FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tempo oporavka u eurozoni blago oslabio u listopadu - Markit

Autor: mpuk
LONDON, 6. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Tempo oporavka aktivnosti u privatnom sektoru eurozone blago je usporio u prošlom mjesecu, iako manje nego što se prvotno očekivalo, pokazalo je danas istraživanje kompanije Markit, među čijim se rezultatima izdvaja i dodatno smanjenje broja radnih mjesta.

Indeks menadžera nabave (PMI) za cijeli privatni sektor eurozone, koji izrađuje privatna tvrtka Markit, pao je u listopadu na 51,9 bodova, s 52,2 boda koliko je iznosio u rujnu. Prije dva tjedna njegova je vrijednost procijenjena na 51,5 bodova.

Indeks aktivnosti u uslužnom sektoru skliznuo je na 51,6 bodova, s 52,2 boda u rujnu. U prvoj procjeni njegova je vrijednost određena na 50,9 bodova.

Vrijednosti iznad 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti.

U njemačkom i francuskom uslužnom sektoru aktivnosti su u prošlom mjesecu porasle istim tempom kao i u rujnu, u Italiji su stagnirale a u Španjolskoj su se smanjile.

"Posustajanje potpiruje bojazni da oporavak posrće i pojačava pritisak na Europsku središnju banku da podupre oporavak", ističe Chris Williamson, glavni ekonomist u Markitu.

"Istraživanje signalizira da je tempo tromjesečnog rasta aktivnosti na početku četvrtog tromjesečja iznosio samo 0,2 posto, što znači da je bio nepromijenjen u odnosu na treće tromjesečje", dodao je Williamson.

Kompanije su i u listopadu snizile cijene za krajnje potrošače, pokazuje Markitovo izvješće, sugerirajući da su male šanse za ubrzavanje inflacije. Zbog slabijeg rasta novih narudžbi dodatno su smanjile i broj radnika, napominju u Markitu.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙