FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanski premijer sprema se najaviti izdanje islamskih obveznica

Autor: mpuk
ZAGREB, 29. listopada 2013. (Hina/BBC) - Britanski premijer David Cameron sprema se danas objaviti da će Velika Britanija postati prva ne-muslimanska zemlja koja će izdati islamske obveznice.

U britanskom ministarstvu financija nadaju se da će već iduće godine izdati islamske obveznice pod nazivom sukuk u iznosu 200 milijuna funti. Bit će tako strukturirane da će donositi fiksni povrat na materijalnu imovinu ili usluge, neće uključivati kamate, u skladu s islamskim financijskim principima, javlja BBC.

Na Svjetskom islamskom gospodarskom forumu (WEIF) u Londonu Cameron će objaviti i planove o uspostavi novog islamskog indeksa na Londonskoj burzi.

Cilj je tih planova privući više islamskih investitora kroz jasnije smjernice o kriterijima koje slijede pri ulaganjima.

Islamski propisi ne dopuštaju naplatu kamata na poslovne transakcije koje se moraju temeljiti na stvarnoj trgovini ili poslovnim aktivnostima i ne smiju uključivati ništa što je zabranjeno prema šerijatskom zakonu, poput kockanja ili alkohola.

Britanski premijer smatra da su islamska ulaganja dobra prilika za britansku industriju financijskih usluga budući da su islamske investicije u proteklhi sedam godina skočile za 150 posto, a očekuje se da će iduće godine dosegnuti vrijednost od 1.300 milijardi funti.

"Želim da London bude ne samo velika prijestolnica islamskih financija u zapadnom svijetu već i da stane uz bok Dubaiju kao jedna od velikih metropola islamskih financija u svijetu", očekuje se da će britanski premijer kazati delegatima na WEIF-u.

"Neke su zemlje prirodno okrenute same sebi, ne žele s povezivati sa svijetom ni shvatiti da promjene u svijetu utječu i na njihov budući uspjeh. Britanija neće učiniti tu pogrešku“, naglasit će Cameron.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙