FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran tvrdi da "teški" nuklearni pregovori napreduju

Autor: bcav
ŽENEVA, 7. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Iran i šest svjetskih sila napreduju u pregovorima kojima je cilj okončati desetogodišnji nuklearni spor između Teherana i Zapada, ali su razgovori "teški", rekao je iranski ministar vanjskih poslova u četvrtak.

Mohammad Javad Zarif izjavio je to Reutersu po završetku prve runde dvodnevnih pregovora u Ženevi kojima se želi iskoristiti diplomatsko otvaranje Irana nakon izbora novoga umjerenog predsjednika Hasana Rohanija.

Svjetske sile nadaju se da će napraviti "prvi korak" ka smanjenju napetosti oko nuklearnog programa, za koji Zapad strahuje da smjera proizvodnji nuklearnog oružja, iako obje strane kažu da cjeloviti sporazum još nije na vidiku.

Iran, koji tvrdi da je program miroljubivi energetski projekt, želi da sile počnu ukidati oštre sankcije koje ozbiljeno štete iranskom gospodarstvu.

"Razgovori su prošli dobro", rekao je Zarif nakon jutarnje runde pregovora između Irana, SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine. "Nadam se da ćemo se pomaknuti naprijed. Ostvarujemo napredak, ali teško", dodao je.

Glasnogovornik europske povjerenice za vanjsku politiku Catherine Ashton, koja u ime sila koordinira pregovore s Iranom, opisao je pregovore kao "dobre", ne navodeći pojedinosti.

Glasnogovornik Michael Mann rekao je da će se razgovori u manjim skupinama nastaviti poslijepodne prije nego se Ashton i Zarif, koji su imali zajednički radni doručak, ponovno sastanu.

"Pregovori su iznimno složeni i ulaze u ozbiljnu fazu. Iskreno se nadamo da će se u idućih nekoliko dana postići konkretan napredak", rekao je Mann novinarima.

(Hina) xbcav ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙