FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 23. studenog 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u petak i subotu boravi u radnom posjetu Poljskoj, gdje je u petak razgovarao s predsjednikom Bronislawom Komorowskim, prije svega o summitu Istočnog partnerstva i odustajanju Ukrajine od strateških sporazuma s EU-om, priopćio je u subotu Ured predsjednika. U razgovoru dvojice predsjednika potvrđena je odlična i sve sadržajnija bilateralna suradnja dvije države. Sve su značajnije gospodarske veze i očekuje se povećanje poljskih investicija u RH, na čemu obje zemlje posebno rade. Preko 500 tisuća poljskih turista i pogon Podravke u Poljskoj do sada su najznačajniji uspjesi Hrvatske u međusobnim gospodarskim odnosima. Potvrđena je sve bolja suradnja dvije države na vojnom i kulturnom planu, pojašnjava se u priopćenju. Predsjednik Komorowki je izrazio veliku zabrinutost Poljske zbog preokreta u stavovima Ukrajine u odnosu na EU do kojih je došlo pred sam početak summita o Istočnom partnerstvu koji će se drugi tjedan održati u Vilniusu. Hrvatski predsjednik potvrdio je kako RH i dalje aktivno podržava politiku Istočnog partnerstva, program jačanja odnosa sa šest bivših sovjetskih republika, kao i napore koji su uloženi u približavanje Ukrajine EU.

RIGA - Latvija je u subotu u žalosti nakon urušavanja supermarketa u Rigi u kojem su, po novim podacima, poginule 52 osobe što je najgora katastrofa koja je potresla tu malu baltičku zemlji od njezina povratka nezavisnosti 1991. ostavivši zasad bez odgovora pitanje o uzroku drame. Najnoviji podaci o toj nesreći govore o 52 mrtvih jer je tijelo nove žrtve otkriveno rano ujutro u subotu među ruševinama, kazao je Toms Sadovskis, glasnogovornik policije. Vatrogasci i spasioci nastavili su pretraživati ruševine trgovine čiji se krov urušio u četvrtak navečer u doba velike gužve, ali s malo izgleda da se pronađu preživjeli nakon dva dana i dvije noći s temperaturama blizu 0 stupnjeva. Policija je otvorila istragu i radi na tri mogućnosti koje se odnose na projekt zgrade, njezinu izgradnju i radove na krovu.

KAIRO - Egipat je zatražio od turskog veleposlanika da napusti zemlju te je optužio Ankaru da podupire jednu organizaciju koja širi nestabilnost, što je vjerojatna aluzija na Muslimansko bratstvo svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Mursija. Turska je "pokušavala utjecati na javno mišljenje protiv egipatskih interesa, podupirala je sastanke organizacija koje žele stvoriti nestabilnost u zemlji", kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Badr Abdelatty u subotu. Turska se pokazala kao jedan od najžešćih međunarodnih kritičara Mursijevog svrgavanja, tvrdeći da se radilo o "neprihvatljivom državnom udaru".

MOSTAR - Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je kako mu je Sveti Otac Franjo tijekom jučerašnje audijencije u Vatikanu poručio da BiH i Hrvati u toj zemlji trebaju biti dosljedni i uporni u ostvarivanju svojih ciljeva, ističući da to mora biti politika sitnih koraka, prenose u subotu tiskani mediji u Mostaru. "Sveti Otac je istaknuo kako podržava kontinuitet u odnosima, a s druge strane izgradnju BiH kao skladne države u kojoj će svi biti zadovoljni. Sveti Otac je jasno rekao kako se očekuje da se u BiH nastavi politika sitnih koraka i da se rješavaju stvari jedna za drugom", rekao je Bevanda. Po njegovim riječima, promjene koje se događaju u BiH, Sveti Otac usporedio je s promjenama u crkvi.

KABUL - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai predložit će u subotu, u govoru velikoj skupštini, odgodu potpisivanja sigurnosnog sporazuma sa Sjedinjenim Državama do izbora u travnju sljedeće godine, rekao je njegov glasnogovornik. Sjedinjene su Države u više navrata kazale kako ne mogu čekati izbore da bi Afganistan odobrio sporazum te da on mora biti potpisan do kraja ove godine. "Zadnji dan Loja Jirge, u svom govoru predsjednik će narodu detaljno pojasniti svoje razloge zbog kojih smatra da bi se potpisivanje tog dokumenta trebalo odgoditi do razdoblja nakon izbora", rekao je njegov glasnogovornik Aimal Faizi.

BEJRUT - Sirijski ministar za nacionalno pomirenje Ali Haidar preživio je u subotu napad na njegov službeni automobil, no vozač je ubijen, izvjestila je državna televizija. Automobil ministra Haidara je napadnut na autocesti u provinciji Tarzous, uporištu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Haidar je, kako to naziva Bašarova vlada, dio "domoljubne oporbe" - političkih grupacija koje se smatraju suparnicima predsjednikovoj vladajućoj stranci Bath, ali ne podržavaju oružani ustanak koji traje već dvije i pol godine. No, oni koji su se pridružili pobuni smatraju osobe poput Haidara marionetama, pogodnim za potkopavanje pristaša oporbe koji podupiru pobunu protiv vladavine obitelji Asad koja traje već četiri desetljeća.

PEKING - Novi podaci o eksploziji naftovoda u petak na istoku Kine govore o 47 mrtvih, objavile su u subotu lokalne vlasti, ističući da je 18.000 osoba moralo biti evakuirano nakon nesreće. Eksplozija do koje je došlo u luci Qingdao bila je vrlo snažna, te je izazvala prevrtanje automobila, veliku štetu na cestama, dok se gusti oblak crnog dima digao iznad grada, prema slikama koje su emitirali kineski mediji. Prethodni podaci od petka navečer govorili su o 35 mrtvih i 166 ozlijeđenih. Broj je porastao na 44 mrtvih ranije u subotu. Osamnaest tisuća osoba koje stanuju u okolnim četvrtima moralo je napustiti svoje domove, objavila je lokalna vlada na službenoj stranici, ne ističući razlog te evakuacije niti kada je do nje došlo.

TEHERAN - Dvije ili tri sporne točke preostaju između Irana i zemalja skupine 5+1 koja u Ženevi pregovara o sporazumu o iranskoj nuklearnoj energiji, izjavio je u subotu Abas Aragši, šef iranskih nuklearnih pregovarača. "Dvije ili tri točke razmimoilaženja preostaju, ali dvije strane su se približile sporazumu. Treba vidjeti možemo li riješiti razlike", kazao je Aragši prije novog sastanka s predstavnicima skupine 5+1 u subotu ujutro u Ženevi, izvijestila je agencija Fars. Šefovi diplomacija šest velikih sila sastaju se u subotu u Ženevi radi rasprava s Teheranom i postizanja etapnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, nakon deset godina uzaludnih pokušaja.

KARAČI - Pakistanski talibani preuzeli su odgovornost u subotu za atentat na šijitsku manjinu u kojem je poginulo šest osoba a 35 ih je ranjeno u petak u Karačiju, potvrđujući sve veću umiješanost saveznika Al Kaide u sektaško nasilje koje potresa zemlju. "Učinili smo to da bi osvetili nasilje u Ravalpindi", izjavio je Šahidulah Šaihid, glasnogovornik talibanskog pokreta TTP, glavne islamističke pobunjeničke skupine u zemlji, telefonom i s nepoznatog mjesta. Do atentata je došlo na dan dotad mirnog prosvjeda na poziv nekoliko sunitskih skupina koje su željele prosvjedovati protiv sukoba između šijita i sunita u kojima je poginulo 11 osoba, većinom sunita, tjedan dana ranije u Ravalpindiju, blizu glavnog grada Islamabada.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙