FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: trub
ZAGREB, 9. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović potvrdio je danas kako Hrvatska ima pravo prvokupa MOL-ovih dionica Ine koje je ta mađarska kompanija najavila prodati, ali i naglasio kako u takvu vrstu poslovnog avanturizma Vlada nema pravo ulaziti, s obzirom da se radi o nekoliko milijardi eura. "Polazim od toga da Hrvatska ima pravo prvokupa i to je naše tumačenje, ali pitanje je ustvari teoretsko - radi se o nekoliko milijardi eura koje ukoliko se dionice prodaju treba skupiti, a u takvu vrstu poslovnog avanturizma Vlada nema pravo ulaziti", izjavio je Milanović novinarima nakon skupštine Srpskog narodnog vijeća.

ZAGREB - S obzirom na MOL-ovu objavu o pripremi za prodaju 49,1 posto dionica Ine, Hrvatski laburisti danas su od hrvatske Vlade zatražili hitan i jasan odgovor ima li Hrvatska pravo prvokupa tih dionica te namjerava li to pravo iskoristiti. "Hrvatski laburisti – Stranka rada od Vlade traže hitan i jasan odgovor ima li Republika Hrvatska pravo prvokupa tih dionica i namjerava li to pravo iskoristiti u slučaju da se najave mađarskog strateškog partnera obistine, a ne pokaže se da je riječ samo o pritisku tijekom pregovaračkog procesa", ističu laburisti u priopćenju.

ZAGREB - Predsjednik vlade Zoran Milanović izjavio je danas kako je HNS-ova odluka da u Saboru ne podrži raspisivanje referenduma o ustavnom definiranju braka „malo neobična“ s obzirom da je predsjednica te stranke Vesna Pusić rekla kako će na referendum izići i glasovati protiv. „Malo je neobično, jer je gospođa Pusić rekla da će izići na referendum i glasati protiv inicijative. Treba netko izglasati taj referendum ali tu je SDP da provodi zakone i Ustav“, rekao je Milanović novinarima nakon skupštine Srpskog narodnog vijeća.

SPLIT - Suprotno izjašnjavanje saborskih zastupnika SDP-a i HNS-a o raspisivanju referenduma 1. prosinca neće izazvati raskol niti uzdrmati koaliciju dviju stranaka, poručili su danas potpredsjednica SDP-a i Vlade Milanka Opačić te član SDP-ova Predsjedništva i potpredsjednik Vlade Branko Grčić, u stanci izborne konvencije splitskoga SDP-a. "Nema nikakvog raskola", izjavila je Milanka Opačić za Hinu, upitana kako tumači jučerašnju potporu SDP-a raspisivanju referenduma, te protivljenje HNS-ovih zastupnika koji su inzistirali na prethodnoj ocjeni Ustavnoga suda o referendumskom pitanju.

ZADAR - U nastavku posjetu Zadru, hrvatski predsjednik Ivo Josipović je u IMPACT centru sudjelovao na predstavljanju UNDP-ovog izvješća na temu "Kako najbolje iskoristiti članstvo u EU za ruralna područja u Hrvatskoj", gdje je istaknuo kako se Hrvatskoj članstvom u EU otvorila velika prilika za ruralni razvoj. "Ruralni razvoj iznimno je važan za Hrvatsku, a posebno zbog novih mogućnosti koje nam se otvaraju korištenjem EU fondova. Sljedeće godine 330 milijuna eura godišnje bit će na raspolaganju za ruralni razvoj", istaknuo je Josipović.

ZAGREB - Građanska inicijativa "U ime obitelji" podnijela je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) zahtjev za izuzeće GONG-a kao nepristranog promatrača na referendumu 1. prosinca, ocjenjujući da ta udruga provodi "anti-kampanju" protiv referenduma. "Budući da udruga GONG već duže vrijeme javno provodi svojevrsnu anti-kampanju protiv predmetnog referenduma, očito je da ista već sada i aktivno i pasivno utječe na buduće birače. Kako je anti-kampanja koju GONG provodi jednostrana i aktivistička, držimo da predstavlja zloupotrebu pozicije GONG-a u hrvatskom društvu i javnosti", navodi ta inicijativa na svojim internetskim stranicama.

RIJEKA - Na zgradi konzulata Republike Srbije u Rijeci tijekom noći je oštećena, odnosno udubljena dvojezična ploča, a razbijen je i prozor na katu zgrade konzulata, doznaje se danas iz operativnog dežurstva primorsko-goranske Policijske uprave. Kako su naveli iz policije, udubljenje je napravljeno na ploči s latiničnim i ćiriličnim nazivom „Generalni konzulat Republike Srbije", a policija je dojavu o događaju primila jutros u 7 sati.

RIJEKA - Riječki gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel danas je najoštrije osudio i kukavičkim činom nazvao vandalski napad na zgradu konzulata Republike Srbije u Rijeci, na kojoj je noćas nepoznata osoba oštetila dvojezičnu ploču i razbila prozor. "Razbijanje natpisne ploče konzulata ne može se opravdati, to je kukavički čin počinjen noću. Radi se o sramotnom načinu izražavanja stava i mišljenja", navodi Obersnel u priopćenju. Izražava uvjerenje da je riječ o nedjelju pojedinaca koje nipošto ne izražava stav većeg broja Riječana.

ZAGREB - Platforma 112 i Građanski odbor za ljudska prava danas su u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije, upozorili da se iskazivanjem netrpeljivosti prema nekoj manjini i simbolima njezina kulturnog identiteta ograničavaju sloboda, prava i sigurnost građana Hrvatske te da su u konačnici ugroženi i pripadnici većinskog naroda koje se stalno uvjerava kako su im 'oni drugi' trajna i opaka prijetnja.

SPLIT - Nešto više od 600 roditelja s područja cijele Hrvatske će pred Ustavnim sudom pokrenuti prijedlog za ocjenu ustavnosti nastavnog plana i programa zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama, najavljeno je danas na konferenciji za novinare koju su roditelji organizirali ispred zgrade splitskog kazališta. Pozivajući se na pravo prvenstva roditelja u odgoju djece, koju im priznaje Opća deklaracija UN-a o ljudskim pravima, Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, te Ustav RH, istaknuli su kako nisu spremni "nikome priznati vlast da nad njihovom djecom provodi nedopuštenu indoktrinaciju".

SPLIT - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić danas je izvijestio kako je naložio unutarnju kontrolu u MUP-u zbog curenja u medije policijskih dokumenata, navodno vezanih uz operativnu akciju "Juda". "Ja sam već naložio da unutarnja kontrola zajedno s kriminalističkom policijom utvrdi sve okolnosti vezano uz postojanje dokumenata i javnost će biti izviještena o rezultatima tog istraživanja. To je sve što vam u ovom trenutku mogu reći", izjavio je Ostojić novinarima na izbornoj konvenciji splitskoga SDP-a.

ZAGREB - Zagrebačka policija izvijestila je danas da joj je sinoć 39-godišnjak prilikom legitimiranja predao gram kokaina, a neslužbeno se doznaje da je riječ o voditelju emisije TV Bujica na televiziji Z1 Velimiru Bujancu. Nakon što su ga policajci jučer nešto prije 19 sati zatekli i legitimirali na području Črnomerca, televizijski voditelj "dragovoljno" im je predao vrećicu s oko jednim gramom kokaina.

VARAŽDIN - U nazočnosti velikog broja muslimanskih vjernika u Varaždinu, čelnih ljudi muslimanske zajednice na čelu s predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz efendijom Hasanovićem te predstavnicima lokalne vlasti, danas je svečano obilježena 20. obljetnica osnivanja Medžlisa Islamske zajednice u Varaždinu te otvorenje preuređenih prostorija.

ZAGREB - Na dvjema lokacijama u jugozapadnom dijelu Parka prirode Medvednica koje su izrazito važne za očuvanje bioraznolikosti – kamenolomu Bizek i livadi Ponikve provedena je danas velika akcija čišćenja otpada kojeg su nesavjesni građani odbacili u prirodu. Park prirode Medvednica se od raznih vrsta otpada - od dijelova automobila, elektroničkog otpada, stolica, madraca, vrećica od grickalica, papira, konzervi, starih lonaca i kanistara, boca - čistio od 10 do 13 sati, a akciju je organizirala Javna ustanova Parka u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, Gradom Zagrebom, "Čistoćom" koja je otpad besplatno odvozila na odlagalište te lista 24 sata.

ZAGREB - Nin je jedini hrvatski kandidat za Zlatni cvijet Europe, odlučila je komisija na 20. Međunarodnoj smotri turizma, filma i krajobraza – INTERSTAS koja se od 6. do 9. studenoga održavala u Solinu, a unutar koje je održan i Međunarodni festival turističkog filma ITF CRO. Turistička zajednica Grada Nina danas je priopćila kako su se te manifestacije održale pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića te Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i Grada Solina.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙