FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: ilov
ZAGREB, 19. studenog 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

STRASBOURG - Europski zastupnici iz Hrvatske Tonino Picula (SDP) i Andrej Plenković (HDZ) istaknuli su nakon izglasavanja sedmogodišnjeg proračuna EU-a u Europskom parlamentu da je za Hrvatsku sada iznimno bitno da radi na jačanju svojih apsorpcijskih sposobnosti kako sredstva koja su za nju namijenjena ne bi ostala neiskorištena. "Hrvatska je imala tu sreću ili nesreću da ulazi u kriznu Europsku uniju sa svojoj krizom. Ovaj proračun koincidira s potrebom da se hrvatske financije stave pod kontrolu te iste EU i vjerujem da će to biti prilika za financijsko ozdravljenje. Dobro je da Hrvatska prije svega poveća svoje asporpcijske mogućnosti za korištenje europskih fondova i da doista u sljedećih godinu, dvije ozdravi svoje financije", rekao je novinarima Tonino Picula.

STRASBOURG - Europski zastupnici odobrili su u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu novi instrument za povezivanje Europe (CEF), vrijedan 29,3 milijarde eura, namijenjenih za dovršetak ključnih europskih prometnih, energetskih i telekomunikacijskih veza. Riječ je instrumentu kojim će se u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju 2014-2020 financirati prije svega financirati prekogranično prometno povezivanje, dovršetak nedostajućih dionica i rješavanja uskih grla na transeuropskim pravcima. Europska komisija je predlagala da se za taj instrument izdvoji 50 milijardi eura, ali su zemlje članice unatoč protivljenju parlamentaraca uspjele znatno smanjiti taj iznos.

BEOGRAD - Potpredsjednik srbijanske vlade Rasim Ljajić ocijenio je u utorak da nema više vremena za izvansudsko rješavanje spora Srbije i Hrvatske po uzajamnim tužbama za genocid na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) i istaknuo da bi konačno jedna faza raspada bivše Jugoslavije mogla dobiti svoj epilog na sudu. "Možda i nije loše da jedna faza bivše jugoslavenske krize (spor Srbije i Hrvatske po tužbama za genocid) dobije epilog na sudu", rekao je Ljajić za Tanjug i naglasio da je Srbija angažirala vodeće međunarodne stručnjake kako bi ojačala svoj pravni tim, koji je već pripremio strategiju vođenja procesa.

SARAJEVO - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u utorak je dalo suglasnost za provedbu glasovanja hrvatskih državljana koji žive u toj zemlji na referendumu koji se u Hrvatskoj održava 1. prosinca i na kojemu će se građani izjašnjavati o tome jesu li za prijedlog da se u ustav unese odrednica po kojoj je brak životna zajednica muškarca i žene. Odlukom Vijeća ministara BiH potvrđeno je da će se hrvatski državljani moći izjašnjavati o referendumskom pitanju i na teritoriju BiH i to na sedam glasačkih mjesta koja će biti otvorena u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u toj zemlji.

ZAGREB - Predsjednik države Ivo Josipović ugostio je u utorak svog islandskog kolegu Olafura Ragnara Grimssona koji je došao u kratak posjet Zagrebu kako bi pogledao nogometnu utakmicu između Hrvatske i Islanda, doznaje se iz službenog priopćenja. Predsjednici Josipović i Grimsson su u kratkom neformalnom susretu porazgovarali o bilateralnim odnosima, kratko je priopćio Ured predsjednika. Islandski predsjednik upoznao je predsjednika Josipovića sa situacijom na Islandu nakon prekida pregovara o pristupanju EU, ali je pri tom istaknuo da Island podržava skori dovršetak pregovora kojima RH postaje ugovorna stranka Sporazuma o europskom gospodarskom prostoru.

ZAGREB - Zamjenica ministra obrane RH Višnja Tafra sudjelovala je u ponedjeljak i utorak na sastanku Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara obrane u Bruxellesu na kojem se raspravljalo o zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU s fokusom na obrambene sposobnosti, industriju, tržište te industrijsku i tehnološku bazu, priopćio je MORH. "Hrvatska podržava napore u razvoju sveobuhvatnog pristupa upravljanju krizama i sprječavanju sukoba, a Europsko vijeće treba osigurati nadgledanje postignutog napretka te davati poticaj za daljnji razvoj, a također je potrebno odrediti globalne strateške interese i naglasiti geografske prioritete zajedničkog angažmana, pri čemu se ne smije izgubiti iz vida važnost transatlantske veze za globalnu sigurnost", stoji u priopćenju.

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina opstat će samo ako se transformira u konfederaciju a u protivnom će se raspasti na tri cjeline koje će imati etničku oznaku, procjena je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sadržana u pisanom dokumentu koji je u utorak dostavljen lokalnim medijima u tom entitetu. Dokument pod naslovom "Daytonska struktura BiH i pravni položaj RS" pojavio se povodom 21. studenog kojega u RS obilježavaju kao entitetski praznik u znak sjećanja na dan kada je 1995. u Daytonu potpisan sporazum kojim je okončan troipolgodišnji rat u BiH.

SOFIJA - Udruga za ljudska prava Amnesty International (AI) u utorak je pozvala Bugarsku da hitno poduzme mjere za poboljšanje "nečovječnih" uvjeta u izbjegličkom logoru u blizini turske granice, gdje 100-ak ljudi prijeti štrajkom glađu. Oko tisuću tražitelja azila, većinom iz Afganistana i ratom zahvaćene Sirije, nalazi se u logoru Harmanli na jugoistoku zemlje, izloženo vremenskim nepogodama i pred opasnošću nadolazeće zime, upozoravaju humanitarne udruge.

PARIZ - U eksploziji rafinerije tvrtke Total u utorak u Antwerpenu poginule su dvije osobe, a dio postrojenja je zatvoren. "Eksplozija se dogodila u sustavu postrojenja za proizvodnju benzina", priopćila je tvrtka Total. Nije bilo vatre ni oslobađanja ugljikovodika u atmosferu, rekla je francuska tvrtka i dodala da je stanje pod nadzorom.

DUBAI - Put rješavanju spora oko iranskog nuklearnog programa je otvoren, a svjetske sile bi trebale iskoristiti tu "povijesnu priliku" i zaključiti sporazum, izjavio je u utorak glavni iranski pregovarač Javad Zarif. Uoči nove runde pregovora, Zarif je kazao da postoji šansa da se izađe iz slijepe ulice, pod uvjetom da Zapad pregovara s Iranom na "jednakoj osnovi" i ne ide za tim da svoju volju nameće drugima.

LYON - Šest je osoba poginulo u utorak ujutro u padu turističkog zrakoplova u središnjoj Francuskoj, izvijestila je policija u Auxerreu. Jednomotorni zrakoplov TBM-700 bio je registriran u SAD-u i osiguravao je zračnu vezu između Annecyja na istoku zemlje i Toussus-le-Noblea, nadomak Parizu.

MOSKVA - Pilotova pogreška razlog je pada ruskog zrakoplova u nedjelju pri slijetanju u ruski grad Kazan, pokazuju prvi podaci iz crne kutije Boeinga 737, izvijestio je u utorak izvor blizak istrazi, nakon objavljivanja jednog od prvih izvješća stručnjaka. U video snimku prikazanom u programima ruske televizije i u drugim medijima vidi se zrakoplov koji pada na nos i ruši se vertikalno prije eksplozije.

BUKUREŠT - Rumunjski zastupnici u utorak su odbacili nacrt kontroverznog zakona vlade lijevog centra koji bi jednoj kanadskoj tvrtki trebao omogućiti eksploataciju najvećeg rudnika zlata u Europi. Dokument je odbačen sa 119 od 128 glasova i još ga treba razmotiti zastupnički dom koji ima posljednju riječ.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙