. "To je više nego u 2011. i u 2012.", dodaje.

PARIZ - Francuski svećenik otet je u noći na četvrtak u nestabilnom području na sjeveru Kameruna, blizu granice s Nigerijom, priopćilo je u Parizu francusko ministarstvo vanjskih poslova. Otac Georges Vandenbeusch, župnik u Nguetcheweu, bio je "blizu Koze, na krajnjem sjeveru Kameruna, tridesetak kilometara od nigerijske granice" kada je otet, dodaje ministarstvo u priopćenju.

PODGORICA - Crnogorska pogranična policija uhitila je u četvrtak hrvatskog državljanina N.H., u čijem je vozilu hrvatskih registarskih oznaka, pronađeno 44 kilograma materije za koju se sumnja da je opojna droga skunk. Kako se navodi u priopćenju policije, oko 44 kilograma materije za koju se sumnja da je riječ o skunku zaplijenjeno je na graničnom prijelazu Sukobin-Murićani, na ulazu u Crnu Goru iz Albanije, nedaleko od Ulcinja.

RIM - Papa Franjo u četvrtak je stigao u palaču Quirinale u Rimu u prvi službeni posjet talijanskom predsjedniku Giorgiu Napolitanu bez pompe kojom je uobičajeno popraćen takav događaj. Papa se do talijanskog predsjednika kroz gradski promet dovezao u svom Ford Focusu, uz minimalnu pratnju i bez sirena.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙