FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 24. studenog 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović sudjelovat će u utorak u Bukureštu na summitu čelnika 16 zemalja srednje i istočne Europe i Kine (CEE) na kojem će se razmatrati mogućnosti gospodarske suradnje, posebice na području energetike, poljoprivrede, turizma, infrastrukture i građevinske industrije te financija i bankarstva, a bit će to i prilika za prvi susret šefa hrvatske vlade i ostalih čelnika s novim kineskim premijerom Li Keqiangom koji je nedavno najavio sveobuhvatne reforme kako bi druga ekonomija svijeta bila predvodnica budućeg rasta. Politički skup na najvišoj razini prati i gospodarski i trgovinski forum na kojem je najavljeno sudjelovanje oko 1.000 poslovnih ljudi iz privatnog, javnog i državnog sektora, a uz premijera Milanovića na trećem po redu skupu Kina-CEE sudjelovat će i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Prvi je skup održan u Budimpešti u lipnju 2011. godine, drugi lani u Varšavi, a kako ocjenjuju kineski mediji, Kina i tzv. Klub 16 od tada bilježe napredak u trgovini i investicijama.

ŽENEVA - Nakon četiri dana napornih pregovora o iranskom nuklearnom programu svjetske velesile i Iran uspjeli su se u noći na nedjelju u Ženevi dogovoriti, pružajući nadu u izlazak iz krize koja traje već više od deset godina. Nakon višesatne blokade koju je potaknulo "pravo" Irana na obogaćivanje uranija, na kraju je ipak objavljena informacija da je dogovor postignut. Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif ocijenio je da je riječ o "važnom uspjehu, koji je ipak tek prvi korak".

ŽENEVA - Šefica europske diplomacije Catherine Ashton, okružena ministrima koji su sudjelovali na pregovorima o iranskom nuklearnom programu, pročitala je u nedjelju u Ženevi zajedničku izjavu kojom je objavila kako je postignut "dogovor o akcijskom planu", ali po izjavama američkog i iranskog ministra nije jasno ima li Iran i dalje pravo na obogaćivanje uranija. "Došli smo do sporazuma o akcijskom planu", rekla je Ashton na zajedničkoj konferenciji za novinare. Ministri zemalja 5+1 - SAD-a, Kine, Rusije, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, izrazili su zadovoljstvo postignutim dogovorom. Američki državni tajnik John Kerry i iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif u svojim su izjavama ipak dali naslutiti da se zapravo nije postigao dogovor oko prava Irana na daljnje obogaćivanje uranija. Kerry je na konferenciji za novinare kazao da će ženevski dogovor učiniti "svijet sigurnijim". Dogovor s Iranom je prva etapa, naglasio je Kerry, dodajući da tekst "ne kaže da Iran ima pravo na obogaćivanje uranija, bez obzira na neke interpretacije". Kerry je govorio odmah nakon svog iranskog kolege Zarifa koji je kazao da tekst sadrži "jasnu referencu po kojoj će se obogaćivanje" nastaviti.

JERUZALEM - Izrael je osudio u nedjelju "loš sporazum" zaključen u Ženevi o iranskoj nuklearnoj energiji ustvrdivši da je Teheran dobio "što je želio", prema uredu premijera Benjamina Netanyahua. "To je loš sporazum koji nudi točno ono što je Iran želio: znatno ublažavanje sankcija i zadržavanje znatnog dijela njegova nuklearnog programa", piše u priopćenju objavljenom nekoliko sati nakon što je zaključen povijesni sporazum između velikih sila i Irana. U priopćenju se naglašava da sporazum omogućava Iranu da nastavi, među ostalim, s obogaćivanjem uranija i zadrži centrifuge.

TEGUCIGALPA - Birališta se u nedjelju otvaraju za predsjedničke, parlamentarne i općinske izbore u Hondurasu, jednoj od najsiromašnijih država u Latinskoj Americi s visokom stopom korupcije i nezaposlenosti te s najvišom stopom ubojstava po stanovniku u svijetu. Honduras bira predsjednika koji će naslijediti državu koja se nije oporavila od krize 2009., kada je Manuel Zelaya bio svrgnut pučem vojnih časnika koji su ocijenili da je previše skrenuo u lijevo kao sljedbenik tadašnjeg venezuelskog predsjednika Huga Chaveza. Zelayu je naslijedio konzervativac Porfirio Lobo, pobjednik izbora koje je 2009. provela prijelazna vlada. Među osam kandidata izjednačeni su Xiomara Castro, kandidatkinja ljevice i supruga svrgnutoga Zelaye, te Juan Orlando Hernandez, sadašnji predsjednik Kongresa i kandidat vladajuće Nacionalne stranke (desnica).

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙