FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 6. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

PEKING

Kina je spremna surađivati u izgradnji industrijskih zona u Hrvatskoj i poticati dolazak kineskih turista u Hrvatsku, kazao je kineski vicepremijer Zhang Gaoli na sastanku s potpredsjednicom hrvatske vlade Vesnom Pusić u srijedu u Pekingu. "Hrvatska je naš prijatelj i partner u Europi i cijenimo što aktivno podržavate politiku jedne Kine", rekao je vicepremijer Zhang i dodao kako kineske vlasti podržavaju interes svojih tvrtki za investiranje u hrvatske infrastrukturne projekte. "Spremni smo surađivati u izgradnji industrijskih zona u Hrvatskoj, posebno zato što Hrvatska ima vrlo važan zemljopisni položaj u Europi. Poticat ćemo i dolazak kineskih turista u Hrvatsku", kazao je Zhang, ujedno i stalni član Politbiroa kineske vladajuće KP.

JERUZALEM

Predsjednik izraelske vlade Benjamin Netanyahu izjavio je u srijedu da u mirovnim pregovorima s Palestincima nije učinjen stvarni napredak te da se nada kako će do njega doći posjetom američkog državnog tajnika Johna Kerryja. Pesimizam Netanyahua, vođe izraelske desnice, poklapa se s onim kako stanje vide vodeći Palestinci koji izraelski plan, objavljen prošlog tjedna, o izgradnji dodatnih 3,500 domova za naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali smatraju glavnom preprekom uspjehu pregovora. "Zabrinut sam zbog napretka jer vidim da Palestinci nastavljaju s dizanjem tenzija, nastavljaju stvarati umjetne krize, nastavljaju se izvlačiti, izbjegavati povijesne odluke potrebne kako bi se stvorio istinski mir", rekao je Netanyahu novinarima. Kerry, koji je stajao uz njega, izrazom lica nije odao svoje raspoloženje.

JERUZALEM

Bivši izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman, optužen za pronevjeru, oslobođen je u srijedu na sudu u Jeruzalemu, objavio je javni radio, a premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će se Lieberman vratiti u vladu. "Čestitam vam na jednoglasnoj odluci o oslobađanju optužbe i veselim se vašem povratku u vladu kako bismo mogli nastaviti zajedno raditi za dobro naroda Izraela", rekao je Netanyahu. On nije rekao koje će mjesto u vladi preuzeti Lieberman, ali je u posljednjih 11 mjeseci, do završetka suđenja, za njega čuvao mjesto ministra vanjskih poslova. Pravosudni savjetnik vlade Yehouda Weinstein, koji ima ulogu glavnog tužitelja, može se žaliti na oslobađajuću presudu.

ZAGREB

Najmanje jedna osoba je poginula, a osam je ranjeno u srijedu ujutro u više manjih eksplozija ispred pokrajinskog sjedišta kineske Komunističke partije u Taiyuanu, na sjeveru Kine, javili su državni mediji. Službena novinska agencija Xinhua izvijestila je da su se eksplozije sedam naprava kućne izrade dogodile oko zgrade u kojoj se nalazi sjedište Komunističke partije pokrajine Shanxi. "Dogodilo se nekoliko uzastopnih eksplozija manjih eksplozivnih naprava", priopćila je lokalna policija na svojim internetskim stranicama i navela da je istraga u tijeku. Prošlog tjedna su na trgu Tiananmenu u Pekingu tri osobe u automobilu probile sigurnosne barijere i pokosile prolaznike nakon čega se automobil zabio u zid ispod slike utemeljitelja komunističke Kine Mao Zedonga i zapalio.

ATENA

U Grčkoj je u srijedu pokrenut novi 24-satni opći štrajk protiv mjera štednje koje je nametnula "Trojka" međunarodnih donatora, čiji se predstavnici nalaze u Ateni gdje pregledavaju račune te zemlje. Četvrti opći štrajk od početka godine sindikata privatnog i javnog sektora osjetio se prvenstveno tijekom jutra na pomorskoj povezanosti između kontinentalne Grčke i otoka, jer su pomorci raznih kompanija u sektoru bili većinom u štrajku. Trosatni prekid rada na početku i kraju dana predviđa se na autobusnim mrežama i prometu trolejbusa u glavnom gradu, dok bi se najposjećenije turističko odredište u zemlji, Akropola, trebalo zatvoriti dva sata ranije. Velike prometne gužve formirale su se tijekom jutra u Ateni zbog djelomičnog funkcioniranja javnog prometa.

CHICAGO

Predstavnički dom američke savezne države Illinois u utorak je izglasao legalizaciju istospolnih brakova nakon višemjesečnog intenzivnog lobiranja i pristaša i protivnika te inicijative, piše Chicago Tribune u srijedu. Zakon je izglasan sa 61 glasom 'za' i 54 'protiv' i stupit će na snagu 1. lipnja sljedeće godine. Illinois je matična država američkog predsjednika Baracka Obame. "Michelle i ja smo presretni za sve one parove čija će ljubav sada biti legalna kao i naša. Oni nisu htjeli ništa drugo nego da ih se tretira pošteno i jednako prema zakonu", poručio je američki predsjednik nakon odluke parlamenta u Illinoisu. Illinois je petnaesta američka savezna država koja je ozakonila istospolne brakove i najveća na srednjem zapadu koja je to učinila. Istospolni brakovi zakoniti su i u glavnom gradu Washingtonu.

PARIZ

Tuniski predsjednik Monsef Marzuki obećao je u srijedu na France Info da će osloboditi aktivista ateista Žabura Mežrija, osuđena u ožujku 2012. na sedam i pol godina zatvora jer je objavio karikature proroka Muhameda na Facebooku. "Oslobodit ću ga. Samo čekam političko smirivanje", kazao je Marzuki. "Trenutno postoje velike tenzije, postoji ta borba protiv terorizma, ne želim da to oslobađanje pokrene rasprave. Ali oslobodit ću ga, samo tražim dobar trenutak s obzirom na njegovu sigurnost i sigurnost zemlje", kazao je on. Gazi Beži i Žabur Mežri, dva nezaposlena mladića i ateistička aktivista, osuđena su 25. ožujka 2012. na sedam i pol godina strogog zatvora jer su objavili na Facebooku karikature proroka Muhameda.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙