FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europa mora dozvoliti propast banaka s neodrživim strategijama - Liikanen

Autor: mpuk
PORTO, 31. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Europa mora dozvoliti propast banaka s neodrživim strategijama nakon višegodišnjih dužničkih i financijskih turbulencija koje su pokazale da je kapital banaka daleko premali, rekao je u četvrtak član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Erkki Liikanen.

Glavni je izazov, kako je rekao, provedba regulatorne reforme koja će preusmjeriti sektor na podupiranje trenutno vrlo sporog gospodarskog oporavka i ukloniti "neprimjerene poticaje" za prekomjerno širenje banaka.

Analitičari se pribojavaju da će loše stanje u financijskom sektoru eurozone zagušiti nedavne znakove gospodarskog oporavka. Liikanen naglašava da Europa mora paziti da to spriječi.

"Bitno je omogućiti propast banaka s neodrživim strategijama", rekao je na poslovnoj konferenciji u Portu u sjevernom Portugalu.

Liikanen, inače guverner finske središnje banke, i član upravnog odbora ECB-a Carlos Costa pozvali su europske banke da osiguraju adekvatne kapitalne amortizere kako bi iduće godine uspješno zaključile provjere izdržljivosti u sklopu novog mehanizma nadzora banaka u eurozoni.

"Moramo tražiti od banaka da osiguraju dostatnu razinu kapitala zahvaljujući kojoj će po potrebi uspješno amortizirati gubitke", rekao je Costa u govoru.

Liikanen je pak naglasio da je kriza u Europi pokazala koliko je važno pravilno procijeniti kada bankovni sektor „pretjerano“ raste, napomenuvši da su vodeće europske banke vrlo velike u usporedbi s onima u drugim dijelovima svijeta, posebno kada se uzme u obzir veličina njihovih matičnih zemalja.

"Nitko ne zna koliko je točno sektor velik ali možemo ukloniti neprimjerene poticaje koji ga potiču na prekomjerni rast", rekao je.

ECB je prošlog tjedna obećao da će iduće godine provesti strogi test najvećih banaka eurozone u cilju obnove povjerenja u taj sektor.

"U kritičnoj smo fazi prije pokretanja mehanizma nadzora. Bitno je da od banaka u Europi zatražimo da poboljšaju kapital", rekao je Liikanen.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙