FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bankama trebaju dobrovoljni standardi da vrate povjerenje

Autor: gple
LONDON, 26. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Industrija financijskih usluga trebala bi usvojiti dobrovoljne standarde kako bi pomogla obnoviti povjerenje u banke i ponuditi srednje rješenje, između samoregulative i prekomjerne državne regulative, pokazalo je danas objavljeno istraživanje.

Regulatori u zemljama širom svijeta pojačali su nadzor nad sektorom a reputaciju banaka ozbiljno je poljuljao i niz skandala, uključujući pokušaj manipulacije kamatama na međubankovne pozajmice.

Reuters tako podsjeća na skandal s dogovaranjem libora ali i na rekordnu globu odrezanu američkom JPMorganu zbog optužbi da su obmanjivali kupce hipoteka u pogledu njihove kvalitete.

Izvješće koje je, između ostalih, naručila Britanska institucija za standarde (BSI) pokazuje stoga široku potporu financijske industrije za utvrđivanje dobrovoljnih standarda.

Prema navodima u izvješću, donositelji odluka u industriji financijskih usluga smatraju da bi im usvajanje takvih standarda pomoglo u suradnji s regulatorima.

Tako je više od dvije trećine ispitanika u anketi u kojoj je sudjelovalo 112 aktera u sektorima financijskih usluga u Londonu, Ženevi i "na još nekoliko lokacija", zatražilo "više standarda" za ljude, proizvode i procese u financijskom sektoru.

Također 54 posto ispitanika preferira samonadzor industrije u odnosu na onaj koji provode državna tijela.

Studija identificira mnoga područja gdje trenutno ne postoje dobrovoljni standardi, kao što je borba protiv pranja novca, propisi o kvalificiranim investitorima i fiducijarne ocjene.

Izvješće je pripremila istraživačka kompanija Z/Yen Group a završava zaključkom da bi "novi kombinirani pristup" regulativi u financijskom sektoru mogao pojačati povjerenje u financijski sustav i pokrenuti reforme.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙