FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4:30

Autor: vmrs
ZAGREB, 16. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta u 4:30:

WASHINGTON

Velike sile i Iran sve su bliže sporazumu kojim bi se obuzdao iranski nuklearni program, rekao je u petak navečer jedan američki dužnosnik i dodao kako je "prilično moguće" da se taj dogovor postigne na idućem krugu pregovora 20. do 22. studenoga u Ženevi. "Prvi put u gotovo deset godina približili smo se prvome koraku... Koji će spriječiti napredovanje iranskoga nuklearnog programa, a u ključnim će ga pitanjima i vratiti", rekao je on novinarima. "Ne znam hoćemo li postići sporazum. Mislim da je prilično moguće da uspijemo, ali još treba pregovarati o teškim temama", rekao je taj dužnosnik koji je zamolio da ostane anoniman. Još je rekao kako će se visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Margaret Ashton 20. studenoga u Ženevi sastati s iranskim ministrom vanjskih poslova Džavadom Zarifom.

WASHINGTON

Američki State Department u petak je objavio kako od siječnja u tišini nudi nagradu od deset milijuna dolara za informaciju o onima koji stoje iza napada u kojem je 11. rujna 2012. u Bengaziju ubijen američki veleposlanik u Libiji i još troje Amerikanaca. Gerilci za koje se vjeruje da su povezani s al Kaedom napali su slabo štićeno američko diplomatsko predstavništvo i obližnji aneks CIA-e u istočnolibijskome gradu Bengaziju, na godišnjicu terorističkih napada izvedenih 2001. u Sjedinjenim Državama.

TRIPOLI

Libijski ministar zdravstva Nuredin Dagman u petak je izjavio da je po posljednjim podacima u sukobima između prosvjednika i milicija u u Tripoli više od 31 osoba ubijena a 285 ranjeno te je upozorio da su to privremene brojke. Sukobi su počeli kad su pripadnici milicije otvorili vatru na stotine prosvjednika koji su zahtijevali da milicije napuste Tripoli nakon što su sudjelovale u brojnim okršajima. Reutersov je izvjestitelj vidio kako protuzrakoplovni top s mjesta na kojemu su bili pripadnici milicije puca u okupljeno mnoštvo. Prosvjednici su se najprije razbježali, ali su se potom vratili teško naoružani i napali zgrade u kojima su se pripadnici milicija skrivali dok nije pao mrak.

Na poprište sukoba stigli su desetci vojnih kamiona, pokušavajući razdvojiti sukobljene strane, a vojska je zatvorila ulice kako bi spriječila pristizanje dodatnih boraca.

NEW YORK

Računalni hacker iz Chicaga povezan sa skupinom Anonymous u petak je osuđen na deset godina zatvora zbog cyber-napada na razne tvrtke i vladine službe. Jeremyju Hammondu, starom 28 godina, u prosincu 2011. izrečena je najveća kazna zbog računalne provale u tvrtku Strategic Forecasting Inc (Strafor). Napad su njegovi odvjetnici obrazlagali zabrinutošću zbog uloge privatnih tvtki u prikupljanju informacija u SAD-u i inozemstvu. Tužitelji tvrde da je provala u Stratfor dovela do krađe 60.000 brojeva kreditnih kartica i arhiva koji su obuhvaćali 860.000 klijenata, a koji su potom objavljeni na internetu. Hammond je u svibnju priznao da stoji iza toga napada. Također je priznao da je "hackirao" nekoliko sigurnosnih službi i organizacija i objavio osobne podatke njihovih zaposlenika u okviru napada skupine LulzSec povezane s Anonymousima.

Hammondovi odvjetnici rekli su da je predao Stratforove e-mail poruke WikiLeaksu koji je od tada selektivno objavljivao te dokumente koji su otkrivali poslovanje Stratfora s klijentima poput Goldman Sachsa i Coca Cole.

(Hina) xvm yvm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙