FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 9. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZADAR - Vlasnička struktura Ine mora biti takva da se osigura nacionalni interes, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas u Zadru istaknuvši kako je siguran da će Vlada naći najbolje rješenje i znati zaštititi nacionalni interes. "Ina je prevažna kompanija za Hrvatsku. Očito postoje razmimoilaženja između Vlade i MOL-a, no Vlada je na dobrom putu jer mora se uspostaviti zakonit način upravljanja Inom koji je na korist kompanije, dioničara ali i Hrvatske", rekao je predsjednik Josipović odgovarajući na pitanje novinara o jučerašnjoj najavi MOL-a da kreće se pripremama za prodaju svog udjela u Ini. "Siguran sam da će Vlada naći najbolje rješenje i znati zaštititi nacionalni interes", istaknuo je Josipović novinarima za vrijeme posjeta zadarskoj Seljačkoj tržnici. Poručio je da budućnost hrvatske nacionalne naftne kompanije "mora biti vrlo dobra jer Ina ima kvalitetu". Na pitanje novinara zna li možda tko će kupiti Inu, predsjednik Josipović je rekao da u to ne ulazi, ali da se Inu mora postaviti "čvrsto na noge", uspostaviti jasna pravila te da Ina mora biti organizirana sukladno zakonima Republike Hrvatske.

SPLIT - Moramo zajednički čuvati SDP i držati se skupa, poručio je danas glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan splitskim članovima stranke koji su se okupili na izbornoj konvenciji Gradske organizacije stranke na kojoj će se izabrati novo vodstvo splitskog SDP-a. Na početku konvencije odaslane su poruke o nužnosti jedinstva u stranci za parlamentarne izbore 2015. godine, a Dragovan je istaknuo kako bez zajedništva i jedinstva unutar SDP-a ne bi bilo niti pobjede Ive Baldasara na ovogodišnjim lokalnim izborima na kojima je izabran za splitskog gradonačelnika. Član SDP-ova Predsjedništva i potpredsjednik Vlade Branko Grčić je Baldasarovu pobjedu na lokalnim izborima označio kao najveći SDP-ov uspjeh otkad ta stranka djeluje u Splitu. "Dobili smo 2000. godine priliku da napravimo nešto u državi, zatekli smo loše stanje i nažalost nakon toga mandat smo morali prepustiti onima koji su zemlju sustavno dvadesetak godina pljačkali. Ovaj puta im to nećemo dopustiti, ovaj puta puno radimo i treba nam još jedan mandat da sve završimo i da bismo zemlju izvukli iz krize", poručila je potpredsjednica stranke i Vlade Milanka Opačić. Kazala je da će Hrvatska za godinu ili dvije početi izlaziti iz krize, a već se, navela je, vide prvi znakovi oporavka. Nazočnima su se obratili i Ranko Ostojić, potpredsjednik Vlade i član SDP-ova Predsjedništva i Arsen Bauk, član Predsjedništva i ministar uprave te predsjednik splitsko-dalmatinskog SDP-a.

DUBROVNIK - Ovogodišnja je turistička sezona na poluotoku Pelješcu po svim pokazateljima bila najuspješnija u njegovoj dosadašnjoj bogatoj turističkoj povijesti. Po podacima turističkih zajednica peljeških općina Orebić, Ston, Trpanj i Janjina, od početka godine do konca listopada na Pelješcu je boravilo 153 tisuće gostiju, a ostvareno je milijun i 170 tisuća noćenja, što je šest odnosno sedam posto više nego u rekordnoj prošloj godini kada je prvi put premašena brojka od milijun noćenja. Najviše je i ove godine bilo Poljaka, zatim Čeha, Nijemaca, te gostiju iz BiH, Slovenije i domaćih gostiju. Nakon Dubrovnika, Pelješac je najznačajnije turističko odredište u Dubrovačko-neretvanskoj županiji s udjelom od 12 posto turista i 19, 5 posto po broju noćenja u ukupnom prometu na području te županije.

DUBROVNIK - U spomen na četvoricu hrvatskih branitelja koji su na današnji dan u mjestu Bosanka iznad Dubrovnika poginuli u obrani domovine položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Kod spomen-obilježja na Bosanci danas su počast poginulima odali zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Davorko Obuljen sa suradnicima, predstavnici Grada Dubrovnika, Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske, te udruga roditelja poginulih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata. Ovom prigodom okupljeni su se prisjetili i devetorice poginulih pripadnika Hrvatske vojske i policije koji su krajem listopada i početkom studenog 1991. godine stradali u borbama sa srbocrnogorskim agresorom na području Bosanke.

KNIN - Kninska policija je za kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja osumnjičila 22-godišnjaka iz Knina, koji je za svoj motocikl konopom zavezao psa svog sugrađanina i zatim ga vukao za sobom. Iako policija u današnjem priopćenju upućuje kako je mladić 29. listopada psa teško zlostavljao bez ikakvog razloga, neslužbeno se doznaje da je tako želio riješiti razmirice sa sugrađaninom, 26-godišnjim vlasnikom životinje. Kninjanin je psa vrste staford privezao za motocikl konopom i potom ga deset kilometara vukao za sobom, navodno čak do mjesta Golubić u zaleđu Knina.

VINKOVCI - Drugim dijelom znanstvenoga skupa „Slavonski dijalekti“ posvećenom terenskim istraživanjima šokačkih govora i slavonskom dijalektu u nastavi, danas je u Vinkovcima završena kulturno-znanstvena manifestacija „Šokačka rič“ koju Zajednica kulturno- umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske županije organizira već 11 godina. „Tijekom 11 godina „Šokačke riči“ objavljen je 171 znanstveni članak na temu slavonskoga dijalekta sa oko 3.800 stranica“, izjavila je Hini ravnateljica Centra za znanstveni rad HAZU Vinkovci Anica Bilić. Govoreći o značaju kulturno-znanstvene manifestacije „Šokačka rič“, istaknula je njezin izuzetan doprinos u turbulentnom proteklom desetljeću obilježenom rapidnim umiranjem šokačkih govora i izvornih govornika. U ovogodišnjoj dvodnevnoj manifestaciji održano je 18 stručnih izlaganja, predstavljen je 10 zbornik znanstvenih radova s prošlogodišnjega skupa, a jučer su dodijeljene i nagrade „Šokačke riči“ čiji su ovogodišnji laureati akademik Pavao Pavličić i učitelj iz Đeletovaca Zvonimir Vanđura.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙