FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 26. studenog 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15.30 sati.

BUKUREŠT - Hrvatska se mora otvoriti kineskom kapitalu i poduzećima bez birokratskih barijera, ali što se velikih infrastrukturnih projekata tiče mi se moramo više fokusirati na strukturne fondove Europske unije nego na kredite, izjavio je u utorak u Bukureštu premijer Zoran Milanović nakon summita premijera srednje i istočne Europe (CEE) i Kine. "Kineskom kapitalu i poduzećima moramo otvoriti prostor da rade bez birokratskih barijera, no infrastrukturne projekte poput željezničke pruge Rijeka–Botovo pokrit ćemo europskim razvojnim fondovima jer je taj novac besplatan i na to se moramo fokusirati", kazao je Milanović, ocijenivši da je RH napravila bolji 'deal' od Srbije i Mađarske koje će zajedničku prugu graditi iz kredita. Ostali infrastrukturni projekti poput autocesta, pojasnio je, u Hrvatskoj su uglavnom gotovi.

ZAGREB - Hrvatska i Francuska imaju prijateljske i partnerske odnose, a njihov rastući intenzitet važan je za obje zemlje i za partnerstvo u Europskoj uniji, ocijenili su u utorak u Zagrebu predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i zastupnik u francuskom parlamentu Patrick Bloche. "Francuska ima prijateljski odnos prema Hrvatskoj, a nama je to važno jer tražimo partnere u Europskoj uniji", rekao je Leko na sastanku s članovima skupine francusko-hrvatskog prijateljstva u francuskoj Nacionalnoj skupštini koju predvodi Bloche, a priopćio je ured predsjendika Sabora.

BRUXELLES - Dvoje ministara u hrvatskoj vladi Andrea Zlatar Violić i Željko Jovanović razgledali su u utorak u Bruxellesu izložbu fotografiju "Hrvatska - bljesak raznolikosti" autora Marija Romulića i Dražena Stojičića. Ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić razgledali su izložbu na marginama sastanka Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport, na kojem sudjeluju.

SARAJEVO - Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreklo je pravomoćnu presudu kojom je bivši pripadnik policije bosanskih Srba Božidar Kuvelja osuđen na 20 godina zatvora nakon što je potvrđena njegova odgovornost za sudjelovanje u genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. godine, priopćeno je u utorak iz sjedišta bosanskohercegovačkog državnog suda u Sarajevu. Ovime je ujedno potvrđena prvostupanjska presuda iz siječnja ove godine, kada je Kuvelja proglašen krivim jer je sudjelovao u strijeljanju bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su bili zatočeni u krugu zemljoradničke zadruge u selu Kravice.

PARIZ - Mirovnoj konferenciji o Siriji, koja bi se trebala održati 22. siječnja u Parizu, prisustvovat će predstavnici sirijskog režima, bez predsjednika Bašara al Asada te predstavnici umjerene oporbe, rekao je utorak šef francuske diplomacije Laurent Fabius. "Konferencija Ženeva 2 ća se održati, no podsjećam da nije riječ o kavanskim razgovorima tijekom kojih će se dopustiti cjenkanje o pitanju Sirije, već međusobni dogovor između predstavnika režima - bez Bašara - i umjerene oporbe, čiji je cilj osnovati prijelaznu vladu koja će imati sve ovlasti", rekao je francuski ministar za radio France Culture.

LJUBLJANA - Bivši slovenski premijer i oporbeni čelnik Janez Janša izjavio je u utorak da se istraga o financijskom stanju koja se vodi protiv njega i osoba koje su s njim povezane vodi bez ikakvog opravdanja i da je politički motivirana. "Radi se o tajnom predkaznenom postupku bez ikakva zakonskog utemeljenja", rekao je Janša na konferenciji za novinare, komentirajući pokretanje istrage specijalnog tužiteljstva protiv njega, njegove supruge Urške i još nekih osoba koje su u vezi s Janšom o financijskoj imovini za koju se sumnja da je stečena nezakonito pa bi mogla biti blokirana ili zaplijenjena.

VATIKAN - Papa Franjo pozvao je u dosad najvažnijem autorskom dokumentu svoga pontifikata na obnovu Katoličke crkve i osudio nesputani kapitalizam kao novu tiraniju, pozvavši svjetske čelnike da se bore protiv siromaštva i sve veće nejednakosti u svijetu. Franjo je u utorak objavio Apostolsku ekshortaciju Evangelii Gaudium (Radost Evanđelja) na 84 stranice, koju strane agencije nazivaju službenom platformom njegova papinstva, kojom je nadogradio svoja stajališta izrečena u propovijedima i izjavama otkako je u ožujku postao prvi papa iz Južne Amerike.

ZAGREB - Nova njemačka vlada neće mijenjati politiku prema eurozoni, ali želi veće ovlasti za europsku diplomatsku službu i "posebne odnose" s Rusijom, proizlazi to iz nacrta koalicijskog sporazuma koji bi trebao biti potpisan u srijedu, prenose europski mediji. Dokument na 177 stranica donosi prikaz svih područja unutarnje i vanjske politike koje će provoditi nova "velika koalicija" predvođena kancelarkom Angelom Merkel. Kad je riječ o krizi u eurozoni, ne predviđaju se bitne promjene, unatoč nastojanjima socijaldemokrata. Njemačka treba ostati "stup stabilnosti" u eurozoni, promicati europsku integraciju i "socijalnu pravednost."

MOSKVA - Rusko veleposlanstvo u Jemenu u utorak je izvijestilo da su jedan ubijeni i jedan ozlijeđeni muškarac u jutrošnjem napadu u Sani bili bjeloruski državljani, a ne ruski, kako se isprva izvještavalo. "Po izlasku iz hotela Amsterdam u središtu Sane, napadnuta su dvojica bjeloruskih državljana, koji su glavnome jemenskom radu radili za jednu privatnu tvrtku. Jedan od njih smrtno je stradao, a drugi je teško ozlijeđen", rekao je glasnogovornik ruskog veleposlanstva Nikolaj Ljaguškin, a prenio Interfax. Na dvojicu muškaraca pucali su naoružani napadači na motoru, dok su oni izlazili iz hotela.

MOSKVA - Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina odgovorio je u utorak Europskoj uniji izjavivši da je pogrešno kritizirati Rusiju zbog ukrajinskog odustajanja od potpisivanja sporazuma o pridruživanju i slobodnoj trgovini s EU-om i odluke da se okrene Rusiji. "U ovom slučaju neprikladno je govoriti o bilo kakvom pritisku", rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov u prvom javnom odgovoru Rusije na izjavu čelnika EU-a od ponedjeljka, a prenosi agencija Interfax.

SARAJEVO - Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron, koji boravi u radnom posjetu Bosni i Hercegovini, izjavio je u utorak kako je užasnut suočavanjem s mjestima na kojima su tijekom rata u toj zemlji počinjeni masovni zločini. "Za mene je užasno iskustvo i saznanje o tome što se ovdje zbivalo, biti na mjestu gdje su ljudi bili izloženi neviđenom zlostavljanju te vidjeti tragove metaka na zidovima ove zgrade", kazao je Meron tijekom obilaska područja rudnika Omarska kod Prijedora, na kojemu su lokalne srpske vlasti 1992. zatočile na tisuće Hrvata i Bošnjaka od kojih su stotine ubijene.

GLASGOW - Neovisna Škotska zadržala bi britansku funtu, kraljicu i ostala u Europskoj uniji, ali bi imala vlastitu vojsku i sama prikupljala poreze, izjavio je predsjednik škotske vlade Alex Salmond predstavljajući u utorak svoju bijelu knjigu o neovisnosti. U dokumentu na 670 stranica, kojemu je cilj uvjeriti Škote da izađu na referendum 18. rujna 2014. i okončaju uniju s Engleskom dugu 306 godina, Salmond kaže da u slučaju otcjepljenja Škotske neće biti nužno podići poreze, prenosi Reuters.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙