FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 9. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

VUKOVAR - Jutrošnja dojava da je postavljena bomba u Tehničkoj školi Nikole Tesle bila je lažna. Policija je jutros oko sedam sati zaprimila dojavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi u školskoj zgradi. Nakon što su školu i područje oko nje pretražili djelatnici Protueksplozijske zaštite PU, utvrđeno je kako je dojava bila lažna, te da nema prepreka da se učenici i profesori vrate na nastavu, rekao je glasnogovornik vukovarsko-srijemske Policijske uprave (PU) Tomislav Džigumović.

PAZIN - Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić rekao je kako će se problem zbrinjavanja otpada u Pazinu riješti otvaranjem novog odlagališta 15. listopada, kada po rješenju inspekcije moraju prestati s radom postojeće odlagalište i komunalna tvrtka. Tada će početi odlaganje otpada na novouređenom odlagalištu na Jelenčićima, a postojeće odlagalište "Jelenčići V" će se pripremiti za sanaciju, kazao je Krulčić. Tko će se baviti poslom odlaganja otpada, budući da komunalna tvrtka "Usluga" nema dozvolu, Krulčić nije rekao, ali je najavio da će direktor komunalnog poduzeća Usluga d.o.o. Dragan Šipraka održati konferenciju za novinare u petak. "Novi deponij sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i naknadom za odvoz smeća koju plaćaju građani," rekao je Krulčić. Vrijednost toga projekta je 2,8 milijuna kuna, od čega 40 posto financira Fond za zaštitu okoliša, a 60 posto se rješava naknadom za odvoz smeća, kazao je. Na novom odlagalištu, koji se prostire na dva hektara, moći će se odložiti oko 42 tisuće tona otpada.

ZAGREB - Novoosnovana Ženska fronta za radna i socijalna prava upozorila je danas da se najavljenim izmjenama radnog zakonodavstva izravno smanjuju i krše osnovna radnička prava, poput prava na dnevni i godišnji odmor, sigurnost na radnom mjestu, plaću, pravo na zaštitu od diskriminacije, sindikalno organiziranje i zaštitu od prisilnih oblika rada. Kao primjer navode predloženo legaliziranje prekovremenog rada od 60 sati tjedno, čime se, kažu, na mala vrata uvodi prekovremeni neadekvatno plaćen rad. U priopćenju ističu zahtjev za utvrđivanjem maksimalno četrdesetosatnog radnog tjedna, te ograničavanje prekovremenog rada na osam sati tjedno.

ZAGREB - U ime Građanske incijative "Referendumski ustanak", koja ponovno prikuplja potpise za održavanje referenduma o poništenju pretvorbe i privatizacije, o zabrani deložacije iz prve nekretnine te o opozivu svih državnih dužnosnika, operativni koordinator Dubravko Krčmarek upozorio je danas na, kako tvrdi, medijsku blokadu kojoj su izloženi. Stoga je, na konferenciji za medije na kojoj je jedini novinar bio iz Hine, najavio zahtjev za smjenom odgovornih na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) i Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji (Hini), jer, kako tvrdi, građani nisu informirani budući da ta dva medija bojkotiraju akciju prikupljanja potpisa. Optužio ih je da su svjesno zatajili informaciju o pokrenutoj akciji prikupljanja potpisa za "drugi referendumski ustanak" kako bi onemogućili prikupljanje dovoljnog broja potpisa, inače započetog 1. listopada, služeći političkoj eliti da zadrži vlast. Krčmarek je rekao kako je tek danas, deveti dan prikupljanja potpisa došao prvi novinar iz javnih medija koje građani plaćaju, prenijeti vijesti o njihovoj inicijativi te najavio prosvjed za 15. listopada, posljednjeg dana prikupljanja potpisa. Upitan kakav je odaziv građana, Krčmarek je rekao da je izuzetno dobar s obzirom na medijsku blokadu, no nije želio iznijeti konkretne podatke.

ZAGREB - Bivši član uprave Hrvatskih šuma Božidar Longin posvjedočio je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Planinska da je "odozgora" došao nalog za kupnju zgrade koju je to javno poduzeće trebao otkupiti od HDZ-ova zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića. Zgradu od Fiolića, koji je prema vlastitom priznanju Sanaderu zbog toga isplatio 17 milijuna kuna provizije, u konačnici je preuzelo ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković koji je zbog toga, nakon nagodbe s Uskokom, osuđen na rad za opće dobro. Longin je kazao da su Hrvatske šume tražile prostor jer su tih godina dobro poslovale, a bile su u unajmljenim uredima. Iako su razmatrali mnogo lokacija Mate Štimac koji je u upravu došao 2006. Longinu je navodno savjetovao da je najbolja zgrada u Planinskoj ulici, iza Veterinarskog fakulteta. Nakon nekog vremena isto mu je, tvrdi, ponovio i tadašnji predsjednik uprave Darko Beuk. "Rekao mi je da je preporuka došla odozgora i da odem pogledati kako to izgleda", prisjetio se svjedok. Tvrdi da kada je pogledao zgradu ni pod cijenu otkaza nije želio pristati na kupnju, zbog previsoke cijene i nužnosti velikih ulaganja. Desetak dana nakon svađe Beuk mu je kazao da je uspio otkazati kupnju i da se neće seliti u Planinsku, nakon čega je, rekao je, Beuk imao neugodnosti na stranačkom skupu.

ZAGREB - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) izvijestio je danas da će isplata mirovina za rujan korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama započeti u četvrtak, 10. listopada.

VELA LUKA/DUBROVNIK - U požaru što je jučer ujutro zbog greške na instalacijama izbio u staroj kamenoj kući u Vela Luci smrtno je stradala 91-godišnja vlasnica kuće koju je najvjerojatnije ugušio gust dim. Kako je priopćeno iz dubrovačko-neretvanske policije požar je izbio oko 5,40 sati, a vatrogasci koji su s tri vozila stigli na mjesto događaja ugasili su ga u 6,30 sati. Po nalogu nadležnog državnog odvjetništva obavljen je očevid kojim je utvrđeno da je uzrok požara kvar na električnom instalacijama. Zapovjednik DVD-a Vela Luka Ivo Šeparović Hini je izjavio da je u požaru izgorila jedna prostorija, dok su ostale nagorjele. Riječ je o staroj kamenoj kući s puno drvenih greda što je pospiješilo vatru, a staricu je ugušio gust dim, rekao je Šeparović.

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙