FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. studenog 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo financija odbilo je žalbu Ine na rješenje o poreznom dugu kompanije, te je Ina podmirila oko 220 milijuna kuna na ime poreza i kamata, ali i podnijela tužbu Upravnom sudu, izvijestili su danas iz te kompanije. Ina je zaprimila rješenje Ministarstva financija kojim se odbija njezina žalba uložena na porezno rješenje kojim je utvrđena dodatna porezna obveza na ime PDV-a i poreza na dobit za 2008. i 2009. godinu, stoji u priopćenju. Tim rješenjem Ini je naložena uplata poreza na dodanu vrijednost i kamata u iznosu oko 127 milijuna kuna, te posljedično utvrđena razlika u učincima prenesenih poreznih gubitka u iznosu od oko 93 milijuna kuna. INA je uplate po toj osnovi izvršila u listopadu i studenom 2013., navodi se u priopćenju te dodaje da je kompanija u zakonom propisanom roku podnijela tužbu Upravnom sudu sa zahtjevom za poništenje tog rješenja.

ZAGREB - Većinski dioničar varaždinske Vaba banke, Alternative upravljanje za poslovno savjetovanje iz Zagreba, prodaje 66,6 posto dionica te banke. Poziv za podnošenje ponuda za kupnju 3.571.429 redovnih dionica Vaba banke, što predstavlja 66,6 posto njenog temeljnog kapitala, objavljen je na web stranicama Vaba banke, a informacija da će Alternative upravljanje sutra u dnevnom tisku objaviti prodaju većinskog paketa dionica te banke objavljena je i na Zagrebačkoj burzi. Kako se navodi u pozivu, potencijalni kupci moraju u ponudi uz ostalo navesti ponuđenu kupovnu cijenu po dionici, iznos kojim su spremni dodatno dokapitalizirati Banku, u minimalnom iznosu od 75 milijuna kuna, kao i rok u kojem su spremni izvršiti dokapitalizaciju. Potencijalni kupci većinskog paketa dionica Vaba banke neobvezujuće pismo namjere o sudjelovanju u transakciji trebaju poslati do 6. prosinca, zaključno do 16,00 sati, putem elektroničke pošte, a obvezujuće ponude se podnose do 16. prosinca, zaključno 16,00 sati. Inače, Vaba banka spada u manje hrvatske banke. Krajem rujna ove godine, po preliminarnim podacima HNB-a, ukupna aktiva Vaba banke je iznosila blizu 1,3 milijardi kuna, što je udio od 0,31 posto u ukupnoj aktivi svih banaka u Hrvatskoj. U prvih devet mjeseci ove godine Vaba banka je zabilježila gubitak u poslovanju od 25,8 milijuna kuna.

ZAGREB - Prijedlog rebalansa proračuna i ove je godine, nažalost, stigao prekasno, a nije ni upotrijebljen za utemeljeno i realistično planiranje proračuna za iduće godine, smatra ravnateljica Instituta za javne financije (IJF) Katarina Ott. U najnovijem Aktualnom osvrtu IJF-a Ott se osvrće na prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu i prijedlog državnog proračuna za 2014. s projekcijama za 2015. i 2016. godinu, što ih je Vlada predstavila na sjednici 14. studenog. I ove se godine rebalans predugo odlagao, a iako se i prošle godine naglašavalo kako je takva 'procedura' i neozbiljna i neodgovorna, sve se, nažalost, ponovilo, naglašava Ott. Zamjećuje i kako se, da situacija bude gora, prijedlog proračuna pravi kao da rebalans ne postoji - prijedlog i projekcije se temelje na podacima prije rebalansa, što znači da su za 2013. stvarni prihodi manji, rashodi veći, a deficit čak gotovo 60 posto veći. Time je onemogućena svaka usporedba podataka 2013. s podacima za 2014.-16., navodi Ott. Pita i zašto se, kada se odavno znalo da ćemo ući u EDP, kada je DZS uskladio statistiku državnih financija s metodologijom EU za razdoblje 2009.-2012., nije pričekalo da uskladi i 2013. te da se na temelju realističnih pretpostavki sastavi i realističan prijedlog proračuna za 2014. Smatra da se Vlada mogla odlučiti za privremeno financiranje u prvom kvartalu 2014. i u međuvremenu sastaviti kvalitetan i realističan prijedlog proračuna, u skladu s onime što se već unaprijed zna da će od Hrvatske zahtjevati EDP.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je porastao za 0,15 posto, na 1.748,16 bodova, dok je Crobex10 pao za 0,06 posto, na 985,56 bodova. Redovni promet iznosio je 11,9 milijuna kuna, a četiri su dionice imale milijunske promete. Najviše se danas, za 2,2 milijuna kuna, trgovalo dionicama Ericssona Nikole Tesle kojima je cijena pala za 0,50 posto, na 1.380 kuna. Za 0,47 posto, na 171,45 kuna, porasla je cijena dionice HT-a, uz promet od 1,7 milijuna kuna. Po prometu slijedi dionica Valamar Adria Holdinga s 1,5 milijuna kuna te rastom cijene od 0,94 posto, na 146,36 kuna. Promet nešto malo veći od milijun kuna ostvaren je dionicom Saponie, čija cijena je ostala na 185 kuna. Blizu milijunskom prometu (983,2 tisuće kuna) je dionica Diokija koja danas bilježi najviši postotni porast cijene, za 20,38 posto, na 9,39 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙