FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Alstom ukida 1.300 radnih mjesta, prodaje udio u odjelu transportne opreme

Autor: mpuk
PARIZ, 6. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Francuska energetska i inženjerska tvrtka Alstom najavila je ukidanje 1.300 radnih mjesta i prodaju udjela u odjelu transportne opreme kako bi prikupila između jedne i dvije milijarde eura nakon što je pad narudžbi nagrizao dobit u prvoj polovici fiskalne godine.

Nestrateška imovina i manjinski udio u ogranku koji proizvodi brze vlakove TGV bit će prodani prije prosinca 2014., ali ukidanje radnih mjesta, planirano do 2016., moglo bi kompaniju dovesti u sukob s francuskom vladom.

Alstom inače proizvodi i vjetroturbine i turbine za elektrane a prisutan je i u Hrvatskoj gdje je vlasnik tvornice parnih turbina Alstom Hrvatska kraj Karlovca.

Prije 10 godina kompaniju je spasila francuska vlada i oslanja se na narudžbe državnog operatera željeznicama SNCF i komunalne kompanje EDF.

Izvršni direktor Patrick Kron kazao je novinarima da će radna mjesta biti ukinuta u Europi. Nije naveo detalje ali je kazao da će rezanje radnih mjesta posebno pogoditi poslovanje njemačke elektrane na ugljen i radna mjesta u odjelu informatičke tehnologije u Francuskoj.

Poput konkurenata Siemensa i ABB-a, i Alstom se suočava s nestašicom velikih narudžbi, posebno od termoelektrana, budući da komunalne kompanije odgođaju potrošnju u uvjetima slabog gospodarskog rasta.

"U prvih šest mjeseci (fiskalne godine) 2013/14. makroekonomski uvjeti ponovo su bili izazovni, uz slabo gospodarsko okruženje u razvijenim zemljama i sporiji rast u nekim zemljama u razvoju", naveo je Alstom u priopćenju.

Kron je rekao da bi Alstom mogao prodati 20 do 30 posto udjela u transportnom poslovanju. Razmatraju se različite opcije, od prodaje industrijskim ili financijskim partnerima do uvrštenja dionica u burzovne kotacije.

"Imamo vremena i ne sumnjam u interes industrijskih i financijskih partnera kao ni u izvedivost uvrštenja dionica u burzovnu kotaciju bude li ta opcija odabrana", rekao je.

Pojasnio je da će novac od prodaje pomoći Alstomu da ojača bilancu i osigurati mu prostor za buduće strateške i ograničene akvizicije. Bilanca je po njegovim riječima čvrsta a dokapitalizacija nije u planu.

Iz grupe su naveli da očekuju da će do travnja 2016. godišnje uštede dosegnuti 1,5 milijardi eura, uz troškove restrukturiranja od oko 150 do 200 milijuna dolara godišnje.

U šestomjesečnom razdoblju zaključno s 30. rujna grupa je zabilježila novčani odljev u iznosu 511 milijuna eura, u usporedbi s pozitivnim novčanim tokom od 101 milijun eura u istom razdoblju lani. Vrijednost narudžbi smanjila se 22 posto, na 9,4 milijarde eura.

U prvoj polovini fiskalne godine, koja je završila u rujnu, neto dobit smanjila se za tri posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i iznosila je 9,73 milijarde eura.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙