FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 25. studenog 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatske vode, šume i poljoprivredna zemljišta nisu predmet privatizacije niti će ikada biti, izjavio je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina komentirajući reformu vodnogospodarskoga sustava po kojoj bi se smanjio broj dosadašnjih komunalnih poduzeća koja obavljaju te usluge. Odgovorno tvrdim i to je politika ove Vlade da Hrvatske vode, Hrvatske šume i poljoprivredno zemljište nisu predmet prodaje i privatizacije i nikada neće biti, rekao je Jakovina novinarima nakon svečanosti obilježavanja 120. godišnjice osnutka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo. Nije riječ o ukidanju tih poduzeća već o strategiji objedinjavanja vodnogospodarskoga sustava, pojasnio je. Naveo je kako trenutno imamo 152 poduzeća koja pružaju te usluge, koja su neefikasna, stvaraju velike gubitke i nisu u stanju odraditi projekte koje smo obvezni napraviti ulaskom u EU. Riječ je o obvezi da do 2023. godine u sustavu vodoopskrbe i odvodnje izgradimo niz velikih projekta vrijednih oko 4,5 milijardi eura. Zbog povećanja efikasnosti tih poduzeća i bolje usluge građanima krećemo u reformu koja će trajati od 12 do 24 mjeseca, a cilj nam je imati optimalan broj poduzeća koja će pružati usluge građanima i provoditi projekte, istaknuo je.

PULA - Glavni hrvatski razvojni cilj u turizmu je ulazak u vodećih dvadeset turističkih destinacija na svijetu po kriteriju konkurentnosti, jer smatramo da je Hrvatska, koja je sada na 34. mjesta, iskoristila tek jedan dio svog potencijala, istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin obraćajući se danas u Puli sudionicima 26. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK). Lorencin je izrazio zadovoljstvo rezultatima ovogodišnje turističke sezone. U prvih deset mjeseci ove godine zabilježen je rast turističkih noćenja od 4 posto i dolazaka za 5,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Samo u listopadu bilježi se 8,5 posto više dolazaka i 5 posto više noćenja, što govori da i posezona, zajedno s predsezonom, iz godine u godinu bilježe značajan rast, rekao je Lorencin koji očekuje da će i iduća turistička sezona biti iznimno dobra. Odgovarajući na pitanja novinara o povećanju međustope PDV-a, Lorencin je kazao kako, unatoč tom povećanju, turistička djelatnost ostaje u povoljnijem položaju u odnosu na neke druge djelatnosti. Podsjetio je na novi Zakon o poticanju investicija gdje je po prvi put turizam ušao kao sektor koji se potiče.

PULA - Na kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), koji je u Puli okupio oko 600 obrtnika i ugostitelja, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec ustvrdio je kako su novim Zakonom o obrtu izgubili svi, i obrtnici i resorno Ministarstvo i Vlada. Novi Zakon ne riješava ni jedno ključno obrtničko pitanje zbog čega je HOK prije godinu dana zatražio izmjene zakona, kazao je Ranogajec dodajući kako Ministarstvo poduzetništva i obrta očito ne poznaje probleme obrtnika. Kaže i kako od resornog ministra Gordana Marasa očekuje da u slijedećih šest mjeseci na sjednicu Vlade stavi prijedlog da sva ostala neporezna davanja smanji za 50 posto, počevši od ZAMP-a do svih vodnih, šumskih i ostalih doprinosa. "Ako ne uspije u tome neka podnese ostavku, jer nije sposoban braniti resor koji mu je dodijeljen", zaključio je Ranogajec.

MOTOVUN - Ministar turizma Darko Lorencin i istarski župan Valter Flego danas su u Motovunu najavili osnivanje projekta Istra Bike DMC (Destination management Company), tvrtke koja će biti realizirana po modelu javno-privatnog partnerstva, što je prvi takav slučaj u Hrvatskoj, odnosno prvo javno-privatno partnerstvo koje se bavi razvojem jednog specifičnog proizvoda. U Istra Bike DMC uključeni su Istarska županija, turističke zajednice te hotelijeri, a za sada će DMC djelovati u sklopu IRTA-e (Istarska razvojna turistička agencija). Biciklistički turizam jedan je od ključnih proizvoda strategije razvoja hrvatskog turizma. Došlo je vrijeme da se biciklistički turizam podigne na višu razinu jer postoje velike mogućnosti i potencijal za daljnji razvoj. Potrebna je, istaknuo je Lorencin, standardizacija i prilagodba, a od iznimne je važnosti i što imamo dodatnu mogućnost za financiranje biciklističke infrastrukture kroz europske fondove. Trenutno se u Istri bilježi 250 tisuća noćenja gostiju kojima je glavni motiv dolazaka bike turizam. Cilj je kroz dvije godine udvostručiti njihov broj, kazao je župan Flego.

ZAGREB - Sudsko vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici, po tužbi uprave Zračne luke Zagreb (ZLZ), presudilo je danas da je štrajk kojeg je krajem proteklog tjedna organizirala koordinacija sindikata ZLZ nezakonit, priopćeno je iz suda. Sud je Nezavisnom strukovnom sindikatu aerodromskog operativnog osoblja Hrvatske, Sindikatu zaposlenika zračnih luka Hrvatske, Sindikatu radnika aerodroma Zagreb i Sindikatu radnika u operativi Zračne luke Zagreb zabranio daljnju provedbu štrajka u svim fazama koje su bile naznačene u najavi štrajka od 18. studenog. Koordinacija sindikata ZLZ u najkraćem roku će uložiti žalbu Vrhovnom sudu, najavio je danas u ime organizatora štrajka Ante Dujić. Akcijom smo htjeli pokrenuti priču o zakonitosti prijenosa ugovora o radu, sposobnosti francuskog koncesionara da preuzme skrb o radnicima i drugo, hrvatska javnost je s time upoznata i to više nije problem samo radnika ZLZ, nego cijele države, a prije svega kolega iz drugih zračnih luka koji će u srijedu doći na sastanak u Zagreb, rekao je Dujić.

ZAGREB - Poslovno-inovacijska agencija Republike Hrvatske (BICRO) izvijestila je da je 50 inovativnih projekata ostvarilo pravo na financijsku potporu koja iznosi ukupno 15 milijuna kuna. Na peti krug natječaja Programa provjere inovativnog koncepta (PoC) zaprimljene su 362 pretprijave, 226 natjecatelja zadovoljilo je uvjete za prezentiranje ispred BICRO evalucijakog odbora od kojih je 50 projekata odobreno za sufinanciranje. Financijska sredstva petog kruga natječaja osigurana su iz zajma Svjetske banke za Drugi Projekt tehnologijskog razvoja. Svečana dodjela ugovora održat će se 11. prosinca u sklopu konferencije "Internacionalizacija inovacija i poduzetništva".

ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze tjedan su započeli u plusu, vrijednost indeksa Crobex povećana je za 0,22 posto, na 1.776,21 bod, a indeksa Crobex 10 za 0,15 posto, na 1.003,08 bodova. Redovni promet na Zagrebačkoj burzi iznosio je danas 8,3 milijuna kuna, a milijunski je promet ostvaren samo dionicama HT-a, kojih je uz pad cijene za 0,28 posto, na 174,02 kune, protrgovano za 1,7 milijuna kuna. Po visini prometa slijede dionice Diokija i Belja, kojima je ostvareno 891,3 tisuće i 815,4 tisuće kuna prometa, a obje bilježe i značajan rast cijene. Dionice Diokija danas su poskupjele za 3,24 posto, na 14,65 kuna, a dionice Belja za 4,21 posto, na 54,50 kuna. Dionica Varteksa danas je zabilježila povećanje cijene za čak 18,26 posto, na 18,91 kunu, uz 358,4 tisuće kuna prometa. Taj se rast može pripisati informacijama koje je danas iznio predsjednik Uprave Varteksa Zoran Koščec, a prema kojima je ta varaždinska tekstilna tvrtka postigla dogovor sa svim razlučnim vjerovnicima, čime je prihvaćen Sporazum o uređenju međusobnih odnosa i dodatno financiranje tvrtke.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙