FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 20. studenog 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatska i Slovenija u srijedu su u Zagrebu ponovno zaključile da se ne slažu oko interpretacije instituta "zastoja" u provedbi memoranduma dviju zemalja u vezi s Ljubljanskom bankom, a uz izraženu hrvatsku spremnost da se ide i na arbitražu u vezi s tim pitanjem, najavile su i nastavak razgovora o toj temi. Memorandumom iz ožujka definirane su četiri stvari: da će se pitanje prenesene devizne štednje hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci riješiti u sklopu ugovora o sukcesiji, da će se u postupcima pred hrvatskim sudovima protiv Ljubljanske banke zatražiti zastoj, da neće biti novih tužbi i da će slovenski parlament ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom. "Naše glavne razlike su u točci 2, u razumijevanju instituta zastoja i uloge jedne i druge strane u institutu zastoja, osiguravanju zastoja i interpretaciji toga instituta", rekla je novinarima hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem. Hrvatska je strana spremna i za arbitražu u vezi s tim pitanjem. "Otvoreni smo i za mogućnost arbitraže", rekla je Pusić i objasnila da u rješavanju pitanja u okviru sukcesije sve sljednice odlučuju konsenzusom, a u arbitraži se strane obvezuju poštovati odluku arbitra. Slovenska strana zastoj interpretira kao prekid postupka i rješavanje pitanja u sklopu sukcesije, a hrvatska kao privremeni zastoj od maksimalno dvije godine.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u srijedu u intervjuu za Media servis da Hrvatska ne krši Memorandum o razumijevanju o pitanju Ljubljanske banke koji su u Mokricama potpisali premijer Zoran Milanović i tadašnji slovenski predsjednik vlade Janez Janša, a osvrnuo se i na pitanje međusobnih tužbi za genocid Hrvatske i Srbije. "Kad gledam tekst memoranduma rekao bih da Hrvatska doista u cjelosti poštuje odredbe", rekao je u intervjuu Josipović. Postoji jedno drugačije razumijevanje slovenske strane o jednom aspektu sporazuma, a to je što znači odredba da će postupak zastati, pojasnio je Josipović i rekao da je njegova preporuka za obje vlade, posebno za prijatelje iz Slovenije, kompromis. "Ideja je bila ta da se u razdoblju od dvije godine, koliko naš zakon predviđa, može zastati s postupkom, da se nađe rješenje. I mislim da bi vrijeme koje sad trošimo na interpretaciju što znači 'stay' u tekstu Sporazuma, bilo bolje potrošiti na traženje tog kompromisa", rekao je Josipović u intervjuu za Media servis. Što se tiče pitanja tužbi za genocid, predsjednik Josipović rekao je da u ovom trenutku treba učiniti najbolje što se može da Hrvatska ostvari najbolji mogući rezultat na sudu."Svi smo očito zaključili da vlade ovoga trenutka nisu našle modalitet kojim bi se spor riješio na neki drugi način. Prema tome idemo na sud i vidjet ćemo što će se dogoditi", izjavio je predsjednik Josipović.

SARAJEVO - Načelnici i visoki dužnosnici glavnih stožera oružanih snaga država-članica Američko jadranske inicijative (A 5), u kojoj sudjeluje i Hrvatska, u srijedu su u Sarajevu potpisali zajedničku izjavu kojoj su potvrdili spremnost za jačanje suradnje, uključujući nastavak sudjelovanja u mirovnim misijama u svijetu poput one u Afganistanu. "Razvitak i održavanje temeljnih sposobnosti za individualni i regionalni doprinos u trenutnim i budućim operacijama potpore miru jesu i bit će naša potreba, izazov i prioritet", stoji u izjavi kojom je zaključen sedamnaesti redoviti sastanak visokih dužnosnika oružanih snaga Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore te SAD. U ovoj inicijativi u statusu promatrača sudjeluje i Srbija.

ZAGREB - Hrvatska podupire turske ciljeve na putu u Europsku uniju, te se zauzima za politiku proširenja i otvorenih vrata, rekao je u srijedu predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko na sastanku s turskim parlamentarcima, priopćeno je iz Sabora. Leko se sastao s izaslanstvom turskog parlamenta, Velike turske narodne skupštine, te skupinom tursko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva kojoj je na čelu zastupnica u Parlamentu Turske Ayse Turkmenoglu. Predsjednik Sabora istaknuo je kako Hrvatska i Turska imaju prijateljske odnose te jako dobru suradnju kao članice NATO-a. Turkmenoglu je rekla da Turska sve države na Balkanu doživljava kao prijatelje te da su s Hrvatskom takvi odnosi uvijek bili.

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine u srijedu je izrekao pravomoćnu presudu od 15 godina zatvora Mevlidu Jašareviću proglasivši ga krivim za kazneno djelo terorizma koje je počinio napadom na američko veleposlanstvo u Sarajevu 2011. godine. Jašarević je tada na američko veleposlanstvo ispalio oko stotinu metaka teško ozlijedivši policajca. Maksimalna zapriječena kazna za ovakva kaznena djela u BiH je 20 godina zatvora, a sud je kaznu od 15 godina ocijenio odgovarajućom uz konstataciju kako se Jašarević tijekom suđenja iskreno pokajao za počinjeno djelo. Sudsko vijeće je procijenilo kako je napad počinjen s predumišljajem odnosno kako ga je Jašarević poduzeo kao pripadnik zajednice radikalnih islamista-vehabija čije je sjedište u selu Gornja Maoča u sjevernom dijelu BiH.

SARAJEVO - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u srijedu je zatražilo od Suda BiH da po hitnom postupku odredbi pritvor za deset osoba koje su ranije osuđene za ratne zločine, a s izdržavanja kazne su puštene ranije ovog tjedna nakon što je Ustavni sud BiH ocijenio da su te presude u suprotnosti s Europskom konvenijom o ljudskim pravima. Iz Tužiteljstva BiH priopćeno je kako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega i skrivanja te zbog uznemirenosti žrtava, povratnika, ali i svih građana BiH. "Na slobodi se nalaze osobe kojima je dokazana krivnja, između ostalog i za kazneno djelo genocida i za sudjelovanje u masovnim egzekucijama s više od tisuću ubijenih žrtava", ističu iz Tužiteljstva BiH.

ŽENEVA - Svjetske sile i Iran nastavile su u srijedu u Ženevi razgovore o preliminarnom sporazumu kojime bi se ograničio iranski nuklearni program a Rusija i Britanija izrazile su uvjerenje da je dogovor moguć. Željne okončati dugotrajno sučeljavanje i otkloniti rizike šireg bliskoistočnog rata, SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka približile su se dobivanju ustupaka od Teherana u zamjenu za određeno ublažavenje sankcija na razgovorima u Ženevi ranije ovoga mjeseca. Političari šest zemalja su od tada izjavljivali da bi prijelazni dogovor o koracima izgradnje povjerenja konačno mogao biti na dohvat iako su diplomati upozoravali da razlike ostaju i da bi još mogle omesti sporazum.

TEHERAN - Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei potvrdio je u srijedu da odbija svaki ustupak u vezi sa spornim nuklearnim programom svoje zemlje, nekoliko sati prije novog sastanka iranskih pregovarača s velikim silama u Ženevi. U vrlo odlučnoj izjavi, on je pred 50.000 islamističkih aktivista u velikoj džamiji u Teheranu izjavio da "inzistira na konsolidaciji nuklearnih prava Irana".

STRASBOURG - Francuz Joseph Daul, predsjednik Europske narodne stranke (EPP) desnog centra, izjavio je u srijedu da se neće ponovno kandidirati za Europski parlament, gdje od 2007. vodi EPP. Daul (66) je donio tu odluku na sastanku šefova izaslanstava parlamentarne skupine EPP u Strasbourgu, precizira izvor iz njemu bliskih krugova. EPP je najveća politička skupina u Europskom parlamentu, ali ondje nema apsolutnu većinu. Daul je objasnio da se želi u potpunosti posvetiti predsjedanju EPP, dužnosti na koju je izabran 12. studenoga kako bi zamijenio bivšeg belgijskog premijera Wilfrieda Martensa, koji je umro 9. listopada.

SUBOTICA - Srpska napredna stranka (SNS) uz pomoć manjinskih stranka, Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), planira preuzeti vlast u Subotici, koja je godinama bila jedno od najvažnijih uporišta nekada vladajuće Demokratske stranke (DS), javili su u srijedu subotički mediji. Na sjednici Skupštine grada koja je zakazana za četvrtak nova vladajuća većina namjerava smijeniti aktualnog gradonačelnika Modesta Dulića, čime će početi proces istiskivanja Demokratske stranke s dominantne pozicije koju je u Subotici imala od 2000. DSHV se pridružio novoformiranoj koaliciji i po prvi put ulazi u suradnju sa SNS-om Aleksandra Vučića, vodećom srbijanskom strankom. "Bila je ovo teška odluka, no rukovodili smo se stajalištem da niti jedna manjinska stranka ne smije ostati u oporbi", izjavio je tim povodom u srijedu predsjednik subotičke podružnice DSHV-a Martin Bačić.

LJUBLJANA - Slovenski ministar gospodarstva Stanko Stepišnik u srijedu je dao ostavku, pod pritiskom javnosti zbog skandala oko dodjele državnih subvencija poduzeću kojemu je suvlasnik. Tvrtka "EMO Orodjarna" iz Celja javljala se na natječaje za dodjelu sredstava koje je raspisalo samo ministarstvo gospodarstva, a zbog toga su poteza odlazak Stepišnika iz vlade zahtijevale tri koalicijske stranke koje sudjeluju u vladi Alenke Bratušek. Stepišnik je član stranke Pozitivna Slovenija (PS) koju vodi Bratušek, ali ga drže bližim "frakciji" kojoj je na čelu bivši predsjednik i utemeljitelj stranke, ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković.

KAIRO - Najmanje 11 vojnika ubijeno je u srijedu u atentatu autobombom na egipatskom Sinaju, gdje su česti napadi na snage reda nakon što je vojska u srpnju svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Morsija. Nešto ranije u Kairu, četiri policajca ranjena su kada su nepoznate osobe bacile bombu na jednu od nadzornih točaka u Kairu. Sredinom kolovoza vojska i policija u Kairu ubile su više stotina Morsijevih pristalica dok su prosvjedovali, kada je počela represija u kojoj je ubijeno više od tisuću islamista.

BEJRUT - Iranski veleposlanik u Libanonu za dlaku je izmakao dvama napadima bombaša samoubojica u utorak navečer dok je odlazio iz svoga ureda, rekao je za agenciju France Presse iranski diplomatski izvor u Bejrutu. Najmanje 23 osobe ubijene su u tom dvostrukom bombaškom napadu na iransko veleposlanstvo za koje je odgovornost preuzela skupina povezana s Al Kaidom. "Veleposlanik Ghadanfar Rokon Abadi trebao je sa svojim savjetnikom za kulturu Ibrahimom Ansarijem poći k libanonskom ministru kulture Gabyju Layyounu", rekao je taj izvor koji je htio ostati anoniman. "Savjetnik ga je čekao u automobilu kod ulaza kada se prvi bombaš samoubojica dignuo u zrak. Tada se veleposlanik koji je svakog časa trebao izaći iz zgrade, vratio", dodao je.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙