FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 20. studenog 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB/BRUXELLES - Hrvatska je u srijedu uspješno završila pregovore o pristupanju Europskom gospodarskom prostoru (EEA), a na raspolaganju će joj do 30. travnja 2014. biti ukupno 9,6 milijuna eura, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Pregovori su zaključeni na današnjem sastanku u Bruxellesu na kojem je hrvatsko izaslanstvo predvodio zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović. Na sastanku je također dogovoreno da će Republici Hrvatskoj do 30. travnja 2014. biti na raspolaganju ukupno 9,6 milijuna eura, kaže se u priopćenju.

STRASBOURG - Europski parlament u srijedu je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izglasovao rebalans proračuna za ovu godinu i proračun za slijedeću godinu, prvi godišnji proračun iz slijedećeg sedmogodišnjeg proračunskog razdoblja. Za proračun je glasovalo 494 zastupnika, 158 je bilo protiv, a 13 suzdržanih. Oko rebalansa ovogodišnjeg proračuna i proračuna za slijedeću godinu dugo se vodila bitka između zemalja članica i Europskog parlamenta, koji nije pristajao glasovati o sedmogodišnjem financijskom okviru dok se ne postigne dogovor o rebalansu proračuna za 2013. godinu kako bi se platile nepodmirene obveze. Kompromis je postignut kada su zemlje članice pristale na povećanje od 500 milijuna eura, tako da će proračun za slijedeću godinu iznositi 142,6 milijarda eura u obvezama i 135,5 milijarda eura u stvarnim plaćanjima.

ZAGREB - Nakon pokretanja pregovora o slobodnoj trgovini sa SAD-om i njihova zaključenja s Kanadom ove godine, Europska unija pokrenut će u četvrtak na sastanku na vrhu u Pekingu pregovore s Kinom o prvom bilateralnom investicijskom sporazumu, koji bi trebao omogućiti bolji pristup tržištu i bolju zaštitu investicija objema stranama. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy sastat će se u četvrtak s kineskim premijerom Li Keqiangom, nakon susreta s predsjednikom Xi Jinpingom u srijedu navečer.

ZAGREB - Mađarski sukob s Hrvatskom o udjelu u INA-i tiče se korporativnog upravljanja, a nije riječ o međunarodnom sporu oko državne kontrole energetskih firmi, rekao je u srijedu predsjednik uprave mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi za američku tv mrežu CNBC. Govoreći za CNBC iz Budimpešte, Hernadi je naglasio da problem oko MOL-ovih upravljačkih prava u INA-i nije "spor između država" već oko korporativnog upravljanja u tvrtki.

BEOGRAD - Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji potvrdila je srbijanskim medijima da ju je Hrvatska pozvala kao svjedoka u sudskom sporu sa Srbijom po uzajamnim tužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu (ICJ) istaknuvši da se osobno zauzima za povlačenje tužbi. Biserko za Hinu u srijedu nije htjela detaljnije komentirati poziv Zagreba niti svoju eventualnu odluku hoće li svjedočiti pred ICJ ukoliko dođe do sudskog procesa, rekavši da ne želi skretati medijsku i političku pozornost, ali je istaknula da se osobno zauzima za uzajamno povlačenje tužbi dviju država.

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine u srijedu je izrekao pravomoćnu presudu od 15 godina zatvora Mevlidu Jašareviću proglasivši ga krivim za kazneno djelo terorizma koje je počinio napadom na američko veleposlanstvo u Sarajevu 2011. godine. Jašarević je tada na američko veleposlanstvo ispalio oko stotinu metaka teško ozlijedivši policajca. Maksimalna zapriječena kazna za ovakva kaznena djela u BiH je 20 godina zatvora, a sud je kaznu od 15 godina ocijenio odgovarajućom uz konstataciju kako se Jašarević tijekom suđenja iskreno pokajao za počinjeno djelo.

DEN HAAG - Sirijski arsenal od više od 1.000 tona kemijskog oružja mogao bi biti uništen u moru ako se ne pronađe niti jedna zemlja koja bi ga pristala uništiti na svom terenu, navodi OPCW u srijedu. "Ta mogućnost se razmatra već neko vrijeme i dio je raznih opcija koje razmatraju države članice i dok ne bude donešena odluka ostaje ta mogućnost", rekla je Christina Chartier, glasnogovornica Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

SANKT PETERBURG - Sud u Sankt Peterburgu odobrio je u srijedu puštanje na slobodu uz jamčevinu za američkog kapetana Greenpeaceova broda koji je korišten u prosvjedu protiv bušenja nafte u osjetljivom arktičkom području. Sudovi u Sankt Peterburgu, gdje su prošli tjedan prebačeni zatočeni članovi posade Greenpeacea, 28 aktivista i dvoje novinara, su do sada uz jamčevinu oslobodili 15 ljudi.

RIM - Talijanska financijska policija priopćila je u srijedu da je zaplijenila 283 kg čistog kokaina koji na crnom tržištu vrijedi oko 60 milijuna eura, a bio je skriven u kontejneru s bananama. Droga koja je zaplijenjena u genoveškoj luci bila je "namijenjena ilegalnom tržištu u središtu Italije i u maloprodaji bi vrijedila 60 milijuna eura", dodaje se u priopćenju.

STRASBOURG - Predsjednik Europskog parlamenta Martin Shulz uručio je u srijedu na svečanosti u Europskom parlamentu nagradu Saharov za slobodu misli mladoj pakistanskoj aktivistici Malali Jusufzai, koji se istaknula u borbi za prava na obrazovanje djevojčica. Malala (16) osvojila je nagradu svojim zalaganjem za pravo djevojčica na obrazovanje, usprkos tome što je bila izložena nasilju talibana koji su djevojčicama u pakistanskoj regiji Svat zabranili školovanje.

RIJAD - Saudijsko ministarstvo zdravstva u srijedu je izvijestilo da je još jedna osoba umrla od koronavirusa tipa MERS, čime je broj smrtno stradalih u kraljevini od ove bolesti porastao na 54. Na internetskoj stranici ministarstva zdravstva objavljeno je da je u Rijadu umro 73-godišnji Saudijac zaražen koronavirusom MERS, koji je bolovao od kroničnih bolesti. Također je objavljeno da je u Al-Džafu na sjeveru zemlje registriran još jedan slučaj, kod 65-godišnjeg muškarca. On je hospitaliziran u glavnome gradu.

WASHINGTON - Posjetom Arlingtonskom groblju, podjelom Predsjedničkih medalja slobode i govorom u njegovu čast u Smithsonianovu institutu, američki predsjednik Barack Obama odat će u srijedu počast svome prethodniku Johnu Fitzgeraldu Kennedyju, ubijenom u atentatu u Dallasu prije 50 godina. U srijedu u Bijeloj kući počinje obilježavanje 50. godišnjice atenata koja pada u petak, 22. studenoga. Obama će danas u Bijeloj kući podijeliti Predsjedničke medalje slobode uglednim Amerikancima za njihov doprinos društvu. Među ovogodišnjim dobitnicima su i bivši predsjednik Bill Clinton i slavna novinarka Oprah Winfrey.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙