FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 23. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

ŽENEVA

Ženevski pregovori velikih sila i Irana o iranskom nuklearnom programu ušli su u subotu u vrlo "tešku fazu", naglasili su zapadni i iranski pregovarači, ocjenjujući da još uvijek postoje velike razlike u stajalištima glede nekih točaka sporazuma, prenose agencije. Američki državni tajnik John Kerry i ministri vanjskih poslova pet ostalih svjetskih sila pridružili su se pregovorima o iranskom spornom nuklearnom programu u subotu. Ministri vanjskih poslova Kine, Rusije, Francuske, Velike Britanije i Njemačke - Wang Yi, Sergej Lavrov, Laurent Fabius, William Hague i Guido Westerwelle - nastoje u Ženevi uvjeriti Iran da odustane od nuklearnih aktivnosti u zamjenu za ublaženje sankcija, prenosi Reuters. "Pregovori su ušli u tešku fazu i iranski pregovarači inzistiraju na pravima naše zemlje. Nismo spremni pristati na sporazum koji zadire u prava i interese Irana", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif i dodao da će se protiviti svakom "pretjeranom zahtjevu".

PEKING

Kina je u subotu objavila da je u Istočnokineskom moru, u području otoka pod kontrolom Japana, ali koje svojata i Peking, uspostavila "zonu protuzračne obrane", izazvavši oštre reakcije Tokija. Uspostava takve zone podrazumijeva pravila kojih se trebaju pridržavati svi zrakoplovi koji njome prolaze, a u suprotnom se izlažu intervenciji kineskih oružanih snaga, priopćilo je ministarstvo obrane. Svi zrakoplovi morat će naznačiti precizan plan leta, jasno identificirati o čijem se zrakoplovu radi i održavati punu komunikaciju, kako bi brzo i primjereno odgovorili na zahtjev za identifikacijom, pojašnjava se i priopćenju. Spomenuta zona pokriva veliku površinu Istočnokineskog mora, između Južne Koreje i Tajvana, gdje se nalazi i arhipelag Senkaku. Ti se otoci nalaze pod kontrolom Japana, ali pravo na njih polaže i Kina koja ih naziva Diaoyu.

BUDIMPEŠTA

Novinaru Hrvatske televizije Ivi Kujundžiću uručeno je u subotu u Budimpešti ugledno međunarodno priznanje "Europska medalja", koja se dodjeljuje za novinarski rad u europskom duhu i za jačanje suradnje i prijateljstva među narodima. Priznanje mu je dodijeljeno u okviru Međunarodne konferencije pod naslovom "Jačanje kulturnih identiteta u Europskoj uniji", u čijem radu su uz stručnjake iz Mađarske sudjelovali i sveučilišni profesori, novinari i književnici iz Austrije i Poljske, te predstavnici hrvatskog veleposlanstva i hrvatskih udruga u Mađarskoj. Ivo Kujundžić bivši je dugogodišnji dopisnik HRT-a i Hine iz Mađarske, a bio je i diplomat u hrvatskom veleposlanstvu u Budimpešti.

PEŠAVAR

Liječnik koji je CIA-i pomagao u potrazi za čelnikom al-Kaide Osamom bin Ladenom 2011., optužen je za ubojstvo i prijevaru, objavio je u subotu službeni izvor. "Liječnika Šakela Afridija jedna je žena optužila za ubojstvo njezina djeteta", rekao je jedan neimenovani visoki dužnosnik u Pešavaru, a Afridijev odvjetnik je potvrdio optužbu. Jedna žena iz okruga u plemenskom području na sjeverozapadu zemlje, uporištu islamista, optužila je Afridija za ubojstvo njezina sina 2007. Ona je ispričala da je taj liječnik tri puta operirao slijepo crijevo njezinom sinu, koji je umro nakon treće operacije. Liječnik je također optužen za prijevaru, jer nije kirurg i nije smio operirati.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙