FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran ne očekuje brzi oporavak izvoza nafte, razgovara sa zapadnim kompanijama

Autor: mkuz
DUBAI, 27. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Iran ne očekuje da će povećati izvoz nafte odmah nakon nedjeljnog nuklearnog sporazuma, ali pregovara s potencijalnim investitorima iz zapadne energetske industrije, rekao je iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh za poslovni dnevnik Financial Times.

Iran i šest zapadnih sila postigli su dogovor u nedjelju o kontroli nuklearnog programa Teherana u zamjenu za ograničeno ublažavanje sankcija.

Visoki iranski dužnosnik u utorak je kazao da bi sporazum trebao olakšati izvoz iranske nafte zahvaljujući ponajprije planiranom ublažavanju zabrane europskim osiguravateljima da osiguravaju iranske pomorske pošiljke.

Zangeneh je u razgovoru za financijski dnevnik izjavio da ne očekuje da će sporazum u neposrednoj budućnosti utjecati na iranski naftni izvoz.

Dužnosnici Europske unije (EU) u ponedjeljak su naznačili da bi neke sankcije Iranu mogle biti ublažene u prosincu, ali da je vjerojatnije da će potrebne zakonske izmjene biti napravljene u siječnju.

Američke i europske sankcije zbog kojih je iranski izvoz nafte smanjen s 2,5 milijuna na samo milijun barela dnevno ostaju na snazi a iz Washingtona su poručili da neće dozvoliti povećanje izvoza još najmanje šest mjeseci.

Ministar Zanganeh naglasio je također da se već sastao s predstavnicima europskih kompanija a "neizravno" i američkih grupa kako bi se pripremili za dan kada će se uz dozvolu svojih vlada moći vratiti u Iran.

Zanganeh je već za prethodnog ministarskog mandata uspio pridobiti francuski Total, britansko-nizozemski Royal Dutch Shell, norveški Statoil i talijanski Eni da ulažu u Iran kojime treba zapadna tehnologija kako bi u potpunosti eksploatirao svoje ogromne rezerve i izvozio više plina.

Prema pisanju FT-a, iranski ministar nada se da bi mogao privući upravo te kompanije da ponovo posluju u Iranu budu li sankcije ukinute.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙