FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 24. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

VATIKAN - Simboličnom gestom na kraju Godine vjere, papa Franjo se u nedjelju pred oko 60.000 okupljenih vjernika poklonio se pred relikvijarom s kostima koje su, kako se vjeruje, pripadale svetom Petru, prvome papi i rimskom biskupu, a u javnosti su danas izložene prvi put. Današnjom je misom u Vatikanu završena "Godina vjere", inicijativa koju je 11. listopada 2012. pokrenuo prethodni papa Benedikt XVI., četiri mjeseca prije odreknuća, a u povodu 50 godina od početka Drugoga vatikanskog sabora na kojemu su usvojene ključne reforme Rimokatoličke crkve. Sveti Otac je danas na završetku mise najavio i svoju prvu apostolsku pobudnicu Radost Evanđelja. Pobudnica je zaključni dokument prošlogodišnje Sinode biskupa, čija je tema bila "Nova evangelizacija za navještenje kršćanske vjere". Pobudnica će službeno će biti predstavljena u utorak 26. studenoga.

DUBAI - Sporazum koji je u nedjelju potpisan neće omogućiti Iranu da na tržište pošalje veću količinu nafte niti će zapadni ulagači smjeti u Iran, ali zamrznut će se američki planovi novih rezova u izvoz iranske sirove nafte, objavio je Washington. Iran i šest svjetskih sila postigli su u nedjelju rano ujutro važan dogovor o iranskom nuklearnom programu, a zauzvrat će Zapad Iranu ublažiti sankcije. No američke i europske sankcije iranskom energetskom sektoru, koje sprečavaju suradnju zapadnih energetskih kompanija s Iranom i kojima je iranski izvor smanjen s 2,5 milijuna barela nafte na dan na milijun, ostaju i dalje na snazi. "U idućih šest mjeseci neće rasti iranski izvoz sirove nafte", kaže se u nedjelju na internetskoj stranici State Departmenta. Amerika je planirala još smanjiti iranski izvoz, ali Washington je sad obećao da u vezi s iranskim nuklearnim programom neće biti novih sankcija u idućih šest mjeseci, pod uvjetom da se Teheran drži dogovora.

BEJRUT - Najmanje 160 boraca poginulo je na obje strane tijekom posljednja dva dana u sukobima oporbenih snaga i sirijske vojske koji se vode istočno od Damaska, objavili su u nedjelju iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR). Nakon što je u nedavnim borbama zauzela područja južno od glavnog grada, vojska Bašara al Asada sada se usredotočila na protjerivanje oporbenih snaga istočno i sjeverno od Damaska. U ratu u Siriji koji traje duže od dvije i pol godine dosad je poginulo najmanje 120.000 ljudi.

KAIRO - Prijelazni egipatski predsjednik Adli Mansur u nedjelju je potpisao novi zakon kojim, kažu organizacije za ljudska prava, znatno ograničava pravo građana na okupljanje i miran prosvjed. Državna televizija objavila je da zakon koji je Adli Mansur potpisao zahtijeva da prosvjednici dobiju policijsko odobrenje prije skupa. U tri godine otkako je predsjednik Hosni Mubarak svrgnut narodnim ustankom, Egipćani redovito izlaze na ulice kad žele izraziti neslaganje s čime.Organizacije za zaštitu ljudskih prava zahtijevale su od Mansura da odbaci taj zakon koji je predložila vlada postavljena pošto je vojska u srpnju srušila predsjednika Muhameda Mursija iz Muslimanskoga bratstva.

TEGUCIGALPA - Otvorena su birališta u Hondurasu u kojem je 5,4 milijuna stanovnika s pravom glasa pozvano da u nedjelju glasuje na predsjedničkim, parlamentarnim i općinskim izborima. Honduras bira predsjednika koji će naslijediti državu koja se nije oporavila od krize 2009., kada je Manuel Zelaya bio svrgnut pučem vojnih časnika koji su ocijenili da je previše skrenuo u lijevo kao sljedbenik tadašnjeg venezuelskog predsjednika Huga Chaveza. Zelayu je naslijedio konzervativac Porfirio Lobo, pobjednik izbora koje je 2009. provela prijelazna vlada. Među osam kandidata izjednačeni su Xiomara Castro, kandidatkinja ljevice i supruga svrgnutoga Zelaye, te Juan Orlando Hernandez, sadašnji predsjednik Kongresa i kandidat vladajuće Nacionalne stranke (desnica).

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙