FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok industrijskih narudžbi u Njemačkoj u rujnu; trend ipak više prigušen

Autor: vmom
BERLIN, 6. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Narudžbe njemačkoj industriji u rujnu su neočekivano snažno porasle u usporedbi s mjesecom ranije zahvaljujući skoku narudžbi kapitalnih roba i snažnoj potražnji iz partnera u eurozoni, pokazali su podaci njemačkog ministarstva gospodarstva i tehnologije.

Nove industrijske narudžbe, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, u rujnu su tako porasle za 3,3 posto u odnosu na kolovoz, kada su smanjene za 0,3 posto, objavilo je danas ministarstvo gospodarstva i tehnologije.

Oporavak narudžbi u najvećem europskom gospodarstvu pripisuje se, među ostalim, skoku narudžbi kapitalnih roba za 5,5 posto.

Inozemne narudžbe pritom su uvećane za 6,8 posto, poduprte skokom potražnje iz eurozone za 9,7 posto. U ministarstvu napominju da je rast potražnje iz inozemstva ipak slabašan, budući da u dvomjesečnom razdoblju koje je pouzdaniji pokazatelj jer isključuje jednokratne faktore inozemne narudžbe očituju pad od 0,5 posto.

Domaće narudžbe u rujnu su pak smanjene za jedan posto, ali su u dvomjesečnom razdoblju pokazale rast od 1,5 posto. Takvi podaci po ocjeni ministarstva potvrđuju da se oporavak njemačkog gospodarstva sve više oslanja na domaću potražnju.

Na godišnjoj razini industrijske narudžbe u rujnu su porasle za 7,9 posto. Time je njihov rast osjetno ubrzao na godišnjoj razini, budući da su u kolovozu porasle za 3,1 posto.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙