FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. studenog 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

OPATIJA - Od države se očekuje proaktivna razvojna politika, koja se treba temeljiti na koncepciji strategije i razvitka, i trebalo bi pristupiti izradi razvojnog programa na srednji rok, neke su od poruka s 21. tradicionalnog savjetovanja Hrvatskog društva ekonomista koje je danas završilo u Opatiji. Ivan Teodorović iz HDE kazao je da je potrebno definirati konzistentnu politiku uvažavajući ekonomsku politiku i kriterije EU i međunarodnih institucija, ali i sagledavajući svoju poziciju. Treba provoditi mjere za povećanje konkurentnosti, moguća je reindustralizacija, ali uz nužne promjene u znanstvenoj i obrazovnoj politici te u radnom zakonodavstvu. Teodorović je naglasio nužnost dijaloga struke i donositelja odluka. Ocijenio je da se može očekivati porast porezne presije, smanjivanje standarda građana, porast inozemnog duga i nezaposlenosti, osim ako se ne provede radikalni zaokret. Smatra da se na srednji rok može očekivati blagi oporavak, ali da ćemo dugoročno i dalje imati velikih problema s konkurentnošću. Govoreći o vjerojatnom daljnjem pogoršanju vitalnih statistika, Teodorović je istaknuo da se otvara pitanje povjerenja u političku strukturu, odnosno da "očito treba ići na definiranje novih ideja i pokreta".

ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prvih su devet ovogodišnjih mjeseci ostvarile dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 2,14 milijardi kuna, pokazuju privremeni nerevidirani podaci za 30 banaka na dan 30. rujna ove godine koje je danas objavila Hrvatska narodna banka (HNB). To je za 30,7 posto ili za 950,5 milijuna kuna manje od bruto dobiti koje su banke, prema nerevidiranim podacima za 32 banke objavljenim u ovo vrijeme prošle godine, iskazale za prvih devet mjeseci 2012. U odnosu na kraj rujna prošle godine broj banaka je smanjen za dvije, jer je početkom prosinca prošle godine Međimurska banka pripojena PBZ-u, a na listi više nije Centar banka koja je ove jeseni završila u stečaju. Po privremenim podacima HNB-a, ukupna aktiva 30 banaka u Hrvatskoj krajem ovogodišnjeg rujna iznosila je 403,9 milijardi kuna, što je 1,01 posto više nego krajem prošle godine. Prosječna stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala banaka u Hrvatskoj je 21,26 posto (krajem rujna prošle godine 20,48 posto). Od ukupno 30 banaka dobit prije oporezivanja ostvarilo je 17 banaka, dok ih je 13 poslovalo s gubitkom koji ukupno iznosi 126,1 milijun kuna.

ZAGREB - Od ukupno 288,3 milijarde kuna kredita kod banaka u Hrvatskoj krajem rujna ove godine njih 15,32 posto, ili 44,16 milijardi kuna je u kategoriji djelomično nadoknadivih i potpuno nenadoknadivih kredita, pokazuju podaci koje je danas na svojim web stranicama objavila Hrvatska narodna banka. Udio tzv. loših kredita je po prvi put premašio 15 posto krajem lipnja ove godine te je tada iznosio 15,11 posto, a i dalje nastavlja rasti i krajem rujna iznosi 15,32 posto. Podaci središnje banke pokazuju da je kod kredita građanima udio loših kredita krajem rujna iznosio 10,61 posto, a da i nadalje znatno veće probleme sa servisiranjem kredita imaju poduzeća kod kojih je udio djelomično nadoknadivih i potpuno nenadoknadivith kredita u ukupnim kreditima premašio 27 posto i sada iznosi 27,44 posto. Krajem rujna ove godine kod trgovačkih je društava bila upitna naplata 30,2 milijarde kuna od ukupno 110 milijardi kuna kredita danih tom sektoru. Ukupni krediti stanovništvu krajem devetog su mjeseca ove godine iznosili 124,7 milijardi kuna, od čega je u kategoriji loših kredita bilo klasificirano 13,2 milijarde kuna.

VARAŽDIN - Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš danas je u Varaždinu otvorila 5. međunarodni sajam obnovljivih izvora energije, poručila je kako su obnovljivi izvori energije budućnost Hrvatske i najavila da će se u slijedeće dvije godine raspisati dvjestotinjak najtečaja za energetsku obnovu javnih objekata širom Hrvatske. Pohvalila je napore grada Varaždina i Varaždinske županije koji su među prvima krenuli u projekte energetske učinkovitosti. Najavila je i raspisivanje najtečaja energetske obnove javnih objekata širom Hrvatske. Vlada je, naime, krajem listopada prihvatila program energetske obnove zgrada javnog sektora kojim je predviđeno da se u 2014. i 2015. godini obnovi oko 200 zgrada javne namjene, čime bi se potaknule investicije procijenjene vrijednosti od oko 400 milijuna kuna. Na 5. međunarodnom sajmu obnovljivih izvora energije Cro Eco Energy Expo 2013, koji se održava od 15. do 17. studenoga, predstavlja se 30-ak izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Italije.

DUGOPOLJE - Tvrtka EVN Croatia danas je u Dugopolju službeno počela radove na izgradnji plinske distribucijske mreže Splitsko-dalmatinske županije, a prvi bi se korisnici mogli priključiti u proljeće 2014. godine. Direktor tvrtke EVN Croatia Werner Casagrande ističe kako plinofikacija Splitsko-dalmatinske županije počinje šest mjeseci nakon što je Plinacro završio izgradnju magistralnog plinovoda Benkovac-Dugopolje. Tvrtka EVN Croatia koncesionar je za izgradnju plinske mreže u tri dalmatinske županije (Zadarska, Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatiska). Casagrande ističe kako je tvrtka do sada investirala oko 100 milijuna kuna u izgradnju 30 kilometara plinske mreže u Zadarskoj županiji, a planira se do kraja godine izgraditi još 17 kilometara. Rekao je kako će izgradnja temeljne plinske mreže započete danas u Dugopolju stajati oko 10 milijuna kuna. EVN Croatia je tvrtka kćer u Hrvatskoj austrijske tvrtke EVN AG koje posluje u 21 europskoj zemlji i ima više od 14 miljuna korisnika.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze danas su zabilježili porast vrijednosti, Crobex za 0,25 posto, na 1.745,62 boda, a Croebx10 za blagih 0,08 posto, na 986,17 bodova. Redovni promet Burze iznosio je niskih 5,1 milijun kuna, a samo je dionica HT-a imala promet veći od milijun kuna. Dionicom HT-a ostvaren je promet od 1,3 milijuna kuna, a cijena porasla za 0,15 posto, na 170,65 kuna. Promet povlaštenom dionicom Adris Grupe uz nepromijenjenu cijenu od 266 kuna iznosio je 597,6 tisuća kuna. Promet od 577,8 tisuća kuna ostvarila je dionica Atlantic Grupe čija je cijena porasla za 4,59 posto, na 707 kuna. Rast cijene za 1,91 posto, na 63,99 kuna, bilježi dionica Đuro Đaković Holdinga s prometom od 269,1 tisuću kuna. Diokijeva dionica i danas se ističe visokim postotnim porastom cijene, od 14,20 posto, na 7,80 kuna, uz promet od 190,9 tisuća kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙