FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europa mora izbjegavati protekcionizam - dužnosnik ECB-a

Autor: mpuk
PEKING, 28. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Eurozona je izvan opasnosti ali da bi napredovala, mora restrukturirati svoj financijski sektor, poticati rast novim poslovnim modelima i izbjegavati protekcionizam, upozorio je u ponedjeljak visoki dužnosnik Europske središnje banke (ECB).

U govoru na gospodarskom forumu Azije i Europe u Pekingu pod naslovom "Lekcije istočne Azije za eurozonu", Benoit Coeure zaključio je da se Europska unija nalazi na raskrižju.

"Jedan put pokazuje nam japansko iskustvo, a drugi istočnoazijska gospodarstva u nastajanju", tumači. "Europa je izvan opasnosti. Sada je vrijeme da se skoncentriramo, reformiramo i da počnemo rasti", dodao je.

Cilj je ECB-ove procjene 128 najvećih banaka eurozone prije preuzimanja supervizorskih poslova veća transparentnost, identificiranje "potrebnih korektivnih mjera" i izgradnja povjerenja u sektor, rekao je Coeure.

"Uz takve korake, i pod uvjetom da izvori financiranja budu jasno identificirani, uključujući državne fondove nakon što budu iscrpljeni privatni izvori financiranja, čvrsto vjerujem da možemo postaviti bankarski sustav na zdravije noge", dodao je.

ECB je pozvao vlade da dogovore snažan jedinstveni mehanizam (SRM) za spašavanje odnosno likvidaciju posrnulih banaka.

U osvrtu na šire gospodarstvo eurozone, Coeure je ustvrdio da bi prioritet država kod javnih ulaganja trebalo biti povećanje produktivnosti. Također bi trebale voditi računa o fleksibilnosti tržišta rada i tržišta roba i poticati ulaganja u nove poslovne modele.

"Europa mora izbjegavati protekcionistička iskušenja i pozive na ponovnu nacionalizaciju", dodao je.

"Europa treba ostati otvorena prema svijetu. Daljnji napredak u bilateralnim ili regionalnim sporazumima o slobodnoj trgovini te suradnja u provedbi novih financijskih regulatornih standarda najbolji su signal u tom smislu", kazao je .

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙